tisdag, mars 11, 2008

I denna ljuva sommartid - Mari Jungstedt

"Han började springa norrut längs med vattenbrynet. Molnen jagade över den blygrå himlen och sanden var tung att trampa efter nattens regn. Det dröjde inte länge förrän han var genomsvettig. Borta vid udden vände han om. Tankarna klarnade när han sprang. Det var som om han fick rast. På vägen tillbaka upptäckte han en figur långt borta som kom gående åt hans håll, men som plötsligt snubblade till och föll omkull i sanden. Blev liggande utan att försöka resa sig upp. Han sprang oroligt fram. - Hur är det? Ansiktet som vändes emot honom var uttryckslöst, blicken kall och likgiltig. Frågan lämnades obesvarad. I några sekunder stod tiden stilla, han stelnade till. En oroväckande känsla i magen. Djupt nere i hans inre gömda rum väcktes något till liv, något han försökt begrava i åratal. Till sist hade det kommit ifatt. Ögonen som fixerade honom ändrades till att utstråla förakt. Han fick inte fram ett ljud, andades tungt, den välbekanta smärtan i bröstet gjorde sig påmind. Han ansträngde sig för att inte falla ihop. Kroppen blev mjuk, lealös. Så upptäckte han pistolmynningen. Den pekade rakt emot honom. Automatiskt sjönk han ner på knä, i hans huvud blev allt tyst. Tankarna upphörde. Skottet träffade mitt emellan ögonen. Knallen fick havstrutarna att lyfta från vattenytan med ett förskrämt skränande."

En gotländsk snickare och småbarnsfar från Slite skjuts kallblodigt ihjäl på en campingplats på Fårö. Det blir Karin Jacobssons första stora fall som biträdande kriminalchef då kommissarie Anders Knutas är på semester. Journalisten Johan Berg gräver efter sanningen, samtidigt som han kämpar för att få tillbaka sin stora kärlek Emma Winarve.

Nu har jag läst Jungstedts alla romaner, och jag tycker att de är ungefär lika bra allihop. Jag gillar för tillfället svenska kriminalromaner väldigt mycket, och tycker att det är väldigt underhållande att läsa om olika miljöer i vårt avlånga land.
I den här boken är det mord som visar sig hänga ihop på ett lite oväntat sätt, och där mördaren är den man minst anade från början.
Emma och Johan är såklart med på ett hörn, och deras förhållande känns i den här boken lite Harlequin-aktigt...tyvärr. Men, men, det är inte så himla mycket som behandlar deras förhållande som tur är.

En helt ok bok, som måste läsas av dem som läst Jungstedts tidigare böcker.

Betyg:
4
av 5

Bokfakta:
Författare:
Mari Jungstedt
Förlag: Albert Bonniers Förlag AB
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 312
ISBN: 9789100113339

1 kommentar:

Lena sa...

Ser att du gett denna bok en bra betyg. Jag har ännu inte läst någon bok av Mari Jungstedt. "Den döende Dandyn" står i min bokhylla men jag hr inte hunnit till den ännu. Den blir säkert läst under året skulle jag tro.