fredag, februari 09, 2007

Ninas resa - Lena Einhorn"Till att börja med var gettot ett till synes normalt samhälle, mitt i Polens huvudstad. Nina studerade i Warszawagettot, hon blev kär, hon gick på fester. Och hon tog studenten, förmodligen den enda som överlevt med ett studentbetyg från Warszawagettots gymnasium. Detta betyg godkändes efter krigsslutet, och möjliggjorde för Nina att omedelbart efter kriget börja studera medicin vid universitetet i Lodz, där hon också träffade sin kommande make Jerzy.
Detta är i korthet ramberättelsen i denna gripande och spännande överlevnadshistoria. När Ninas familj och släktingar flyttar in i gettot lever de alla tillsammans - Nina, hennes föräldrar,hennes bror, hennes farföräldrar, fastrar och farbröder, tre kusiner. En efter en försvinner de ur hennes liv. Till slut finns endast Nina och hennes bror, Rudek, i livet. På gettots sista dag smugglas de ut. Det som händer sedan är drama på högsta nivå.
Lena filmade en fem timmar lång intervju med Nina, så här och var är det Nina som med egna ord berättar i boken."

Boken heter "Ninas resa, en överlevnadsberättelse" och det är precis vad det är. Här får man följa Nina Rajmic' (senare Einhorn) och hennes tonårsperiod som inträffade mitt under andra världskrigets Polen. Nina och hennes familj var judar, och fick bo i ett judegetto i Warsawa. De såg släktingar och vänner fraktas bort mot bl a Treblinka, som de långt senare fick veta att det var en "slutstation".
I boken kommer man förintelsen på nära håll, och den är riktigt, riktigt skrämmande. Att ens föreställa sig hur det var att leva som jude i dessa förhållanden är omöjligt. Att man sedan som Nina, säger att man levt ett bra liv är ännu mer obegripligt, med tanke på allt hon gått igenom!
Lena Einhorn (dotter till Nina och Jerzy) har gjort ett fint arbete med boken, när hon skildrar "Ninas resa".

Bokfakta:
Författare: Lena Einhorn
Förlag: Prisma
Antal sidor: 208
Utgivningsår: 2005-04
ISBN: 9151844451
Skicka en kommentar