tisdag, februari 22, 2011

Hästpojken: en fars kamp för att hjälpa sin son - Rupert Isaacson


"Hästpojken är den sanna, dramatiska och hjärtvärmande berättelsen om den resa som Rupert, hans fru Kristin och Rowan gjorde till Mongoliets otämjda landskap.

Familjen reste halvvägs runt jorden för att rida tillsammans, för att träffa de traditionella healers som finns där och för att förhoppningsvis hjälpa Rowan att bli bättre. Det är en häpnadsväckande resa, full av utmaningar, oväntade möten, skönhet och fantastiska framsteg.

Hästpojken som gick direkt in på topplistorna när den släpptes i Storbritannien och USA är en djupt rörande och helt unik historia om en familj som är villig att färdas till världens ände för att hjälpa sin son, och om en pojke som lär sig att kommunicera med omvärlden för första gången.

Det är en berättelse som visar att vi kan finna glädje till och med i våra mörkaste stunder, och att det magiska och det vardagliga ibland kan smälta samman för att förändra våra liv."

Den här boken är verkligen underbar och full av kärlek. Den faller mig som beteendevetare på läppen, inte bara mig som mamma eller medmänniska.
Man får följa föräldrarnas (eller framför allt pappans) kamp med att försöka få sin sons autism att bli lindrigare. Denna kamp är helt skriven med hjärtat hos Isaacson, och han beskriver miljö, människor och djur på ett sätt som gör att man verkligen ser dem framför sig. Trots det jobbiga de går igenom, lyser humorn och ironin igenom både här och där.
För mig var det här en intressant läsupplevelse dels om Rowans diagnos och dels om de främmande kulturer man väljer att uppsöka. En helt klart läsvärd bok även för dem som inte är intresserade av autism.
(Boken är ett recensionsexemplar från förlaget)

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Rupert Isaacson
Förlag: Ponto förlag
Antal sidor: 366
Utgivningsår: 2011-01
ISBN: 9789186587314

måndag, februari 14, 2011

Från vaggan till deadline - Robert Gustafsson


"På scen har vi sett honom som Ernst-Hugo Järegård, Tony Rickardsson och Carl Bildt. I tv som Weiron i ottan och Greger - den homosexuelle brandkårschefen.

Privat har Sveriges roligaste man däremot alltid hållt en låg profil. Men inte den här gången.

I Från vaggan till deadline berättar Robert Gustafsson hela sin historia. Han delar med sig av anekdoter från den översexuella barndomen, berättar om ungdomskriminaliteten och bjuder på ett världsrekord. Vi följer hans första stapplande steg på scen och får höra hur han bokstavligt talat tog död på den gamla svenska humoreliten. Han bjuder också på inblickar bakom kulisserna i Killinggänget.

Det är en historia om dödsångest, relationsproblem och om hur en bild på ett koarsle blev en vändpunkt i hans liv. Här finns tempo och eftertanke, dråpliga lägen och djup tragik. Kort sagt, en berättelse om livet med Robert Gustafsson som motor - en ovanligt kraftfull motor."

Det här är en bok som är intressant på ett speciellt vis. Jag har alltid tyckt att Robert Gustafsson verkat vara en riktig hyvens person och som verkar lite helylle sådär... Mina illusioner sprack rejält när jag läste den här boken. Otrohet, kontrollbehov långt utöver det normala och missbruk hade jag verkligen inte bakat in i mitt "Robert Gustafsson-koncept". Han är med andra ord en helt vanlig person, en person som får för mycket att göra och som har lite problem med att bara vara!
I boken berättar han bakgrunden till vissa sketcher, filmer och teatrar som han varit med om, och det är intressant att få ta del av dessa tankar och funderingar kring varför vissa uppsättningar blev som de blev t ex.
Gillar du också Robert Gustafsson, så rekommenderar jag verkligen boken.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Robert Gustafsson
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 357
Utgivningsår: 2010-09
ISBN: 9789100124175

Virka vackert - Tove Fevang

"Virkning är en av de enklaste handarbetsteknikerna. Det enda som behövs är en virknål och ett garnnystan. Och lusten att skapa, förstås.

I Virka vackert hittar du inspirationen till både små och stora virkprojekt. Boken inleds med en grundlig genomgång av de olika virkteknikerna, med tydliga steg-för-steg-bilder. Därefter följer många modellbeskrivningar på sjalar, mössor, filtar, kuddar och mycket annat.

Lek med tekniker och material när du virkar och prova också gärna att kombinera olika strukturer. I handeln finns det massor av fina garner i alla möjliga färger, tjocklekar och material som ull, alpacka, bomull, lin och silke, att frossa i. Inspireras av projekten i boken och byt gärna ut färger och garn, kombinera tekniker och gör arbetet till ditt eget."

Jag vältrar mig gärna i böcker om just virkning, och det här är den senaste boken i raden. Tyvärr passar den inte alls mig. Det är många "bra-att-ha-saker" i boken, men det där lilla extra saknas. Det är mängder av disktrasor, sjalar och filtar, men inte så mycket mer, tyvärr.
Boken är ett recensionsex från förlaget.

Betyg:
2 av 5

Bokfakta:
Författare: Tove Fevang
Förlag: Ica bokförlag
Antal sidor: 88
Utgivningsår: 2011-01
ISBN: 9789153435440

fredag, februari 04, 2011

Böcker bortskänkes

Jag sparar ju aldrig några böcker när jag läst dem eftersom jag ändå aldrig kommer läsa om dem igen (oavsett hur bra de än är). Därför säljer eller ännu hellre, skänker, jag alltid bort mina böcker. Nu har det samlats några som ska bort. Bor du i närheten är det bara att komma och hämta, vill du ha dem skickade, så får du stå för portot.
Först till kvarn...
De böcker som finns just nu (kommer fler så fort jag fått hem mina böcker som står på ett annats ställe) är (överstrukna böcker har hittat nya ägare):
- Packad: en tonårsalkis meoarer - Koren Zailckas (pocket)
- Offerrit - Johannes Källström (inbunden)
- Sex, kärlek och Asperger syndrom - Inger Jalakas (inbunden)
- Men vi knullar ju ändå inte - Ann Söderlund (danskt band)
- Låt de gamla drömmarna dö - John Ajvide Lindqvist (danskt band)
- Campingland - Josefin Olevik (inbunden)
- Karlstad zoologiska - Hanna Hellqvist (pocket)
- Kriget är slut - Morgan Alling (inbunden)
- Konsten att undvika Nirvana - Clas Malmberg (pocket)
- Vredens tid - Stefan Tegenfalk (inbunden)
- Lätta fakta om dinosaurier - Stephanie Turnbull (inbunden). Denna är helt ny och oläst då jag vann denna och vi redan hade en likadan!

Pocketböckerna har garanterat hundöron, vilket inbundna böcker aldrig brukar få. I övrigt är alla böckerna självklart hela och rena! Vissa böcker som är recensionsexemplar är även stämplade med detta, men det är inget som stör läsupplevelsen såklart!

torsdag, februari 03, 2011

Herr Grums och kakmiljonären - Andy Stanton


"Elake herr Grums är tillbaka och den här gången har han fått korn på en massa pengar. Pengar som tillhör den nyinflyttade lille Pepparkaksmannen. Det hela hotar att sluta i katastrof, och än en gång blir Polly tvungen att rycka ut och rädda situationen - den här gången med hjälp av den hygglige gamle Fredag Klureman!"

Det här är Stantons andra bok om Herr Grums (den tredje kommer i september 2011), och det är skrivet och illustrerat på precis samma sätt som första boken. Det är blyertsillustrationer, med extra kladd här och där på sidorna, vilket gör det extra roligt. Handlingen och sättet boken är skriven på, funkar jättebra på både vuxna och barn. Jag skrattar nog mer åt det här än vad mina barn gör...
Boken har en sensmoral, att pengar inte kan köpa lycka, vilket tydligt visas i boken.
Boken är ett recensionsex. från förlaget.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Andy Stanton
Förlag: Argasso förlag
Antal sidor: 168
Utgvningsår: 2011-01
ISBN: 9789185071982

Vredens tid - Stefan Tegenfalk

"En septembermorgon 2004 frontalkrockar två bilar på en glest trafikerad riksväg. Kollisionen är våldsam. Tioåriga Cecilia slungas ut genom rutan och är död innan hon slår i marken. Fem år senare får kriminalkommissarie Walter Gröhn ett förbryllande fall på sitt bord - en död taxichaufför och en förövare som inte har en aning om varför han begått brottet. Det första mordet följs av fler, alla lika brutala, och alla till synes lika oförklarliga. Tillsammans med den begåvade praktikanten Jonna de Brugge från Rikspolisstyrelsens särskilda utredningsenhet börjar Walter nysta i trådar som leder både bakåt i tiden och rakt in i det svenska rättssystemets hjärta. Sanningen de närmar sig är lika osannolik som fruktansvärd och när Walter fråntas fallet ställs allting på sin spets. Snart tvingas han in i ett spel med både sin egen och Jonnas framtid som insats."

Det här är Tegenfalks debutroman, och den första boken i en blivande triologi ( del 2 Nirvanaprojektet finns redan utgiven).
Det är en stark debut måste jag säga, och jag imponeras över Tegenfalks debut. Boken är väldigt spännande och handlingen tar flera vändningar innan den har tagit slut. Det är inte helt uppenbart vem som är skyldig till vad och varför. Det gillar jag. Det finns alltför många kriminalromaner som har en alldeles för uppenbar handling och upplösning.
Gillar du Beck och Wallander så är det här definitivt en bok du inte ska missa!
Boken är ett recensionsex. från förlaget.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Stefan Tegenfalk
Förlag: Massolit förlag
Antal sidor: 417
Utgivningsår: 2010-06
ISBN: 9789197881807