onsdag, februari 21, 2007

Linda - som i Lindamordet - Leif GW Persson


"En ung kvinna hittas mördad av en okänd gärningsman och polisen har fått ett spaningsmord som de måste utreda. Denna roman handlar om just detta - om polisens utredning av ett typiskt spaningsmord i dag och vil ka konsekvenser som det arbetet får för de närmast inblandade.Det är en enkel och okomplicerad historia. I en traditionell mening har den till och med ett lyckligt slut i och med att mördaren åker fast och blir dömd. Berättelsen innehåller bara tre konstigheter.För det första att polisen hittar den som gjorde det trots att de egentligen letar efter en helt annan typ av gärningsman. Och att den polis som faktiskt hittar honom, kriminalkommissarien Jan Lewin vid Riksmordkommissionen, inte letar efter just honom. Om han nu ens letar efter något.För det andra att kriminalkommissarien Anna Holt som håller i förhören med gärningsmannen redan på förhand vet hur han kommer att svara på de frågor som hon ställer. Samtidigt som hon också vet att hon inte vet särskilt mycket om honom, beroende på att han undanhåller den väsentliga sanningen om sig själv.För det tredje att Anna Holts kollega, kriminalinspektören Lisa Mattei, tycker att det egentligen handlar om något annat än ett mord på en ung kvinna. Hur Jan Lewin kunde hitta en gärningsman på det viset. Hur Anna Holt visste svaren på frågor som hon inte ens hunnit ställa. Och hur Lisa Mattei kunde tycka att det egentligen handlade om något helt annat."

Den här boken hade kunnat vara bra, och riktigt, riktigt spännande, men det är den inte. Den är inte speciellt bra och den är inte spännande. Det känns som den bara handlar om en riktig mansgris som arbetar som polis och som tycker att han är betydligt bättre än alla andra. Har har kraftigt narcississtiska drag...
Språket i boken känns ganska taffligt, och handlingen hoppar något fruktansvärt ibland. Det hoppas mellan handlingar och mellan personer.
Antalet personer (som alla nämns med efternamn mestadels av tiden) är många och även efter 450 sidor hade jag svårt att hålla koll på en del av dem.

Nej, det här är ingen höjdare och skriver inte Persson bättre än så här så ska han nog stanna vid sitt rätta yrke inom polisen istället.

Betyg:
2 av 5

Bokfakta:

Författare: Leif GW Persson
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2005-09
Antal sidor: 503
ISBN: 9789164201768
ISBN 10: 9164201767
Skicka en kommentar