tisdag, juni 18, 2013

Paradisoffer - Kristina Ohlsson

"En fullsatt Boeing 747 lyfter från Stockholm och flyger mot New York. Kort efter start hittas ett hotbrev på en av flygplanets toaletter. Krav riktas mot både den svenska och amerikanska regeringen, om de inte infrias kommer planet att sprängas. Ett av kraven från kaparna är att regeringen ska ompröva sitt beslut att utvisa en man som Säpo bedömt vara en säkerhetsrisk. Regeringen ställs inför valet att rädda livet på de fyrahundra passagerare som hålls gisslan på tiotusen meters höjd eller att fullfölja utvisningen.

Kriminalkommissarie Alex Recht utreder kapningen av planet tillsammans med den färgstarka Eden Lundell på Säpos kontraterrorenhet.
Fredrika Bergman jobbar temporärt på justitiedepartementet och är inblandad i utvisningsärendet. Hon skickas tillbaka till polisen för att vara kontaktperson mellan regering och polis. Utredningsgruppen får snart klart för sig att planen bakom kapningen är långt mer ondskefull än de någonsin kunnat föreställa sig.

På andra sidan Atlanten inser de amerikanska utredarna att de står inför ett ohyggligt dilemma. Kravet som ställs på den amerikanska regeringen rör ett hemligt fängelse i Afghanistan som kallas Tennyson Cottage. Men vill man verkligen gå kaparna till mötes?

Timmarna går och Fredrika och Alex inser med växande fasa att de snart förlorat varje möjlighet att rädda planet och dess passagerare. Kampen mot klockan blir också en kamp mot de amerikanska myndigheternas skräck för nya terrorattentat. Och snart är bränslet i planet slut..."

Den här boken tyckte jag inte var lika bra som de tidigare som jag har läst av samma författare, men boken är klart godkänd. Jag tyckte att den var lite seg i början och det tog tid att komma in i den. När man väl kommit in i den, var det svårare att släppa den. Den är bra skriven, gärningsmannen är inte given, inte förrän sista sidorna, och slutet är öppet. Det skulle utan problem gå att skriva en fortsättning på boken. Kanske kan man känna viss frustration över att slutet är så öppet.
Boken passar perfekt för soffhörnet regniga dagar, eller hängmattan i skuggan lata semesterdagar!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 406
Utgivningsår: 2012-04-04
ISBN: 9789164203854

Inga kommentarer: