onsdag, juni 10, 2009

Om Jesus - Jonas Gardell


"De flesta skelett man funnit från tiden som Jesus levde visar brist på järn och protein, kranier av fyrtioåriga människor har ofta få eller inga tänder kvar. Livet var hårt och man dog ung. Endast en minoritet fick uppleva sin tjugofemårsdag. Vi vill gärna se Jesus som en relativt ung man, men när han började sin verksamhet vid cirka trettio års ålder var han snarare en som levt längre än de flesta.Vi tänker oss gärna Jesus milda, kärleksfulla leende.Lägg nu alltså till att leendet troligen var tandlöst så får vi förmodligen en smula rättvisare bild.Kan vi tänka oss Jesus tandlös? Kan vi tänka honom obildad? Mycket litet av våra föreställningar om Jesus Kristus stämmer överens med Josua från Nasaret.En Jesus Kristus stiger fram för oss som den från himlen återkommande kungen för att döma levande och döda. Och i perifirin ser vi en annan gestalt fly undan i skuggorna, en kort och satt, mörkhyad man som åldrats i förtid av fattigdom och kringflackande. En enkel hantverkare från den galileeiska landsbygden som makten lät avrätta i förebyggande syfte. En man som spred budskapet om Guds rike.Spännande? Det här är bara början! Följ med Jonas Gardell på en omskakande spaning efter Jesus."

Det här är en annorlunda och speciell bok. Jonas Gardell går på jakt efter den riktige Jesus.
Många tankar liknande de som Gardell framställer i boken har jag själv haft, och därför tycker jag att det här är väldigt intressant. Någon som tror på Jesus, den Jesus som gestaltas i Bibeln, tycker säkert inte alls om det här däremot.
Gardell säger själv i början av boken att Bibeln är skriven ett par hundra år efter Jesus och kan därför inte ses som sanning. Detsamma gäller det som Gardell själv skriver; det är ingen sanning, bara tankar och funderingar...som jag fann mycket intressanta!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Jonas Gardell
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 360
ISBN: 9789113019604
Skicka en kommentar