måndag, juni 01, 2020

Tiden läker inga sår - Tilde de Paula Eby

"För första gången berättar Tilde de Paula Eby om sitt dramatiska förflutna och om hur hennes förmödrar präglat hennes liv. Den 16 oktober 1973 anländer knappt ettåriga Tilde som flykting från Chile. Hon, föräldrarna och storebrodern tillbringar de följande månaderna på en flyktingförläggning i Alvesta. Drygt trettio år senare gör strömningar i samhället att Tilde vill berätta sin historia, om kvinnorna före henne som hittade sitt hem på olika ställen i världen. Så inleder hon berättelsen om fem generationer kvinnor som färdas som flyttfåglar för att skapa sin framtid. Den tar sin början på Teneriffa år 1867 och fortsätter i Kuba, USA, Chile innan den slutar i dagens Sverige. Det är en berättelse om kärlek, desperation och längtan efter samhörighet, att göra allt för dem man älskar. Det är även berättelsen om Tilde själv och hennes kamp för att slutligen rota sig i det land hon så länge varit en del av."

Det här är en väldigt intressant och gripande bok om att fly från sitt hem, och söka efter ett nytt ställe att rota sig och börja om på. Flykten är inte spikrak men avslutas så småningom i Sverige, där Tilde landade när hon var knappt ett år gammal.
Boken handlar också om kärleken till familjen och den lojalitet som finns.
En resväska dyker plötsligt upp i Sverige, och det visar sig att den tillhör Tildes mamma. Tilde och hennes mamma åker för att hämta väskan, som innehåller en våg av minnen.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Tilde de Paula Eby
Förlag: Bonnier Audio
Uppläsare: Tilde de Paula Eby
Speltid: 5 tim 7 min
Utgivningsår: 2015-09-01
ISBN: 9789176510971

Inga kommentarer: