måndag, mars 24, 2014

Har man inget liv får man köpa ett som alla andra - Jonas Gardell

"Den perfekta presentboken - till dig själv och alla dina vänner. Vasst och roligt om vardagens absurditeter.

Hur fångar man sin samtid med bara några få ord?
Villkoren är enkla: Du får inte använda mer än 140 tecken.
På det utrymmet ska du kommentera din samtid och samtidigt ge din publik dagens skratt - det där skrattet som förlänger livet.

Jonas Gardell är en mästare på att sätta fingret rakt på vardagens absurditeter. Visdomsord om segrar och nederlag i konungariket Sverige 2010-2011.
Roligt, vasst och inte så lite fräckt. Den perfekta presentboken - till dig själv och alla dina vänner.

"Sverige är ett land där vi firar jul i december, midsommar i juni och varje november ger vi Zlatan en guldboll."

"Lucia på dagis: Fem förvirrade lucior, åtta tomtar, tre pepparkaksgubbar och ingen stjärngosse framför julsånger i en lukt av barnprutt."

"Jaha, nu är Jesus uppstånden, men Mark han bara sover och sover!" "

Här är massor av citat från Jonas Gardell. Majoriteten är tweets från hans twitter. Jag älskar Jonas Gardell, så jag tycker det här är roligt! Många underfundiga tankar och kommentarer och en del frågeställningar. Perfekt "gå-bort-bok"!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Jonas Gardell
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 126
Utgivningsår: 2011-10-14
ISBN: 9789113039572

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? - Nisse Simonson

"Tankens kraft är större än vi tror. Man kan faktiskt tänka sig lycklig genom att låta bli att tänka sig olycklig. Det är vetenskapligt bevisat att optimisten i genomsnitt lever hela sju och ett halvt år längre än pessimisten. Vår förmåga att känna glädje och tillförsikt beror i slutändan på hur vi tänker om våra liv. Både när lyckan ler och solen går i moln.
Eftersom vår hjärna är plastisk, det vill säga förändringsbenägen ner till minsta hjärncell, påverkas den rent fysiskt av om vi tänker i dur eller i moll. Lyckas vi bryta gamla invanda negativa tankebanor kommer hjärnan sedan vilja välja det positiva tankespåret.

Läkaren Nisse Simonson är en av Sveriges mest uppskattade föredragshållare och författare till fem böcker. Utifrån ett vardagsperspektiv resonerar han här kring hur vi själva kan påverka våra liv för att uppleva största möjliga lycka och välbefinnande."

Det här är ingen "Quick-fix-bok", utan en bok som visar på olika scenarion i livet som man kan välja att må på ett specifikt sätt. Vi kan alltid välja att tänka positivt eller negativt.
Boken innehåller inget nytt egentligen, utan fortsätter på samma spår som så många andra böcker inom populärpsykologin; "tänk positivt och du blir lyckligare"! Boken är ändå en bra påminnelse när man fastnar i det där gnällträsket i vardagen, och det blir lite lättare att för stunden se positiva saker i även det!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Nisse Simonson
Förlag: Brombergs
Antal sidor: 140
Utgivningsår: 2009-09-16
ISBN: 9789173372275

måndag, mars 17, 2014

Den senila skabaggens tröst - Jens Månvinge

"Efter att ha jobbat i den thailändska regnskogen beslutar sig Jens Månvinge för att ge sig av till Bangkok och fixa sin trasiga ekonomi. Det är ett ödesdigert beslut som blir upprinnelsen till en skakande historia. Det dröjer inte länge förrän han blir gripen för ett grovt narkotikabrott i centrala Bangkok där amerikansk och thailändsk polis väntar i ett bakhåll. Domen faller och han undgår dödsstraff efter att ha erkänt sig skyldig. Med ett straff på trettio år kastas han in i Asiens mest ökända fängelse. Tillsammans med 12 000 fångar är hans öde, likt deras, förutspått att falla offer för våld, förtvivlan och sjukdomar. Döden tycks vara den enda vägen ut.

När hans närmaste vän i fängelset dör i hans armar fattas ett beslut. Jens och en cellkamrat beslutar sig för att försöka rymma, men ett brev sätter hans inre i turbulent gungning och rymningen är inte så självklar längre. Det slutar med att Jens bryter ut sin cellkamrat som lyckas fly landet medan han själv blir hårt straffad och fastkedjad i en mörk, fuktig isoleringscell på obestämd tid. Där inne, när han kämpar mot cellens svåra omständigheter och sina egna tankar, kommer oväntade vänner till hans räddning. Det blir ett möte han aldrig ska glömma."

Den här boken fick jag i julklapp, men det har tagit lite tid innan jag har lyckats ta mig igenom den (den där tröttheten har haft andra planer för mitt läsande)! Nu är den utläst i alla fall, och jag kan konstatera att det är i det stora hela en bra bok. Jens beskriver hur rättssystemet fungerar i Thailand, hur det är att sitta häktad och vänta på sin dom, hur det är att sitta fängslad, och hur dagarna ser ut på "Bankok Hilton".
Det jag gillar bäst är att det inte är någon "jag är oskyldig, det är synd om mig-historia". Hans skuld tas egentligen inte upp alls, mer än som bakgrund till varför han sitter där han gör.
Berättelsen om åren i fängelset är hemska. Alldeles för många människor på för liten yta med vakter som är maktfullkomliga. Det kan inte bli något positivt av det!
Jens berättar sakligt om sin upplevelse. Han hittar positiva delar mitt i allt det negativa. Han berättar om vänskap med andra, och sorgen över att förlora vänner och anhöriga.
Kanske kom slutet lite väl snabbt i boken. Jag hade gärna velat läsa mer om hur överflyttningen gick till, vad som hände när han kom till Sverige...men det kanske är en annan bok!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Jens Månvinge
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 405
Utgivningsår: 2013-05-20
ISBN: 9789187319273

tisdag, mars 11, 2014

Karl Gran, ensam hemma - Janne Ollars

"Karl och  Amanda bygger fällor hemma hos Karl. Det är fällor som man verkligen kan bygga: hinkar med isvatten, en säck att dra över någon och så vidare. De passar på att bygga när Karls mamma har fastnat i en bilkö och inte kommer hem i tid.
Fällorna är klara. Då ringer det på dörren. "En tjuv!" tänker Amanda och Karl och ställer sig beredda vid den första fällan.
Men vem är det som kommer, egentligen?"

Det här är en bok som jag tror uppskattas mest av åldern 6-9 år, men funkar som högläsningsbok till något yngre eller äldre barn också. Jag tycker också att den var rolig. Mina döttrar hade pratat om att den var rolig, så då läste jag den för att se själv. Mest kanske jag såg alla bus ur ett föräldraperspektiv och kanske inte tyckte att boken var lika rolig som barnen tyckte... När jag försökte lägga bort föräldern och plocka fram barnet blev det genast mycket roligare.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Janne Ollars
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 63
Utgivningsår: 2000-08-01
ISBN: 9789163838538