onsdag, juli 26, 2006

Hemma hos Martina - Martina Haag

"Hemma hos Martina andas hela tillvaron glamour.I Mariah Carey-garderoben som tar upp en hel vägg ligger sidenunderkläderna sorterade i egna fack och klänningarna hänger i färgordning.Hemma hos Martina är det aldrig någon som bråkar. Alla räkningar är betalda i tid och i trädgården ligger stenarna i storleksordning. Barnen har håret vattenkammat helt rakt och katterna öppnar sina kattmatsburkar själva utan att mjaua ett endaste dugg. Martina ljuger aldrig, är aldrig avundsjuk och känner sig aldrig som en tant.När hon är gravid är hon mild och vis, går nästan inte upp någonting och påminner inte ett dugg om Rolf Lassgård i underbyxor.Precis så är det. Absolut inte."

Den här boken är helt underbar! Lättläst och humoristisk som få.
Jag är trebarnsmor precis som Martina och jag skrattade gott åt hennes tankar, funderingar och våndor inför tredje barnets ankomst. Träffsäkert och fångande, som får betyget: 5 av 5

Bokfakta:
Författare: Martina Haag
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 184
Utgiven: 2005-08
ISBN: 9164201791

Källa: Adibris

Firewall

"Jack Stanfield är specialist inom datasäkerhet på Landrock Pacific Bank, och är ansvarig för den avdelning som hindrar de alltmer sofistikerade försöken att hacka systemet. Det skulle vara ett idiotsäkert system om det inte vore för en brist som tjuven Bill Cox bestämmer sig för att utnyttja: Jack har en familj. Med Jack som instrument ska Bill ta sig igenom bankens brandväggar och kontroller och genomföra det perfekta rånet"



Den här filmen var inte riktigt min stil. Jag trodde den skulle vara bra eftersom Harrison Ford är med i den, men den levde inte upp till mina förväntningar. Jag orkade inte ens stanna uppe och se slutet på den...
Betyg: 2 av 5

Filmfakta:
Skådespelare: Harrison Ford, Paul Bettany m fl.
Åldersgräns: 15 år
Filmlängd: 105 min
Releasedatum: 2006-08-30

Källa: Enjoy

Wallander / Innan frosten


"Gryning. Genom dimman lyfter en flock brinnande svanar från sjön. Det som till en början ser ut som ett pojkstreck får snart oanade proportioner då ett mord kan knytas till de brinnande svanarna. Det enda spåret Kurt Wallander har att gå på är en bibel på engelska med lösryckta citat skrivna på hebreiska, något som tyder på att en livsfarlig, religiös fanatiker är den skyldige. Samtidigt anländer Kurts dotter Linda till Ystad. Hon är nyutexaminerad från Polishögskolan och har fått anställning på stationen i Ystad. När ytterligare ett vidrigt mord med religiösa förtecken äger rum så tvingas Kurt och Linda att samarbeta. De möts nu inte bara som far och dotter, utan även som kollegor."

En Wallander film som jag tycker är riktigt bra. Jag tycker de är ganska bra allihop, men den här sticker ut lite mer.
Jag hade läst boken innan och tyckte den var riktigt bra. Blev lite besviken på filmen eftersom en del var utelämnat, men det är så det brukar vara i filmatiseringarna visserligen.
Filmen får 4 av 5.

Filmfakta:
Regi: Kjell-Åke Andersson
Skådespelare: Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace m fl
Åldersgräns: 15 år
Releasedatum: 2005-06-15
Kategori: Thriller/skräck

Källa: Ginza

måndag, juli 24, 2006

Djungel George 2



"Han är en katastrof i djungeln, tänk dig honom i Las Vegas... George är tillbaka och lever lyckligt med sin fru Ursula och sin son Junior. Men det har kommit en lömsk orm till djungeln, Ursulas mamma Beatrice, som vill få Ursula att lämna den tokige George. Ursula blir tom bortrövad och spåren leder till Las Vegas..."


Vi tittade på filmen med barnen så vi hade svenskt tal på, vilket tar udden av en del skämt, men filmen var rolig ändå.
Vi vuxna saknade "originalgeorge", men den nya funkade han också bara man vant sig.
Barnen, speciellt Paulina, 5½ år, tyckte filmen var superrolig. Vi vuxna tyckte att den var rätt kul, men inte så mycket mer. Nu är det ju en familjefilm och det är svårt att få till skämt som funkar för alla åldrar. Betyget blir ändå en stark 3 av 5.

Filmfakta:
Regissör: David Grossman
Skådespelare: Thomas Haden Church, John Cleese, Julie Benz m fl.
Filmlängd: 83 min
Åldersgräns: Barntillåten
Releasedatum: 2004-10-06

Källa: Ginza

Tillintetgjord - Debra Puglisi


"Fem dagar i helvetet skulle kunna vara undertiteln till Debra Puglisi Sharps sanna berättelse om hur hon kidnappades, hölls fången och upprepade gånger våldtogs av en narkotikaberoende vettvilling.Tillintetgjord är en berättelse om förnedring och fasansfulla upplevelser men också om en kvinnas stolthet och vrede, kampberedskap och okuvliga livsvilja."

Boken är verkligen suveränt skriven. Redan i början av boken får man vara med om kidnappningen av Debra, mordet på hennes man och fångenskapen i vettvillingens hus. Större delen av boken behandlar alltså Debras väg tillbaka till ett normalt liv efter det som hänt. Hur hon resonerar med sig själv, hur hon ser på omgivningen, hur omgivningen förmodligen ser på henne, och inte minst rättegången mot mannen som gjort allt detta mot henne, och även flera andra kvinnor.Boken beskriver in i minsta detalj vad som händer och det var mer än en gång man rös av tanken på vad som hände. Men det var även många gånger man fascinerades av klarsyntheten och modet (viljan att överleva) hos Debra.Vill du läsa en bra bok, tycker jag du ska läsa den här!

Bokfakta:
Författare: Debra Puglisi och Marjorie Preston
Originaltitel: Reclaiming a life torn apart by violence
Antal sidor: 331
Förlag: Bra Böcker (Ur En sann historia)
Utgiven: 2005-03
ISBN: 9170021325

Källa: Exlibris

söndag, juli 23, 2006

Hitch


"Din guide till en lyckad date.Möt Alex Hitchens New Yorks bästa dejtdoktor!Kärlek är vad han kan bäst och han garanterar att drömtjejen blir din efter bara tre dejter.Albert Brennaman, en man med otur i kärlek, anlitar dejtdoktorn Hitch och lyckas erövra sina drömmars kvinna, det vackra societetslejonet Allegra Cole. Albert och Allegra verkar ha funnit varandra men när tidningskrönikören Sara Melas misstänker att något inte står rätt till upptäcker hon hemligheten bakom Brennamans framgångar. Dejtdoktorns existens är avslöjad.Efter utförlig research gör hon sen den chockerande upptäckten att dejtdoktorn är Alex Hitchens, den charmerande unge man hon själv dejtar. Efter att ha avslöjats och löpt gatlopp i medierna måste Alex nu försöka rädda Albert och Allegras förhållande. Men kan han rädda sitt eget?"

Filmen Hitch, med Will Smith i huvudrollen, trodde jag skulle vara en riktig höjdare, men den var bara medelmåttig. Romantisk komedi där man vet från början hur det slutar.
En bra film att se en regnig dag när man ändå inte har något bättre för sig.
Betyg: 3 av 5

Filmfakta:
Regissör: Andy Tennant
Skådespelare: Will Smith, Eva Mendez, Allegra Cole m fl.
Filmlängd: 118 min
Åldersgräns: Barntillåten
Genre: Komedi
Releasedatum: 2005-09-14

Källa: Ginza

American pie 3



" Jim och Michelle ska gifta sig och det blir naturligtvis Stiflers jobb att fixa svensexan. Vi vet ju alla att han har en tendens till att vara aningen sexfixerad och detta får som oftast drastiska konsekvenser...."

Ja, har man sett de första två så måste man ju se trean också. Givetvis kommer tonåringen i en fram och man sitter och fnissar åt alla dråpligheter i filmen.
Jag älskar den här typen av filmer så den får en stark 4 av 5.

Filmfakta:
Originaltitel: The wedding
Regissör: Jesse Dylan
Skådespelare: Jason Biggs, Sean William Scott, Eugene Levy m fl
Filmlängd: 99 min
Åldersgräns: 11 år
Genre: Komedi
Releasedatum: 2004-02-11

Källa: Ginza

Målgång - Jane Tomlinson

"För knappt fem år sedan fick Jane Tomlinson domen av sin läkare: Du kommer att dö i cancer inom ett halvår. Två år senare satt hon bredvid Sven Göran Eriksson och de andra idrottskändisarna på BBC:s årliga idrottsgala. Hon var där för att ta emot en av de finaste utmärkelserna.

Jane fick sin första tumör redan 1990. Ena bröstet opererades bort och den behandling som följde verkade framgångsrik. Men cancern låg och lurade i kroppen och i augusti 2002 fick hon alltså beskedet att den spridit sig till skelettet och lungorna. Hon blev naturligtvis förtvivlad, men hon bestämde sig för att kämpa. Hon hade alltid varit envis, men aldrig särskilt sportig. Det ändrade hon på nu. Hon började simma och löpa. Trots andningssvårigheter och molande värk avverkade hon det ena loppet efter det andra. Det hägrande målet var London Marathon. Ingen, förutom hon själv, trodde att hon skulle lyckas. Hon har sedan dess genomfört såväl London Triathlon som Ironman Triathlon Florida, världens kanske tuffaste idrottstävling.

I Målgång berättar Jane och maken Mike om hur hennes och familjens liv gestaltat sig sedan hon fick sin cancerdiagnos. Det är en bok som man på sina ställen läser med tårar i ögonen, men när man kommit till sista sidan är man uppfylld av tacksamhet mot en medmänniska som förmedlat så mycken livsglädje och kämpaglöd.

Jane Tomlinson är högskoleutbildad röntgentekniker. Hon är nu 41 år. Hon, hennes man Mike, och barnen Suzanne, Rebecca och Steven är bosatta i Rothwell utanför Leeds. En av Janes viktigaste drivkrafter är att samla in pengar till cancerforskningen. Hon springer alltid med Cancer Research UK-emblemet på tröjan och är nu uppe i mer än en miljon pund."
Källa: Exlibris

Den här boken gestaltar en otrolig kvinna. Jane uppvisar ett mod och en styrka som är beundransvärd.
Man får följa henne och hennes familj genom år kantade av cancer. Det finns bra dagar när Jane orkar det hon tänkt göra, och så finns det dåliga dagar när hon bara orkar ligga i sängen.
Bokens sista notering är gjord i januari 2004, men hennes kamp fortsätter. Hon genomför fortfarande olika lopp för att få in pengar till sin organisation (pengarna går till cancerforskning).
Man kan följa henne och läsa hennes dagbok från senaste loppet som pågår just nu, juli 2006, här: Janes appeal

Bokfakta:
Författare: Jane och Mike Tomlinson
Originaltitel: The luxury of time
Antal sidor: 529
Förlag: Bra Böcker, ingår i serien En sann historia
Utgiven: 2005-07
ISBN: 9170022178

lördag, juli 22, 2006

Smärtans barn - Waris Dirie

"Bestsellerförfattaren Waris Dirie är tillbaka med en ny bok där hon fortsätter kampen mot kvinnlig könsstympning - denna gång med fokus på Europa.

I En blomma i Afrikas öken skildrade Waris Dirie det fasansfulla övergrepp hon utsattes för vid fem års ålder då hon blev könsstympad. Boken såldes i miljontals exemplar över hela världen och plötsligt hade denna grymma form av tortyr fått ett ansikte. Dirie har sedan dess ägnat sitt liv åt att informera om, väcka opinion mot och bekämpa kvinnlig könsstympning, bland annat som goodwillambassadör för FN.

I sin nya bok, Smärtans barn, har Waris Dirie tillsammans med en grupp kvinnliga journalister undersökt förekomsten av könsstympning i Europa. Resultatet är skrämmande: Det finns över 500 000 könsstympade kvinnor i Europa, kvinnor som lever med svåra trauman och fysiska smärtor. Genom en rad intervjuer och vittnesmål visar Dirie hur även europeiska läkare är beredda att utföra ingreppen, hur myndigheterna är handfallna, stillatigande eller helt enkelt ovetande. Det gäller ju inte europeiska kvinnor! Dirie redovisar skakande fall över hela Europa och även Skandinavien får en grundlig belysning. Det vi inte trodde förekom i Sverige kan utföras just nu, i vår omedelbara närhet.

I början av arbetet med boken fattade Dirie ett oåterkalleligt beslut: ”Från och med nu ska jag viga mitt liv åt att bekämpa kvinnlig könsstympning i Europa. Till den dag varje barn kan känna sig säkert, till den dag alla är medvetna om att könsstympning inte är en kulturell yttring utan ren och skär tortyr.”
Källa: Adlibris

Den här boken är den tredje boken av Waris. Den här gången handlar det inte om henne och hennes uppväxt, utan om hennes viktiga kamp emot kvinnlig könsstympning.
Boken är skrämmande informativ, och otroligt viktig.
Att kunskapen och oviljan att tala om den kvinnliga könsstympningen är så otroligt utbredd, det trodde jag inte. Inte så att jag är välinformerad om det, men en del visste jag ju.
I Sverige finns det flera organisationer som arbetar mot könsstympning och jag kommer ge länkar till deras hemsidor, samt till Waris sida längre ner.

Boken går inte att betygsätta eftersom det inte är någon ren skönlitterär bok, utan handlar om något otroligt viktigt! Mitt enda betyg blir: LÄS DEN!

Bokfakta:
Författare: Waris Dirie
Originaltitel: Children of pain
Antal sidor: 236
Förlag: Bra Böcker (Ur En sann historia-serien)
ISBN: 9170023042

Länkar (till de som kämpar mot könsstympning):
Amnesty
BRIS
RFSU
RISK (Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympning)
Rädda Barnen
SIMKO (Svenska Informatörer Mot Kvinnlig Omskärelse)
Terrafem (ideell organisation)
Unicef Sverige

Länk till Waris Dirie Foundation:
Waris Dirie Foundation

Flightplan

"Flerfaldigt Oscar®-belönade Jodie Foster (När lammen tystnar, Bästa kvinnliga huvudroll, 1991) spelar småbarnsmamman Kyle Pratt i den här nervpirrande thrillern i bästa Hitchcock-stil. Kyle och hennes sexåriga dotter Julia befinner sig ombord på ett flygplan på väg mot New York. De somnar och när Kyle vaknar är Julia spårlöst försvunnen. Eller är hon verkligen det? För ingen har sett att Julia varit ombord. Medan Kyle kämpar för att inte förlora förståndet, måste hon ensam försöka lösa det mardrömslika mysteriet och rädda sin dotter."
Källa: Ginza

Den här filmen var inte alls som jag förväntat mig. Efter att ha sett trailern kände jag att det här var en film för mig.
Först var filmen ganska seg. Det var rent tråkigt att bara se flygplansmiljön hela tiden. Efter två tredjedelar av filmen (när man är säker på att man vet hur filmen kommer sluta) vänder handlingen. En underbar vändning som sätter nerverna i gungning. Slutet blev inte alls som jag väntat mig!
Filmen f?r 4 av 5 möjliga.

Filmfakta:
Regi: Robert Schwentke
Skådespelare: Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Sean Bean m fl.
Produktionsår: 2005
Åldersgräns: 11 år
Filmlängd: 94 minuter
Kategori: Thriller

Jonas Eckel - Karin Fossum

"Jonas Eckel, Eckel med ett E som han själv presenterar sig, är en 38-årig noggrann och korrekt lagerchef. En dag kommer Lillian Ask in på lagret, knubbig, grönögd och omgiven av en svag doft av nyrostat kaffe. För första gången i sitt liv blir Jonas förälskad, inte bara i Lillian utan även i själva tanken på tvåsamheten. Efter en kort tids bekantskap gifter de sig, men det som Jonas trodde skulle bli ett lugnt samliv visar sig med tiden få helt andra och dramatiska konsekvenser."

Det var en bok man läste klart ganska snabbt eftersom den bara är på drygt 150 sidor, och helt okomplicerad i handlingen. Faktiskt ganska tråkig och intetsägande till de sista tre sidorna då boken tog en rätt oväntad vändning.
Boken får en 3:a av 5 möjliga, och det enda som höjer upp betyget är slutet på boken.

Bokfakta:
Antal sidor: 151
Författare: Karin Fossum
ISBN: 9170011982
Förlag: Månpocket