torsdag, december 07, 2006

Tätt intill dagarna - Mustafa Can

"När Mustafa Can sagt de avslutande orden i sitt Sommarprogram 2003, "Mor, jag älskar dig", brakade Sveriges Radios växel samman av belastningen. Aldrig i programmets historia har så många lyssnarespontant ringt in och tackat för ett fantastiskt program.Knappt två år senare är Gulli Can död.Hon föddes i Kurdistan någon gång på 1940-talet, födde sju barn som dog och åtta som överlevde. Död på Skövde lasarett i januari 2005. Vem var hon? Och vilka är alla de andra osynliga invandrarkvinnorna, de som vi ser utan att lägga märke till dem, de som betalade utvandringens pris?I sökandet efter sin mor öppnar Mustafa Can dörr efter dörr till en värld av uppdämda och gömda känslor. Dörren till ensamhet och främlingskap på Västgötaslätten, till hemlängtan och utvandringenspris, till skam och förlåtelse. Men också en dörr till utvandringsvågen i 1800-talets Sverige och till släktskapet mellan Kristina från Duvemåla och hans mor. Ett möte som visar hur lika vi trots allt är."

Det här är en otroligt vacker bok! Mustafa Can skriver poetiskt och trollbindande när han beskriver kärleken till sin mor och far, och berättar om deras kärlek till hembyn, till varandra och till sina barn.
Han beskriver hur livet kan vara för de arbetsinvandrare som kommit hit till Sverige, givetvis ur eget perspektiv. Han beskriver hur hans mor och far längtar tillbaka till byn och hur de när en förhoppning om att kunna ta sin familj (som nu är utökad med barnbarn och fruar/män) och flytta hem igen. Men vad är hem? Sverige? Turkiet?
Jag hoppas innerligt att Mustafa kommer fortsätta skriva. Han skriver fantastiskt bra och målande och kan trollbinda läsaren!

Bokfakta:
Författare: Mustafa Can
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 297
ISBN: 9113014897
Utgivningsdatum: 2006
Skicka en kommentar