torsdag, februari 07, 2008

Bortgift mot sin vilja - Leila

"Franska Leila var 21 år när hennes föräldrar tvingade henne att gifta sig med en femton år äldre man. Äktenskapet blev en mardröm. Först efter många år av misshandel och flera självmordsförsök lät föräldrarna henne slippa ifrån mannen, men inte ifrån äktenskapet eftersom skammen är för stor för familjen. Leila är inte ensam om sitt öde. Bara i Frankrike finns över 70 000 unga flickor som lever i tvångsgifte. Tillsammans med Marie-Thérèse Cuny - medförfattare även till Souad - vill hon göra människor medvetna om detta samhällsproblem. Svenskt förord av advokat Elisabeth Fritz."

Det här är en stark och gripande berättelse om tvångsgifte.
Leila är född och uppväxt i Frankrike, men har sina rötter i Marocko. Hennes föräldrar är väldigt traditionsbundna, och Leila har svårt att anpassa sig till de "regler" som gäller för muslimska kvinnor. Hon vill leva som sina västerländska vänner.
Här får man en liten inblick i hur ett tvångsgifte går till. Hur kvinnan väljs ut, vad som gäller för kvinnan osv. Oerhört skrämmande att läsa, när man själv lever ett så fritt liv. Man tror knappt att det är sant att sånt här händer, fortfarande.

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare:
Leila
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 245
Utgivningsår: 2006-04
ISBN: 9789146214366

Inga kommentarer: