lördag, april 17, 2010

Sekter och hemliga sällskap i Sverige och världen - Clas Svahn

"Vad är det som får en vanlig människa att gå med i sekt där han riskerar att dö? Varför startades världens mest kända hemliga sällskap, Prieuré de Sion, som blev känt genom Da Vinci-koden? Vilka beslut tar egentligen världens makthavare bakom våra ryggar när de träffas i grupper där ingen skriver protokoll och ingen får berätta vad man talade om? Clas Svahn berättar om hur vi människor dras till hemligheter och låter oss utnyttjas av sekter trots att vi borde veta bättre och om hur lite svenska politiker gör för att stoppa detta. En svensk riksdagsledamot berättar hur hennes telefon avlyssnades, avhoppare från omstridda sekter som Jehovas vittnen och Scientologerna talar om förtryck och iskall beräkning och en medlem i Moon-kyrkan ger sin bild av hur denna högerextrema sekt fungerar. I den här boken får vi möta till synes oskyldiga hemliga sällskap, religiösa sekter som förvränger våra sinnen och domedagssekter som inte tvekar att ta livet av sina egna medlemmar."

Det här är en väldigt intressant bok om många större sekter och hemliga sällskap som finns. Man får veta den historiska bakgrunden till dem och i de flesta fall får man även höra avhoppare berätta sin historia.
Många gånger undrar man hur människor kan vara så naiva att de fastnar i en sekt och blir totalt hjärntvättad. Människan fungerar ju (tyvärr ibland) så att vi dras mot det positiva, och alla sekter är väldigt lismande...i början. Allt är så bra och positivt, tills de har fått individerna fast. Är individerna dessutom i ett skede i livet då det kanske ser lite mörkt ut, och blir medbjudna till ett ställe där det råder stor kamratskap och alla älskar varandra, ja, då är det inte konstigt att de blir fast. Det krävs inte så mycket manipulation faktiskt! Här får man veta lite om hur dessa sekter lyckas rekrytera nya medlemmar och vilka löften de går ut med!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Clas Svahn
Förlag: Semic förlag
Antal sidor: 286
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789155236717
Skicka en kommentar