måndag, mars 05, 2012

Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse- Zlatan Ibrahimovic

""Varför kom hon inte? Tyckte hon inte om mig längre? Det gick en minut, två, tre, tio minuter, och till slut pallade jag inte längre. Det var värsta förnedringen. Hon har säkert blåst mig, tänkte jag. Vem skulle vilja ha en date med mig? Och så drog jag därifrån. Jag skiter väl i henne, typ. Jag ska ändå bli fotbollstjärna. Men alltså, det var dummaste grejen. Tjejens buss hade bara varit lite försenad. Det var chaffisen som velat ta en cigg eller nåt, och hon kom dit precis efteråt och blev lika ledsen som jag. "

I "Jag är Zlatan Ibrahimovic" ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med sina egna ord berättar han om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona.

I Zlatans egen självbiografi får vi det rafflande spelet bakom klubbytena. Vi får en insyn i den absoluta toppfotbollen vi aldrig fått förut.

För första gången får vi hela sanningen om Zlatan Ibrahimovic."

Jag har varit väldigt tveksam till att läsa den här boken. Fotboll är ju världens fjolligaste sport så jag har inget intresse av att få mer informatiom om sporten. Men så blev jag "övertalad" av två andra kvinnor, utan fotbollsintresse, att läsa boken. Jag måste säga att jag blev förvånad. Visst, boken handlar såklart mycket om fotboll, men faktiskt mer om spelet runt sporten och planen än det som sker på planen.
Man får en inblick i Zlatans uppväxt och en ny förståelse för varför han ibland reagerar som han gör. Väldigt intressant!

Det var nog många män som fick den här boken i julklapp förra året, men det känns som att det är få män som har läst den, trots författaren och temat. Kanske är det fler kvinnor som är intresserade av en annan sida av Zlatan?

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Zlatan Ibrahimovic
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 420
Utgivningsår: 2011-11-10
ISBN: 9789100126537

Inga kommentarer: