söndag, september 30, 2007

Vi som ser på - Johan Unenge


"Plötsligt en dag lämnar Andreas bandet som de fyra vännerna har haft i fem år och blir tillsammans med en tjej. Resten av bandmedlemmarna känner sig både svikna och förvånade, de hade ju lovat varandra att alltid hålla ihop och bara drömma om tjejer. Kvar blir tre bandmedlemmar som sakta börja fundera på om det finns annat i livet än musik, tjejer till exempel. En härlig skildring av ett gäng tonårskillars tankar och funderingar kring musik, tjejer och framtiden."

Den här boken började jag läsa för säkert 6 månader sedan, men läste bara 50 sidor innan jag la den ifrån mig. Bokens innehåll berörde mig inte alls, jag tyckte bara att det var långt ifrån mig, långt ifrån den litteratur jag annars läser.
Så tog jag upp den här boken igen, igår, och sträckläste resten av boken. Plötsligt berörde historien och jag såg hela storyn med helt andra ögon. Nu kunde jag uppskatta det som skrevs och se det ur ett helt annat perspektiv.
Boken är skriven för killar i tonåren, så jag har väl kanske lite svårt att relatera till mig själv, men jag kan delvis relatera till tonåren. Något jag reagerar på är hur man ska få tonårskillar att läsa boken. Boken har inte direkt någon "cool" handling, utan snarare handlar den om de "töntiga" killarna som spelar klarinett och saxofon och helst spelar jazz... Kanske inte så många tonårskillar som kan relatera till det heller.
Vad många ändå kan känna igen sig i är känslan av utanförskap, att inte passa in, och tankarna kring det andra könet.
I det stora hela är det en bra bok.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Johan Unenge
Förlag: En bok för alla AB
Antal sidor: 176
ISBN: 9789172214842

lördag, september 29, 2007

Louis Drax nionde liv - Liz Jensen


"Louis är inte som andra pojkar. Han är brådmogen, lever i sin egen värld. Dessutom råkar han varje år ut för någon hemsk olycka. Hans mamma är förtvivlad av oro, hans psykolog förbryllad. Louis har alltid lyckats landa på alla fyra igen, likt en katt. Men katter har bara nio liv, och Louis har redan förbrukat åtta.När Louis på sin nioårsdag faller ner i en ravin tycks det vara ödets vilja. Han överlever mirakulöst men familjen splittras. Mamman lamslås av chock, pappan är spårlöst försvunnen och Louis själv ligger i djup koma. Men var det verkligen en olycka? Louis ensam har nyckeln till mysteriet som omger fallet- men han kan inte kommunicera. Eller kan han?"

Det här är en väldigt annorlunda bok. Jag vet inte alls vad jag tycker om den, egentligen.
I början är den väldigt trög, och ganska tråkig, men den blir lite bättre mot slutet. Trots det tycker jag att det är en ganska udda historia. En historia som trots allt är intressant för en person som mig som är intresserad av vad som händer i huvudet på människor.

En läsvärd bok trots allt.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Liz Jensen
Förlag: Wahlström & Widestrand
Antal sidor: 226
Utgivningsår: 2005-03
ISBN: 9789146210986

fredag, september 28, 2007

Ghost rider


"Stuntmotorcyklisten Johnny Blaze var bara tonåring när han sålde sin själ till djävulen.
Flera år senare är Johnny en världskänd våghals på dagen, men på natten förvandlas han
till Marvels legendariske seriehjälte Ghost Rider. Han är djävulens prisjägare med uppdrag att finna onda själar på jorden och föra dem till helvetet. Men när ödets nyck för Johnnys
gamla kärlek (Eva Mendes) tillbaka in i hans liv, inser han att han har en sista chans till lycka om han kan besegra djävulen och vinna tillbaka sin själ. För att lyckas med detta måste han besegra Blackheart, djävulens ärkefiende och egensinnige son, vars plan att ta över sitt fars rike kommer att skapa ett inferno på jorden om inte Ghost Rider lyckas stoppa honom..."

Ja, vad ska man säga om det här? En film med coola hojar och stunts. En film där det onda möter det goda. En film om kärlek. Ja, en film som innehåller allt en film ska innehålla.
Om man tar Gost rider för vad den är, och bara ser den som en åktur, helt utan krav, så är den faktiskt ganska bra. Men börjar man tänka på hur overkligt saker är så är det ingen idé att ens fundera på att titta på filmen, då kommer man inte orka med de nästan 2 timmarna den håller på.
2 timmar ren underhållning, där du bara behöver sitta still och inte göra något alls, så, ja, den funkar en fredagskväll!

Betyg:
3 av 5

Filmfakta:
Regissör: Mark Steven Johnson
Skådespelare: Nicolas Cage, Eva Mendez, Peter Fonda m fl.
Åldersgräns: 15 år
Speltid: 110 min
Releasedatum (DVD): 2007-09-19

torsdag, september 27, 2007

Självkänsla nu - Mia Törnblom


"Med låg självkänsla spelar det ingen roll vad vi erövrar eller hur högt vi når - vi kommer ständigt att vara rädda för att misslyckas. Vi kan heller inte uppskatta det vi uppnått utan måste hela tiden uträtta mer. Vi klarar varken av komplimanger eller kritik - och i slutändan kan vi förlora vår livslust. På ett enkelt och tydligt sätt visar författaren hur vi kan stärka självkänslan och bli medvetna om den egna personlighetens värde. Boken är som klok och trygg vän att hålla i handen när det blåser snålt!"

Det här är faktiskt en av de sämre böckerna jag har läst på det här området. Jag tycker boken är seg och otroligt tjatig. Törnblom säger i princip samma sak på varje sida, och att höra/läsa det 169 gånger är inte kul.
Visst kan jag till viss del hålla med om delar av det hon skriver, men jag vet att det inte är så enkelt att genomföra saker som hon vill få det att låta.
Många av sakerna hon skriver har hon antagligen lärt sig under 12-stegsprogram, under sin tillnyktringstid. Inte alls fel att föra det vidare, egentligen, men det känns ändå tillgjort. Det låter som en "nynykter" som är ute och berättar om hur fantastiskt det är att ha gjort de 12 stegen, hur givande och viktigt det är att ha sinnesrobönen och hur betydande ens sponsor är...

De personer det här funkar för är det ju en jättebra bok för. För mig funkar det inte. Jag kan inte ta till mig hennes ord, och inte alltid hålla med henne heller.

Betyg:
2 av 5

Bokfakta:
Författare:
Mia Törnblom
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 169
Utgivningsår: 2006-05
ISBN: 9789172320369

tisdag, september 25, 2007

Bokfemman v. 39

Temat för veckans Bokfemma är ungdomsböcker för tjejer. Nämn dina 5 favoriter.

Ok, det här är verkligen inte något för mig. Ungdomsböcker läser jag extremt sällan, kan inte ens påminna mig att jag läst 5 st den senaste tiden. När jag själv var "ungdom" läste jag oftast deckare (och framför allt Stephen King).
Jag ska försöka att lista någon/några ungdomsböcker i alla fall!

  • Linas kvällsbok 1 & 2 - Emma Hamberg
    Den här boken speglar hur det är att vara tjej i gränslandet mellan barn och vuxen. Jag kände igen mig jättemycket i Lina, bokens huvudperson, och jag tror nog att en tjej i 16-årsåldern också kan känna igen sig en hel del.

Hm, ja, det var väl mitt bidrag då antar jag! Jag kan inte komma på att jag har läst fler böcker som skulle klassas som ungdomsböcker.
Jag tycker nog att det mesta egentligen kan klassas som "allitteratur", dvs funkar för alla åldrar!

Ett sista livstecken - Hannah Nyala


"Lockad in i en farlig jakt, för att bli en obeveklig mördares måltavla ...

Tally Nowata arbetar som livräddare i Wyomings bergskedja. Efter en mardrömsliknande semester i Australiens vildmark, då hennes älskade dog, lever hon nu enbart för arbetet- och för sin lilla dotter.

Ett falskt nödrop lockar ut Tally och hennes kollega på en riskfylld klättring i bergen. Det blåser upp till snöstorm och livräddarna börjar ana att det är något som inte stämmer. Plötsligt träffas de av ett stenras. Tally faller handlöst och förlorar medvetandet. När hon åter vaknar finner hon sin kollega svårt knivstucken. Det blir upptakten till ett spel på liv och död. En mördare är ute efter Tally- och hans lockbete är hennes lilla dotter. Det finns bara en sak för Tally att göra. Hon måste ge sig upp på berget igen och möta sin fiende ..."

Det här är en väldigt spännande bok, bara man kommer in i den.
Boken ska vara fristående, vad jag förstår, men man behöver nog ha läst den första, Nyalas debutroman,
Lämna inga spår, innan man läser den här.
I början av boken är det väldigt mycket namn och händelser det relateras till, som jag antar är sånt som man läst om i den första boken.

Bara man kommer förbi de första kapitlen så har man uppfattat vad som tidigare har hänt och man har också lärt sig vilka personerna är (alla verkar ha flera smeknamn så det blir väldigt rörigt med namnen i början).

Boken är spännande redan från start, och spänningen håller i sig. Tidvis kan jag tycka att det blir lite "over-the-top" med handlingen, lite väl surrealistiskt, men det är ju fiktion, så varför inte.
Helt klart är Nyala en väldigt intressant författare, ny bekantskap i min bokhylla, och jag ska fortsätta leta efter hennes första bok, som jag inte lyckats hitta ännu.


Betyg:
4
av 5

Bokfakta:
Författare: Hannah Nyala
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 249
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9789170013881

lördag, september 22, 2007

Beck - Det tysta skriket



"Ett tåg glider fram i mörkret. En vanlig situation för lokföraren. Men plötsligt ser han två flickor liggande på spåret och det är omöjligt att stanna...."

Det här är en lite annorlunda Beck-film, men den är mycket bra. En av de bättre Beck-filmerna i mitt tycke. Man får inte bara följa ett morddrama, utan såklart också Gunvald och Inger...och Martins funderingar kring deras förhållande.
Filmen bygger återigen på ett väldigt allvarligt tema, och speglar många unga tjejers tankar idag.

Betyg:
5
av 5

Filmfakta:
Regissör:
Harald Hamrell
Skådespelare: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Marie Göranzon m fl.
Åldersgräns: 15 år
Releasedatum (DVD): 2007-09-19
Speltid: 90 min

torsdag, september 20, 2007

Skugga -Karin Alvtegen


"Nobelpristagaren Axel Ragnerfeldt har allt han någonsin kunnat drömma om. Älskad, beundrad och högaktad för sina böcker kan han se tillbaka på ett långt liv kantat av framgång och respekt. Han är arbetarsonen som tack vare sin flit och sina uppoffrande föräldrar blev en nationalikon för hela det svenska folket, en man vars ryktbarhet skulle bli så stor att ingen i hans närhet kunnat undgå att påverkas av den.
Men vägen till framgång är sällan rak och giganter kastar ofta djupa skuggor. När en ensam åldring avlider sätts ett ödesdigert händelseförlopp igång, och uppgifter om en långt mörkare historia än den ljusa framgångssagan börjar sippra fram. En historia som rymmer fasansfulla hemligheter, svek, lögner och död."

Oj, vad jag har längtat efter Alvtegens nya roman, och så damp den äntligen ner i brevlådan så jag kunde börja läsa den. Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig, eller om jag hade lagt ribban alldeles för högt, men det här motsvarade inte alls mina förväntningar eller förhoppningar.
Boken känns seg, svår att komma in i och väldigt medioker. Boken lämnar ingen eftertanke när det är utläst, bara en "jaha, det var det"-känsla.
Boken blir inte ens i närheten av spännande förrän de sista 70-80 sidorna, och jag vill nog inte riktigt påstå att den är spännande då heller. Den är i alla fall bättre de sista 70-80 sidorna, än vad den var innan.
En bok som, tyvärr, inte kommer leva kvar i mitt minne. Den här boken är, i mitt tycke, Alvtegens svagaste.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Karin Alvtegen
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 362
Utgivningsår: 2007-09
ISBN: 9789127088641

tisdag, september 18, 2007

Bokfemman v. 38

Veckans tema för Bokfemman är "page-turners", dvs böcker man inte kan sluta läsa förräns man har kommit till sista sidan. Nämn dina 5 favoriter.

Den här veckan känner jag att det kommer bli riktigt svårt. Inte för att jag inte stött på några pageturners, för det har jag läst många, många, men att bara välja ut 5 blir ju svårt. Jag gör ett försök:

  • Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson.
    Oj, oj, oj, jag streckläste den här boken...och de andra två i triologin, men jag kan ju inte skriva alla tre. Riktiga streckläsarböcker!
  • Grabben i kuvösen bredvid av Jonas Helgesson
    Den är så otroligt underbart rolig och insiktsfull så det gick bara inte att lägga undan boken!
  • Skam av Karin Alvtegen
    Jag gillar hennes andra böcker också, men just Skam var den jag inte kunde lägga ifrån mig. Läste den i ett svep.
  • Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson
    En fantastiskt fin bok med en riktig vänskapshistoria. Jag tyckte boken var så vacker så jag inte ville sluta läsa den. Hade till och med svårt att lägga bort den när den var slut!
  • 9½ månad av Annika Lantz
    Den här var så hysteriskt rolig att jag läste ut den på en eftermiddag. Kände så väl igen mig i det hon skrev, och eftersom jag hade distans till förlossning och bebisperiod kunde jag mer än väl skratta åt alltihop.

Nu blev det inte bara spännande böcker utan även såna som är galet roliga eller finstämda. Jag hade lätt kunnat lista ett gäng till, men 5 är det som gäller, så det här blev min lista för veckan!


lördag, september 15, 2007

Bortom mammas gata - Alexandra Pascalidou

"Alexandra Pascalidou är journalist och programledare. "Bortom mammas gata" är hennes debut som författare.
Här berättar hon sin egen historia - om flykten till Sverige, uppväxten i förorten Rinkeby och alla önskningar som blev uppfyllda. Men också om utanförskapet, rasismen hon mött och rädslan den dag då nazisterna stod utanför hennes dörr.
"En resa som snirklar sig mellan drömmar som går i uppfyllelse och mardrömmar som besannas." Så beskriver Alexandra Pascalidou själv sin bok. Men det är också en berättelse om att inte passa in i normen, om att byta land, om att växa upp i förort och att klara av offentlighetens ljus - på ont och på gott."

Det här är en oerhört stark berättelse av Pascalidou. Hon berättar om sitt liv, så här långt och hur hon mått när hon fått utstå mängder av elände.
Det jag tycker ger enorm styrka till boken är att hon inte är ute efter att "hänga ut" någon som gjort något negativt mot henne, utan nämner bara namn på de personer som påverkat henne på ett positivt sätt (med ett undantag för en tidigare Aftonbladetjournalist).

Pascalidou är en fantastisk person, oavsett vilket ursprung hon har, och hon har en drivkraft som få människor har!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare:
Alexandra Pascalidou
Förlag: Atlas bokförlag
Utgivningsår: 2001-08
Antal sidor: 256
ISBN: 9789189044814

onsdag, september 12, 2007

Krumelurpiller - Astrid Lindgren



"Astrid Lindgren var fenomenal på att få till dräpande repliker, roliga fantasiord, humoristiska funderingar och tänkvärda sentenser. Så hennes 100-årsdag kan inte firas bättre än med en inbjudande samling med hennes bästa citat! Här finns guldkornen från alla böckerna: tänkvärt, humoristiskt, hemskt och härligt - citaten vi bevarat i hjärtat men kanske inte minns ordagrant.

Dessutom har Margareta Krantz, filmare och Astrid-kännare, valt ut en del mindre kända citat som här får nytt liv!
En härlig presentbok, högläsningsbok, inspirationsbok! Säljs till förmån för SOS Barnbyar!"

En underbar "må-bra"-bok som funkar till alla åldrar. De flesta citaten känner vi igen från Astrid Lindgrens böcker/filmer/karaktärer, men en del är mindre kända, och helt nya för mig i alla fall. Man måste inte vara en Astrid Lindgren-anhängare för att uppskatta den här boken och alla de fyndiga orden som Astrid en gång har skrivit!

Bokfakta:
Författare:
Astrid Lindgren
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 91
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789129665949

Utmaning

Lyfter upp min utmaning lite.
Det som gäller är alltså: 100 böcker ska läsas under 2007. Av dessa ska minst 40 st vara inbundna. Häftade böcker räknar jag som pocket.
Listan så här långt:
1. Stum sitter Guden - Anna Jansson (pocket)
2. Skuld - Karin Alvtegen (pocket)
3. Änglarösten - Arnaldur Indridason (pocket)
4. Små citroner gula - Kajsa Ingemarsson (pocket)
5. Är du gift med en psykopat? - Eva Rusz (pocket)
6. Om hälsningsceremonier, mikromakt och asocial pratsamhet - Johan Asplund (inbunden, studentlitteratur)
7. Ninas resa - Lena Einhorn (inbunden)
8. I skuggan av framtiden - Sven-Eric Liedman (inbunden, studentlitteratur)
9. Linda som i Lindamordet - Leif GW Persson (inbunden)
10. Jag är en sån som bara vill ligga med dig - Fredrik Lindström (pocket)
11. Vad är kunskap? - Bernt Gustavsson (häftad, studentlitteratur)
12. Pedagogisk filosofi - Christer Stensmo (häftad, studentlitteratur)
13. Kulturens väv - Jerome Bruner (häftad, studentlitteratur)
14. Hälge. Stora machoboken för stora och lite mindre pojkar - Lars Mortimer (häftad)
15. Den ryske vännen - Kajsa Ingemarsson (pocket)
16. 101 saker att göra innan du dör - Richard Horne (häftad)
17. Jag älskade honom - Anna Gavalda (pocket)
18. Empatisk kommunikation; giraffspråket i pedagogiken - Bodil Weirsøe (häftad, studentlitteratur)
19. Ego girl - Carolina Gynning & Ingrid Carlqvist (pocket)
20. Kunskapens former - P. Sohlberg & B-M. Sohlberg (häftad, kurslitteratur)
21. Det ska bli ett sant nöje att döda dig - Magdalena Graaf (pocket)
22. Symbolic interactionism - Joel M. Charon (häftad, studentlitteratur)
23. Den svårfångade socialpedagogiken - Markström & Eriksson (häftad, studentlitteratur)
24. Gravidchock! En reporter erkänner - Belinda Olsson (pocket)
25. Jaget och maskerna - Erving Goffman (häftad, studentlitteratur)
26. Att ha och att vara - Erich Fromm (häftad, studentlitteratur)
27. Flickan som lekte med elden - Stieg Larsson (inbunden)
28. Pinsamma föräldrar - eller med plasthjälm på Autobahn - Göran Jägberg (inbunden)
29. Pinsamma pappor: eller skämten de älskar att plåga oss med - Gunnar Jägberg (inbunden)
30. Queerfeministisk agenda - Tiina Rosenberg (inbunden, studentlitteratur)
31. Luftslottet som sprängdes - Stieg Larsson (CD-bok)
32. Andra sidan Alex - Unni Drougge (pocket)
33. Jenny - Jonas Gardell (pocket)
34. Kajsas värld - Kajsa Ingemarsson (pocket)
35. Linas kvällsbok 1 & 2 - Emma hamberg (pocket)
36. Det blev en flicka - Ingrid Bergström (häftad)
37. Blodsarv - Denise Mina (pocket)
38. Helt åt skogen - Pia Juul (danskt band)
39. Baedeker för månresenärer - Mina Loy (pocket)
40. Livet i familjen: om det viktiga samspelet - Jesper Juul (pocket)
41. Tjuvlyssnat - Damon Rasti & Gloria Hedman (inbunden)
42. Rwanda and genocide in the twentieth century - Alain Destexhe (häftad, studentlitteratur)
43. Ljus över snö - Anita Shreve (pocket)
44. Helt vanliga män - Cristopher R. Browning (inbunden)
45. På det fjärde ska det ske - Kajsa Ingemarsson (pocket)
46. Duck city - Lena Andersson (pocket)
47. Hemliga pappan - Andreas Ekström (pocket)
48. Ge svar på tal - Anders Mathlein (pocket)
49. Nu vill jag sjunga dig milda sånger - Linda Olsson (pocket)
50. Flickan i källaren - A. Hall & M. Leidig (pocket)
51. De största vatten - Arne Dahl (pocket)
52. Hembiträdet - Marie Hermanson (pocket)
53. Reel history - Robert Brent Toplin (häftad, kurslitteratur)
54. Clio på bio - Ulf Zander (inbunden, kurslitteratur)
55. Utvald att leva - Jerzy Einhorn (pocket)
56. Midvinterblod - Mons Kallentoft (.pdf-fil)
57. Tankar från sängkanten - Marian Keyes (pocket)
58. Perpetrators, victims, bystanders - Raul Hilberg (häftad, kurslitteratur)
59. Att välja glädje - Kay Pollack (pocket)
60. Göteborg i päls - Per Johansson (pocket)
61. Isprinsessan - Camilla Läckberg (pocket)
62. Grabben i kuvösen bredvid - Jonas Helgesson (inbunden)
63. Fires of Hatred: Ethnic Cleansing in Twentieth-Century Europe - Norman M. Naimark (häftad, kurslitteratur)
64. Anhörig - Katerina Janouch (pocket)
65. Sucka mitt hjärta men brist dock ej - Mark Levengood (inbunden)
66. En fuskmammas bekännelser: första året - Hillevi Wahl (häftad)
67. Det som ögat ser - Ann Lagerhammar (pocket)
68. Gladiator, Film and history - Martin M. Winkler (häftad, kurslitteratur)
69. Hål i huvudet - Jenny Jägerfeld (pocket)
70. Grundkurs i statistik - Jan Byström (häftad, kurslitteratur)
71. På spaning med Ann - Ann Söderlund (häftad)
72. Dotter önskas - Katerina Janouch (pocket)
73. Ett år av magiskt tänkande - Joan Didion (inbunden)
74. Alla de stillsamma döda - Anna Jansson (pocket)
75. Krumelurpiller - Astrid Lindgren (inbunden)
76. Forskningsmetodik - Idar Magne Holme & Bernt Krohn Solvang (häftad)
77. Kvalitativ forskning i praktiken - Karin Widerberg (häftad)
78. Varför vetenskap? - Ulf Bjereld, Marie Demker & Jonas Hinnfors (häftad)
79. Bortom mammas gata - Alexandra Pascalidou (inbunden)
80. Skugga - Karin Alvtegen (inbunden)
81. Ett sista livstecken - Hannah Nyala (pocket)
82. Självkänsla nu - Mia Törnblom (pocket)
83. Louis Drax nionde liv - Liz Jensen (inbunden)
84. Vi som ser på - Johan Unenge (pocket)
85. Taxi - Alexandra Pascalidou (inbunden)
86. Emma, vem är du? - Calle Ljungström (pocket)
87. Pappadagar i råttans år - Daniel Möllberg (inbunden)
88. En komikers uppväxt - Jonas Gardell (pocket)
89. Saffransköket - Yasmin Crowther (pocket)
90. Det tredje offret - Lisa Gardner (inbunden)

Alla de stillsamma döda - Anna Jansson




"När hon vaknar är allt mörkt omkring henne. Hon känner smärtan i hela kroppen. Men här finns någon mera i mörkret. Maria Wern sträcker ut handen och rör vid personen bredvid sig. Kroppen känns slapp - en död människa.
En man har anmälts försvunnen. Hustrun söker upp Maria Wern, som avancerat till kriminalinspektör. Det som från början verkar vara ett rutinärende utvecklas med skrämmande hastighet till en av de värsta utredningar länskrim ställts inför. Med minskade resurser och under svår tidspress söker man en mördare."

Jag har ju helt glömt bort att jag har de flesta av Anna Janssons böcker i bokhyllan. Har bara läst den första om Maria Wern, Stum sitter guden, som jag tyckte jättemycket om. Äntligen blev det dags för nästa bok!
Den här boken är också helt suverän. Jansson håller spänningen på topp ända till sista sidan.
Man tror ganska snart att man vet vem den skyldige är, men ack så fel man har. När man närmar sig slutet på boken och mordgåtan nystas upp, inser man att man varit inne på fel spår.

En perfekt bok för hängmattan!

Betyg:
5
av 5

Bokfakta:
Författare:
Anna Jansson
Förlag: Norstedts pocket
Utgivningsår: 2005-08
Antal sidor: 263
ISBN: 9789172636934

tisdag, september 11, 2007

Bokfemman v. 37

Dags för en ny rolig bokfemma. Den här veckan handlar det om:
Välj dina 5 favoriter bland både matlagning och bakning.

Ok, så här ser min femma ut:


  • Glutenfria kokboken - Elisabeth Ekstrand Hemmingsson
    Yngsta dottern är glutenintolerant och den här boken (och Baka glutenfritt av samma författare) var mina biblar i början. Idag är jag mer självständig och improviserande, men jag använder fortfarande de här väldigt, väldigt mycket.


  • Annas kakbok - Anna Bergenström
    Här finns massor av goda mjuka och hårda kakor. Det är gamla klassiker och nya lite mer "vågade" sorter.
    Genomgående för alla recepten är att de är snabba och enkla att göra.


  • Frukost och brunch - Jonas Borssén
    En underbar bok för en person som mig som inte gillar att äta frukost. Här finns massor av spännande recept som faktiskt får mig att kunna äta frukost tre gånger om dan...


  • Leilas guldkant på vardagen - Leila
    Fullt med underbara recept på vardagsmat. Illustrationerna får massor av pluspoäng, plus att det är recept för "vanliga" människor. Till och med min 82-åriga mormor skulle våga laga mat eller baka ur den här boken.


  • Jamies Italien - Jamie Oliver
    Ja, Jamie Oliver är ju Jamie Oliver och jag älskar hans mat. I den här är det det Italienska köket som det handlar om, och det funkar bra med mig.
    Även i den här kokboken är det vanliga vardagsrecept som funkar varje dag, och även till barn. Inga konstiga specialingredienser (som kostar skjortan och måste inhandlas i speciellt butik som bara finns i storstad), utan sånt som man kan handla på lokala Konsum eller Ica (ja, en del recept är lite "festligare" och mer krävande såklart).

Ja, det var min bokfemma för den här veckan. Relativt lätt att göra, faktiskt, även om jag inte äger så många kokböcker. Min favoritkokbok är ju Internet där man kan hitta allt och inget såklart.

måndag, september 10, 2007

Let's go to prison

"Detta är en sjukt rolig film som driver rejält med gamla skrönor som tex "Tappa inte tvålen i duschen". En fängelsekomedi som slår hårt!"

Nja, jag kan inte hålla med om att det är en "...sjukt rolig film", för så rolig var den inte, men den var rolig. Sådär lagom rolig.
Det handlar om kåkfararen som blivit dömd av samma domare flera gånger och när ha nu kommer ut bestämmer att han ska göra livet surt för denna domare. Tyvärr visar det sig att domaren dog 3 dagar innan... Domarens son ska ta över efter sin far, och visst kan man väl hämnas på honom istället?
Rolig, med massor av fördomar om kåkfararlivet!

Betyg:
3 av 5

Filmfakta:
Regissör:
Bob Odenkirk
Skådespelare: Dax Sheppard, Will Arnett, Chi McBride m fl.
Releasedatum (DVD): 2007-06-16
Åldersgräns: 11 år
Speltid: 86 min

söndag, september 09, 2007

Bokfemman v. 36

Ja, jag kan inte låta bli. Jag sällar mig till skaran av "Bokfemman-anhängare".
Temat finns att hämta hos Malin varje vecka.
Den här veckan är temat Chick-lit:
Nämn dina 5 favoriter i genren (böcker eller författare).

Ok, det här är inte alls min typ av litteratur egentligen och jag har inte läst speciellt mycket i den genren, men 5 ynka böcker ska jag väl lyckas skaka fram...


  • Mossvikenfruar - Emma Hamberg
    Den här tyckte jag faktiskt var ganska bra, eller gullig i alla fall. Lättläst och snabbläst. En lagom dos verklighetsflykt.


  • Små citroner gula - Kajsa Ingemarsson
    Den här var också riktigt mysig. När jag läste den var jag sugen på att läsa ännu mer Chick-lit, men det har inte blivit så eftersom det oftast blir lite väl mycket kärlek och romantik...


  • Andra sidan Alex - Unni Drougge
    Kanske lite tveksam i den här kategorin, men den får komma med här i alla fall.
    En bra bok på ett allvarligt tema.


  • Underbar och älskad av alla - Martina Haag
    En härligt rolig bok, som jag tyckte var himla bra. Inte Haags bästa, men himla bra...


  • Daddy - Danielle Steel
    Mer chick-lit än så här blir det nästan inte. Det är den bok i den här genren som gjort mest intryck på mig. Det är många, många år sedan jag läste den, men jag minns den fortfarande.


Ja, det gick att få ihop fem stycken, och jag hade faktiskt kunnat skriva upp några till, men jag valde att ha olika författare.
Lite kul att se att det är 4 svenska författare och 1 utländsk. Det märks att jag läser mer av svenska författare, än av utländska (även i andra genres).

lördag, september 08, 2007

Ett år av magiskt tänkande - Joan Didion

"Det är kvällen före nyårsafton 2003. Joan Didion och hennes make sedan 40 år, John Gregory Dunne, har kommit tillbaka från sjukhuset där deras enda dotter, Quintana, ligger i koma svävande mellan liv och död: en vanlig influensa har utvecklats till lunginflammation och svår blodförgiftning. De har precis satt sig för att äta middag när John plötsligt drabbas av en massiv hjärtinfarkt och dör. Ett år av magiskt tänkande är Joan Didions försök att förstå den tid som följde: "veckor och sedan månader, som vände upp och ner på alla de föreställningar jag någonsin haft om döden ... om sorg, om hur människor handskas eller inte handskas med det faktum att livet tar slut, om hur ytlig den mentala hälsan är och om livet självt."

Den här boken har fått översvallande kritik och jag blev nyfiken på den, speciellt som flera "vanliga" personer (dvs inte litteraturrecensenter) läst boken och tyckt att den var väldigt bra.
Jag blev grymt besviken. Boken är inte alls bra.
Didion skriver om sin sorg efter sin man som hastigt och dramatiskt avlider i hennes närvaro i deras hem. Inte nog med att maken avlider, deras dotter ligger och svävar mellan liv och död på en intensivvårdsavdelning.

Ja, oerhört tragiskt, men att skriva en hel bok om det. En hel bok om hennes tankar och minnen blir alldeles för mycket. De första 100 sidorna kunda jag läsa hyfsat lätt, men de sista 150 fick jag verkligen kämpa mig igenom. Det var samma upprepningar hela tiden, och ja, efter 100 sidor hade jag förstått att hon saknade sin man...

Betyg:
1 av 5

Bokfakta:
Författare: Joan Didion
Förlag: Bokförlaget Atlas KB
Antal sidor: 254
Utgivningsår: 2006-09
ISBN: 9789173892131

onsdag, september 05, 2007

Offside


"Fotboll har aldrig varit roligare! Man kan säga att den tar upp de tre viktigaste sakerna i livet: Kärlek, vänskap och..... FOTBOLL! Så jag säger bara, välkommen till Stenfors!"

Fotboll är inte mitt liv, men det gör inget för den här filmen är jätterolig ändå. Det spelas friskt på alla fördomar man bara kan ha om småbyar, män som spelar fotboll och engelsmän.
Jag kan verkligen rekommendera er att se filmen, och visa den gärna för de fotbollstokiga männen som spelar fotboll själva...

Betyg:
4 av 5

Filmfakta:
Regissör: Mårten Klingberg
Skådespelare: Jonas Karlsson, Torkel Petersson, Tina Nordlund m fl.
Releasedatum: 2007-01-10
Speltid: 99 min
Åldersgräns: barntillåten

måndag, september 03, 2007

Fantastic four - rise of the silver surfer


"Fantastic Four håller som bäst på att försöka komma tillrätta med sina inte helt problemfria nya roller som nationens superhjältar när ett nytt hot dyker upp i den mystiska Silver Surfer. Situationen blir allt värre när deras ärkefiende Dr Doom även blandas in i spelet och superhjältekvartetten får återigen ta till all sin kreativitet och sina superkrafter för att bekämpa ondskan."

Inte för att ettan var någon höjdarfilm, men i brist på annat så tittade vi på den här. Jag blev faktiskt lite imponerad. Den var inte alls så dålig som jag trodde. Det var absolut ingen höjdarfilm, men inte heller någon dålig. Den var klart sevärd, och faktiskt ganska rolig både här och där.

Betyg:
3
av 5

Filmfakta:
Regissör:
Tim Story
Speltid:
1h 32m
Skådespelare: Ioan Gruffudd, Chris Evans, Michael Chiklis, m.fl.
Premiärdatum (bio):
2007-08-17

Dotter önskas - Katerina Janouch


"För Helena, trettionånting, en ung kvinna som inte är särskilt hårt förankrad i tillvaron, känns familjeliv avlägset. Men så möter hon Paul och bitarna faller på plats. Snabbt blir hon gravid och föder en son. Helenas mamma är en engagerad mormor. Släkten gläds åt det första barnbarnet. Och efter pojken kommer flickan förutsätter alla. Helena blir medveten om att omvärlden är fylld av kvinnor som föder döttrar. Alla utom hon själv, verkar det.

När Helena blir gravid igen, händer något som förändrar familjens liv för alltid. Hennes mamma avlider hastigt. Tragedin gör att Helenas önskan om en dotter växer sig allt starkare. Att mista sin mamma när man själv just håller på att bli en, är kanske livets svåraste utmaning. Helena blir smärtsamt medveten om att hon har alltför få nära kvinnorelationer i sitt liv. En liten flicka kanske skulle kunna fylla tomrummet.

Mitt i kaoset sker något oväntat. Helena hittar sin mammas hemliga dagbok. Sakta inser Helena att hennes mors liv på många sätt är ett mysterium. Vem var hon, denna på ytan lättsamma kvinna? Helenas saknad och svårigheter att finna sig tillrätta i den bitvis tunga modersrollen blandas med en önskan att få veta sanningen. Hon ger sig på jakt efter en svunnen tid. Sökan är både en tröst, en flykt och ett begär att få veta. Men jakten på svar leder in Helena till oväntade insikter. Kanske bör en del frågor förbli obesvarade."

Återigen får jag skriva att jag känner igen mig i handlingen i en bok.
Jag kände samma längtan efter en dotter när jag var gravid första gången, men kunde inte prata med någon om det eftersom det är så otroligt tabubelagt. Idag pratar jag helt öppet om det och försöker bekämpa tabustämpeln.
Katerina Janouch har återigen skrivit en bok om något som i dagens Sverige anses som tabu.
Hon tar upp denna längtan på ett bra sätt (om än något mer "hysteriskt" sätt mot min egna längtan en gång), och hon påvisar även den här könsfixeringen som är hos oss vuxna (vilken är så otroligt omoralisk). Ena stunden ska vi vara glada att vi får ett friskt barn, nästa så "är det väl klart att vi vill ha ett annat kön på barnet än det vi redan har". Uttrycker vi själva en önskan så är vi inte kloka...

Jag hade kunnat skriva boken själv, även om min inte riktigt hade sett likadan ut, men på samma tema.
Delar av boken känns, tyvärr, som upprepning så boken känns lite stillastående ibland. Så kommer slutet på boken och då känns det istället om om Janouch skulle ligga på övertid, förbi deadline, och måste hasta ihop något... Slutet blir väldigt hastigt...och förutsägbart!
I det stora hela så tycker jag ändå att boken är bra! Det är skönt att läsa om någon mer som haft denna längtan efter en dotter!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Katerina Janouch
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 367 (+ extramaterial)
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789185625185