onsdag, december 31, 2014

Fred! 100 röster mot våld och krig - Saam Kapadia, Jeppe Wikström

"År 2009 har Sverige haft fred i 200 år - ett världsunikt förhållande. Glädjande nog minskar antalet väpnade konflikter mellan länder och antalet fredsavtal ökar. Men samtidigt dödas och skadas tusentals människor världen över varje år av terror handlingar, uppgörelser i undre världen och av våld på öppen gata, i hemmen och i skolor. Det finns alltså ingen anledning att stillatigande acceptera sakernas tillstånd. I Sverige är våldet och hoten, framför allt bland yngre, oacceptabelt utbrett. Sparkar, slag och regelrätt misshandel inträffar varje dag. Vi har vant oss vid att läsa om knivslagsmål och vapenhot, butiksrån och skottlossningar vid nattklubbar och restauranger. För många är våldet och rädslan en del av vardagen.
Fred! 100 röster mot våld och krig är en bok som kommer att sätta i gång samtal och ge både alternativ och argument. Här finns bilder av världens bästa fotografer och texter av storheter som John Lennon, Martin Luther King, Astrid Lindgren, Peter Englund, Kerstin Ekman, Christer Fuglesang och Anne Frank. Men här kommer också att finnas nyskrivna texter av unga svenskar av i dag. Konflikter kommer alltid att finnas mellan människor - men vi måste hjälpa varandra att lösa utan våld.
Redaktörer för boken är Jeppe Wikström, fotograf och förläggare, samt Saam Kapadia, tidigare krigskorrespondent och nu senast redaktör för radioprogrammet Konflikt i P1. Boken ska ha formatet 13 x 19 cm, vara 192 sidor tjock och tryckas helt i fyrfärg. Formgivningen görs av Patric Leo, Sveriges kanske främste bokformgivare.
Fred! kommer förhoppningsvis att bli 2009 års mest uppmärksammade svenska bok. Den kommer att kunna starta processer hos tusentals unga svenskar - ochdärmed sannolikt också rädda liv. "

Det här är en mycket bra bok med många röster både från förr och idag, om krig och den påverkan det har på oss alla. Det är mycket foton från olika krig och situationer blandat med kloka ord, fakta och adresser att vända sig till om man vill vara med och göra skillnad.
Den här boken gjordes 2009, och vi vet alla att situationen i världen har blivit än mer ansträngd sedan dess och att den här boken skulle behöva läsas av väldigt många.
Köp boken till dig själv, eller ge den till någon i present!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Saam Kapadia, Jeppe Wikström
Förlag: Max Ström
Antal sidor: 191
Utgivningsår: 2009-09-08
ISBN: 9789171261472

Vilda gröna ögon - Joyce Carol Oats

"Francesca Franky Pierson är fjorton när hon första gången upptäcker en annan och tuffare sida av sig själv: Vilda gröna ögon tvekar inte att säga ifrån. Franky och hennes lillasyster börjar ana att allt inte står rätt till mellan deras föräldrar. Varför vill deras mamma allt oftare resa ensam till fritidshuset vid kusten och stanna borta frän familjen i Seattle?"

Det här är en ungdomsbok, men som tar upp ett mycket mörkt tema. Det är en familjeidyll som förvandlas till en katastrof.
Joyce Carol Oates skriver på ett sätt som fängslar och även låter fantastin få leva och allt är inte solklart från start. Kanske drar man lite snabbare slutsatser som vuxen, än som tonåring, men det spelar ingen roll. Boken är klart läsvärd för större delen av familjen (från tonåren och uppåt).


Betyg:
3 av 4

Bokfakta:
Författare: Joyce Carol Oates
Förlag: En bok för alla
Antal sidor: 270
Utgivningsår: 2008-10
ISBN: 9789172215535

tisdag, december 02, 2014

Facebookpolisen - Scott Goodwin


"Ett litet tips till ungdomar. Om du är 16 år gammal, berusad och håller i en petflaska full med sprit är det inte särskilt smart att skrika FUCK THE POLIS när vi går förbi. Om du ändå tänker göra det, se då till att du kan springa hyfsat fort! Jag vet inte vad som var mest pinsamt för killen som gjorde det i natt, att han blev fångad av en 40 år gammal polis i full utrustning eller att hans mamma kom till polishuset för att hämta honom kl. 03.00?/Scott
Är det okej för en polis att skriva om sin vardag? Att använda humor för att skildra olika situationer som han har varit med om? Att försöka närma sig allmänheten genom att visa känslor och skriva på ett sätt vi inte är vana vid av en myndighetsperson?
Om du svarar nej på frågorna ovan ska du inte läsa den här boken. Den är nämligen full av kontroversiella inlägg som väckt starka känslor och som delats och diskuterats i alla möjliga sammanhang.

SCOTT GOODWIN har tjänstgjort i den australiensiska flottan, arbetat som bombdykare under Gulfkriget, sökt efter minor i båthamnar, jobbat som OS-polis och sprängämnesexpert och hela två gånger utbildat sig till polis både i Australien och Sverige. Genom sina personliga och humoristiska inlägg på Växjö/Alvestapolisens Facebooksida har han blivit känd som hela Sveriges Facebookpolis. Hans inlägg har ibland dragit till sig så mycket uppmärksamhet och kommentarer att sidan har fått stängas ner. För första gången kan du här läsa den ocensurerade bokversionen."
 
Jag har mött den här polisen på Facebook många gånger, eftersom jag är en av alla som följer sidan...trots att jag inte har någon som helst relation med Växjö/Alvesta. Varför följer jag då sidan? Jo, för Scott! Han skriver underbara statusuppdateringar, och tyvärr har många människor alldeles för mycket tid och alldeles för få hobbies att fylla all denna tid med, så därför blir det en del JO-anmälningar på dessa uppdateringar. Jag älskar dem, och läser dem med glimten i ögat och med en del allvar ändå. Jag önskar att det fanns många fler poliser som Scott i landet!
Vill du läsa mer om polisens vardag, och då speciellt om Scott och hans kollegors vardag, ska du läsa den här boken. Om du också redan "hänger" på Växjö/Alvesta-polisens facebooksida, så kommer du att känna igen en hel del av statusuppdateringarna.
 
Betyg:
5 av 5
 
Bokfakta:
Författare: Scott Goodwin
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2014-09-17
Antal sidor: 175
ISBN: 9789174612844