lördag, januari 06, 2007

Skuld - Karin Alvtegen


"Peter Brolin sitter på Nyléns konditori. Det är första gången på två veckor som han har vågat lämna sin lägenhet, och utmaningen har kostat på. Att sträcka fram handen och lyfta kaffekoppen känns som ett oöverstigligt projekt. Han sitter nära dörren, ifall han skulle drabbas av en av sina ständigt återkommande panikattacker och snabbt behöva ta sig ut på gatan. Han är svårt skuldsatt, ensam och helt utan aning om hur han skall ta sig igenom resten av sitt liv.
Då öppnas dörren och en okänd kvinna stiger in. I samma ögonblick som Peter inser att det är honom hon söker drabbas han med full kraft av en panikattack: han är helt i hennes våld, oskyddad för hennes påträngande närvaro. Innan han återfått talförmågan för att förklara att hon tagit fel på person har hon försvunnit och lämnat ett paket med en adress på bordet. Ett paket som hon mot tusen kronors ersättning bett honom överlämna till sin man på hans kontor. Men innehållet i paketet gläder knappast mottagaren, och Peter blir indragen i en skämmande jakt på en galen, besatt kvinna. Det är inte helt självklart vem som är jägare och vem som är villebråd."

Nu har jag läst Karin Alvtegens alla romaner, och jag vill ha MER. Hon har ett fantastiskt sätt att skriva på och lyckas fånga läsaren på ett ögonblick.
Skuld är Alvtegens första bok, och vilken debut hon gör. Eftersom jag läst romanerna i "fel" ordning, kan jag lugnt säga att den här är precis lika bra som hennes tre andra (Skam, Saknad och Svek).
Betyg: 4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Karin Alvtegen
Förlag: Natur och kultur
ISBN: 912710690X
Utgivningsår: 1998
Skicka en kommentar