torsdag, januari 23, 2014

Analfabeten som kunde räkna - Jonas Jonasson

"Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon nu inte varit den hon var, men det var hon ju. Nombeko Mayeki var analfabeten som kunde räkna. Ödet tillsammans med hennes talang för henne bort från Soweto, till internationell storpolitik, till andra sidan jordklotet, till två identiskt lika och väldigt olika bröder. Under resan lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst innan hon en dag finner sig själv instängd i skåpet till en potatisbil. Där och då är världen som världen känner den hotad."

Den här boken är inte riktigt lika rolig som "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", men nästan. Den här känns mer som en samhällskritisk bok, med mycket humor. Med samhällskritisk menar jag inte att den är torr och tråkig, utan mer att Jonasson lyfter upp delar av mer eller mindre "märkliga" företeelser i vårt samhälle. Eftersom han gör det på ett otroligt roligt och skruvat vis skrattar man gott åt det.
Gillade man Jonassons debut, så kommer man säkerligen även gilla den här! Nu hoppas jag att han sitter och skriver på ännu en bok, som vi får äran att läsa snart!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Jonas Jonasson
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2013-09-25
Antal sidor: 414
ISBN: 9789164203960

1 kommentar:

Lena sa...

jag har lånat hundraåringen av dottern så den skall snart läsas. Blir säkert att läsa även denna senare.