torsdag, maj 10, 2007

Luftslottet som sprängdes - Stieg Larsson"Två svårt skadade personer tas in akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den ena är Lisbeth Salander, som är efterlyst misstänkt för dubbelmord. Hon har en livshotande skottskada i huvudet och måste opereras omedelbart. Den andre personen heter Alexander Zalachenko, en äldre man som är allvarligt skadad sedan Salander huggit honom med en yxa.

Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde visserligen att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Zalachenko har tidigare varit yrkesmördare i den sovjetiska underrättelsetjänsten. Han är dessutom Salanders far och det är han som försökt ta livet av henne. Starka krafter vill tysta Lisbeth Salander en gång för alla.

Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra."

Sista boken i Milleniumtriologin är slut. Det känns tråkigt att behöva lämna de här karaktärerna som jag har följt i de här tre böckerna.
Den här boken är skriven på precis samma sätt som de andra två, men skillnaden är att här får man lite mer "bakgrundsfakta" till karaktärer som känns lite tradiga och irrelevanta. Bortsett från det (som är ett parti runt mitten) så är det en suverän bok.

Det roliga med den här triologin är att jag tror att alla människor gillar dem. Min man frågade häromdagen om jag hade alla böckerna, eller om man kunde läsa dem fristående. Jag kan ju säga att den litteraturen han läser annars är Knasen-tidningar och Bill och Ben-pocket. Nu ska han ge sig på Milleniumtriologin, och jag är säker på att han kommer att älska böckerna!

Jag tackar Stieg Larsson, för att han skrev de här böckerna, och sörjer, inte bara Larsson som författare, utan även alla karaktärerna som nu får följa Larsson i graven, och bara leva i våra minnen!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Stieg Larsson
Förlag: Norstedts förlag
Bindning: Talbok (CD)
ISBN: 9789173132497
Utgivningsdatum: 2007-04
Skicka en kommentar