torsdag, mars 20, 2008

Mannen under trappan - Marie Hermanson

"Allt har gått Fredrik väl i händer. Han har ett tryggt jobb som näringslivssekreterare i kommunen. Han har till sin häpnad blivit gift med Paula, som han beundrar gränslöst- hon är framgångsrik konstnär. De har två fina barn. Och nu har de just flyttat in i ett hus som överträffar alla deras drömmar: ett rymligt och nyrenoverat gammalt hus med inbyggd glasveranda och stor balkong med utsikt över åkrar och skog. De är en ovanligt lyckad familj.
Men snart störs idyllen. När Fredrik en sömnlös morgon kommer ner i hallen står någon där: en vuxen man, knappt en och femtio lång, svarthårig med smala ögon och bred mun, klädd i joggingbyxor och T-tröja, båda fruktansvärt smutsiga. Med nasal röst säger han sig heta Kwådd och bo i utrymmet under trappan som går upp till övervåningen. Gång på gång framhärdar han: jag bor här.
Vad är det som pågår i det stilfullt inredda huset? Vad är det som händer med Fredrik? Och varför börjar hans hustru dra sig undan från honom?"

Det här är en sträckläsarbok. Har man väl börjat så är det svårt att lägga ifrån sig boken.
Boken är lättläst och har ett språk som flyter. Dessutom är intrigen riktigt intressant, och spännande. Först i slutet av boken började jag förstå hur upplösningen skulle bli. Underbart med en bok som inte är för avslöjande eller uppenbar redan från början.

En av de bästa böckerna jag läst i år.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Marie Hermanson
Förlag: Albert Bonnier Förlag
Antal sidor: 287
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9789100111748

Skicka en kommentar