onsdag, oktober 31, 2007

Ett oskrivet blad - Marie Hermanson


"Just som han ska gå får han syn på henne: en stor, tjock kvinna som står i ett mörkt hörn och fumlar med sin kappa. Ena ärmen har hon fått på sig, men den andra får hon inte fatt i - hon trevar efter den och hamnar fel gång på gång. När hon vänder ansiktet mot honom ser han i hennes ögon en förvirring och skam som han själv är väl bekant med. Som om det var någon annan som handlade i honom kliver han fram, hjälper henne med kappärmen och frågar om han får bjuda henne på café.

Huvudpersonerna i Marie Hermansons nya roman heter Reine och Angela, och de är två udda människor utan stora förhoppningar på livet. Men de finner varandra och försiktigt börjar de bygga upp en tillvaro tillsammans. De flyttar ihop, gifter sig och när de får en pojke tycks det Reine att han vunnit själva storvinsten. Men lyckan vänder. Det visar sig att pojken lider av en svår sjukdom och när Reine gör ett desperat försök att skaffa pengar till en dyrbar behandling utomlands hamnar han i ett händelseförlopp som han snart inte kan kontrollera. Och hans förhållande till Angela förändras, han blir rädd. Vem är hon egentligen bakom sitt orörliga ansikte och vad har hon varit med om i sitt tidigare liv?"

I början påminde den här boken lite om Karin Fossums bok "Jonas Eckel", men likheterna försvann halvvägs in i boken.
Boken är spännande, och en riktig "page-turner". Inte alls tjock, men bjuder på en spännande historia och ett bra språk.
Jag gillade det här, och kan glädja mig åt att ha fler böcker av Hermanson i "att-läsa"-högen!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Marie Hermanson
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 255
Utgivningsår: 2001-09
ISBN: 9789100576547

måndag, oktober 29, 2007

Bokfemman v. 44



Förra veckan var det ingen Bokfemma, men den här veckan är den tillbaka igen, och nu är den svårare än någonsin. Har funderat hela dagen på svar till den här veckan.
Jag inser att mina svar kanske inte riktigt är vad man kan förvänta sig.

Veckans tema för Bokfemman är drömvärld. Nämn fem böcker som du skulle vilja hoppa in i och få uppleva irl om du kunde.


  • Alla vi barn i Bullerbyn - Astrid Lindgren
    Ja, egentligen vilken Astrid Lindgren-bok som helst. De här mysiga miljöerna, alltid sommar (nästan) och massor av kompisar/barn överallt.


  • vilken kokbok som helst av Jamie Oliver
    Hans härliga mat och hans underbara stil, den skulle jag gärna vilja se irl.


  • Målgång - Jane och Mike Tomlinson
    Den här fantastiska kvinnan Jane, som gång på gång trotsar sin cancer och läkarnas dödsdom. Hon lever på övertid, och gör allt sånt som en döende cancerpatient inte ska göra, som att springa marathon till exempel. Jag hade mer än gärna fått vara med och se och träffa den här fantastiska kvinna som, tyvärr, var tvungen att ge upp och låta cancern vinna nu i september (men då hade hon levt i nästan 7 år på "övertid").


  • Män som hatar kvinnor - Stieg Larsson
    Tänk att få träffa Blomqvist och Salander "live"...



  • Hemma hos Martina - Martina Haag
    Oj, vad roligt att få vara en fluga på väggen i den helgalna familjen. Man skulle inte ha tråkigt en sekund. Det hade jag inte när jag läste den heller.



Ja, det var min femma den här veckan. Alldeles galet svårt var det. Jag tror nästan Malin tog en paus förra veckan bara för att göra det så här jättesvårt den här gången...






Familjepack - Linda Hambäck & Anna Lagerblad


"Styvmamma, låtsaspappa, extrasyskon, bonusbarn. Antalet separationer i barnfamiljer ökar hela tiden och de förändrade könsrollerna innebär nya mönster i familjebildningarna. Få pappor vill vara ”söndagspappor” och få mammor uppfattar sig som ensamt ansvariga för barnen. Istället växer antalet barn med växelvis boende där föräldrarna delar ansvaret mer jämnt mellan sig. Det är en positiv utveckling men den ställer nya krav på styvfamiljen. I ett trettiotal djupt personliga berättelser får vi möta styvföräldrar i deras kamp för att få familjerelationerna att fungera. Det är berättelser om sorg och lycka, kärlek och hat, lust och längtan. Vi får möta vuxna kvinnor och män i all deras litenhet och storhet, i deras mod och deras rädslor. Styvfamiljer är precis som ”riktiga” familjer en tummelplats för känslor av olika slag. Skillnaden är kanske främst att många känslor i styvfamiljen är tabu – vi pratar inte om dem. Istället bär många dem tyst inom sig. I den här boken bryts tystnaden."

Den här boken har stått i bokhyllan bra länge, men jag har inte kommit mig för att läsa den förrän nu. Efter att ännu en gång ha känt att jag inte är "lika viktig" eller biologisk förälder till två av barnen i familjen, så kände jag att jag behövde lite feedback.
Äntligen fick jag läsa om andra män och kvinnor som också lever i "styvfamiljer" och hur de upplever det. Det visade sig att mina känslor stämde väldigt väl in med hur de andra har upplevt det!
Det här var den absolut bästa lisan för själen just nu! Jag behövde boken starkt, och jag är innerigt glad att jag köpte den för länge, länge sedan, men inte läst den förrän nu!


Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Linda Hambäck & Anna Lagerblad
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 255
Utgivningsår: 2006-02
ISBN: 9789170372186

fredag, oktober 26, 2007

1408





"Mike Enslin bestämmer han sig för att undersöka myten om ett fördömt hotellrum i New York, mot hotellägarens varningar. Det dröjer inte länge förrän Mike börjar plågas av ohyggliga syner. Men är det bara hjärnspöken, eller ska även Mike möta slutet i rum 1408?"

Som psykologistuderande finner jag den här filmen intressant, inte speciellt läskig, bara intressant!
Mike funderar i början på om det är andar/spöken eller bara hjärnspöken, men det visar sig att det faktiskt spökar inne i det ökända rum 1408 på Dolphin hotel i New York.


Filmen bygger på en roman av Stephen King, med samma namn och filmen är svenskregisserad. Det låter väldigt intressant, men det blir faktiskt ganska tråkigt!
Filmen fångar inte mig, inte det minsta. Det blir bara, som jag redan skrivit, intressant för mig som psykologistruderande...
När jag hörde på radion om den här filmen, jämfördes den med Kings klassiker Carrie, men nej, det kan jag verkligen inte hålla med om. Den här har också alla de här snabba "actionklippen" som kom i samband med Mission impossible, och som alla filmer tydligen måste ha idag! Dessa klipp driver mig till vansinne, och jag kan bara inte titta på filmer som har drivvis av såna klipp (såna där som gör att allt går i raketfart).
För att komma upp i klass med Carrie, får herr Håfström ligga i betydligt mer än så här!

Betyg:
2 av 5

Filmfakta:
Regissör: Mikael Håfström
Åldersgräns: 15 år
Speltid: 94 min
Releasedatum (Bio): 2007-10-26

Generalsekreteraren - Mark Fredel


"Stockholm 2001. Den unga studenten Alex skall praktisera på Världsbanken och börjar med några veckor på UD i Stockholm. Alex får, till synes av en slump, ett dokument i sin hand som behandlats som topphemligt under 40 år. Nu har sekretessen upphört men handlingen borde inte funnits kvar i arkivet, allt annat är sedan länge omsorgsfullt bortplockat och förstört.

Stockholm 1961. Dag Hammarskjöld är generalsekreterare i FN och kalla krigets rädslor härjar fritt. Svensk polis och militär får indikationer från hög ort att amerikanerna är oroliga. Man har läst Dag Hammarskjölds privata dagboksanteckningar. Kan en man med sådana religiösa grubblerier vara i stånd att styra FN? Lider han av omnipotens? Vart för han världssamfundet? Kanske inte i den riktning som USA vill.

En hemlighetsfull tjänsteman från FN, John Warden, dyker upp i Alex liv. Han antyder att den svenska regeringen var insatt i hotbilden mot Dag Hammarskjöld men inget gjorde. John pressar Alex att ta reda på mer om vad som egentligen hände när Dag Hammarskjölds plan sköts ner i Kongo 1961. På regeringskansliet råder stor oro över det utlämnade dokumentet och Alex har svårt att förstå vad som händer när hans liv allt mer börjar likna en amerikansk actionfilm där han är den jagade.

Generalsekreteraren är skriven inifrån. Miljön som skildras har i många år varit författarens. Därför har denna valt att skriva under pseudonym."

För att komma in i boken och verkligen gilla den här, behöver man vara i alla fall något intresserad av politik. Är man helt ointresserad av politik så kommer man nog, tyvärr, tycka att boken är tråkig och seg.
Som tur är så är jag väldigt intresserad av politik, och tyckte därför inte att det var så svårt att komma in i boken.
Författaren bygger långsamt upp en historia, en historia som når sin kulmen strax efter halva boken.
Hela storyn är snyggt upplagd, även om jag ibland kunde känna att det var lite överdrivna saker.
Boken håller en genomgående hög nivå, och man kan inte slappna av och lägga boken ifrån sig efter att man kommit in i handlingen! En stark öppning av pseudonymen Mark Fredel, och jag undrar jag om det inte kommer komma fler böcker av författaren med huvudkaraktären Alex. Det finns cliffhangers i boken så vi får väl se!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Mark Fredel
Förlag: Kabusa böcker
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789173550161

måndag, oktober 22, 2007

En sorts kärlek - Ray Kluun


"Ray Kluun skrev En sorts kärlek när hans fru dog i cancer. Kvar lämnade hon honom och deras lilla dotter, ensamma. Det är en skoningslöst självutlämnande roman och det är lika bra att varna för det på en gång, det är en av de sorgligaste böcker som skrivits.

En sorts kärlek är en omtumlande roman om Sten och Carmen, det till synes perfekta storstadsparet som vräks omkull av beskedet att hon har cancer. Naket och osentimentalt skildrar Ray Kluun ett kärleksförhållande och en livshotande sjukdom.

Ärligare än så här kan det inte berättas. Hur han- den notoriskt otrogne monofoben, festprissen och fotbollsfanatikern- plötsligt tvingas att älska, på riktigt, i praktiken och in i döden. Men hur ser äkta kärlek ut? Hur ska en make vara?"

Det här är en väldigt speciell bok, en varm bok och en väldigt sorglig bok. Ändå kan jag inte låta bli att reta mig på sättet Kluun har skrivit den, eller rättare sagt på en hel del ordval. Jag är inte pryd på något sätt. Jag har normalt sett inga problem med grova ord, men jag tycker inte att de passar i den här boken. I det allvarliga tema som boken bygger på, så tycker jag inte man behöver lägga in ordet "knulla" i var och varannan mening.
Boken kommer säkert sitta kvar i mitt minne ett tag framöver. Boken är i allra högsta grad aktuell så här i "rosa-bandet-tider", då den handlar om bröstcancer.

Betyg:
3
av 5

Bokfakta:
Författare:
Ray Kluun
Förlag: Wahlström & Widestrand
Antal sidor: 358
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789146215523

fredag, oktober 19, 2007

Råttatouille




"Råttan Remy drömmer om att bli en berömd mästerkock. Hans passion för mat gör att hela hans familj av misstag förflyttas från landsbygden till Paris kloaker. Vilket passar Remy, eftersom det ligger precis under den stjärnrestaurang som ägs av Remys hjälte, Auguste Gusteau."

Idag hade då äntligen Råttatouille biopremiär och jag och tjejerna var på premiärvisningen.
Jag hade ganska höga förväntningar på filmen efter att den har blivit väldigt upphaussad i media.
Jag blev, tyvärr, ganska besviken. Filmen var inte alls speciellt bra i mitt tycke. Visst, sevärd, men inte alls så bra som jag hade trott och hoppats.
Filmen bjuder på några småfnissningar och ett par skratt, men det är i stort sett allt.
En annan sak som talar emot filmen är hur otroligt lång den är, 110 minuter, nästan 2 timmar alltså. Det är alldeles för långt för en barnfilm. 5-åringen började fråga redan efter 40 minuter om inte filmen var slut snart. 7-åringen började fråga efter 1,5 timme. Ungefär samtidigt som 7-åringen började fråga när filmen var slut hörde man samma fråga om och om igen från flera ställen i salongen. Alldeles för långt alltså!
Jag tyckte att filmen bara var medelmåttig, medan 7-åringen tyckte filmen var jättebra och 5-åringen tyckte den var ganska bra. Jag gissar att ett betyg, utslaget på oss tre blir nog:
4 av 5

Filmfakta:

Regissör: Brad Bird
Speltid: 112 min
Releasedatum (bio): 2007-10-19

torsdag, oktober 18, 2007

Kärleksbarnet - Hillevi Wahl


"Du var ett kärleksbarn', sa mamma. Men hon hade ett konstigt sätt att visa det på."

Författaren och journalisten Hillevi Wahl växte upp med två missbrukande föräldrar. För att överleva bröt hon kontakten med sin familj, gav sig ut i världen och levde bland samhällets utstötta. Den här är en den sanna berättelsen i romanform om hennes sökande efter svar, om en resa tillbaka i tiden. Rakt in i ett alkoholistbarns inferno. "Jag ville verkligen inte skriva en bok om det. Men jag var tvungen. För min egen skull, för mina barn skull och för alla andra kärleksbarns skull.""

Bokens hela titel är "Kärleksbarnet : en berättelse om alkohol, bingo och brutna löften" och det är precis vad det är.
Boken är full av smärta och lidanden, inte bara Wahls egna, utan även de från hennes familj.

Jag är till viss del ett så kallat "kärleksbarn" jag också, om än i lite annan bemärkelse, och jag kände igen en del av Wahls berättelser och framför allt kände jag igen känslan av att stå ensam mot världen.
Boken beskriver vardagen och uppväxten i en missbrukarfamilj. En familj som inte ses som någon direkt problemfamilj trots att de har många, många problem som lurar under ytan. Det är rakt beskrivet, utan inlindande i bomull. Känslorna levereras som slag i ansiktet och det är helt omöjligt att läsa den här boken utan att bli berörd. Oavsett vilken barndom och uppväxt man har haft så kommer den att beröra. Har man växt upp i en dysfunktionell familj så kommer man definitivt känna igen sig i i alla fall en del av det Wahl skriver!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Hillevi Wahl
Förlag: Norstedts förlag
Antal sidor: 276
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789172638488

onsdag, oktober 17, 2007

Utmaning

Lyfter upp min utmaning lite.
Det som gäller är alltså: 100 böcker ska läsas under 2007. All kurslitteratur räknar jag in för att hinna med.
Listan så här långt:
1. Stum sitter Guden - Anna Jansson (pocket)
2. Skuld - Karin Alvtegen (pocket)
3. Änglarösten - Arnaldur Indridason (pocket)
4. Små citroner gula - Kajsa Ingemarsson (pocket)
5. Är du gift med en psykopat? - Eva Rusz (pocket)
6. Om hälsningsceremonier, mikromakt och asocial pratsamhet - Johan Asplund (inbunden, studentlitteratur)
7. Ninas resa - Lena Einhorn (inbunden)
8. I skuggan av framtiden - Sven-Eric Liedman (inbunden, studentlitteratur)
9. Linda som i Lindamordet - Leif GW Persson (inbunden)
10. Jag är en sån som bara vill ligga med dig - Fredrik Lindström (pocket)
11. Vad är kunskap? - Bernt Gustavsson (häftad, studentlitteratur)
12. Pedagogisk filosofi - Christer Stensmo (häftad, studentlitteratur)
13. Kulturens väv - Jerome Bruner (häftad, studentlitteratur)
14. Hälge. Stora machoboken för stora och lite mindre pojkar - Lars Mortimer (häftad)
15. Den ryske vännen - Kajsa Ingemarsson (pocket)
16. 101 saker att göra innan du dör - Richard Horne (häftad)
17. Jag älskade honom - Anna Gavalda (pocket)
18. Empatisk kommunikation; giraffspråket i pedagogiken - Bodil Weirsøe (häftad, studentlitteratur)
19. Ego girl - Carolina Gynning & Ingrid Carlqvist (pocket)
20. Kunskapens former - P. Sohlberg & B-M. Sohlberg (häftad, kurslitteratur)
21. Det ska bli ett sant nöje att döda dig - Magdalena Graaf (pocket)
22. Symbolic interactionism - Joel M. Charon (häftad, studentlitteratur)
23. Den svårfångade socialpedagogiken - Markström & Eriksson (häftad, studentlitteratur)
24. Gravidchock! En reporter erkänner - Belinda Olsson (pocket)
25. Jaget och maskerna - Erving Goffman (häftad, studentlitteratur)
26. Att ha och att vara - Erich Fromm (häftad, studentlitteratur)
27. Flickan som lekte med elden - Stieg Larsson (inbunden)
28. Pinsamma föräldrar - eller med plasthjälm på Autobahn - Göran Jägberg (inbunden)
29. Pinsamma pappor: eller skämten de älskar att plåga oss med - Gunnar Jägberg (inbunden)
30. Queerfeministisk agenda - Tiina Rosenberg (inbunden, studentlitteratur)
31. Luftslottet som sprängdes - Stieg Larsson (CD-bok)
32. Andra sidan Alex - Unni Drougge (pocket)
33. Jenny - Jonas Gardell (pocket)
34. Kajsas värld - Kajsa Ingemarsson (pocket)
35. Linas kvällsbok 1 & 2 - Emma hamberg (pocket)
36. Det blev en flicka - Ingrid Bergström (häftad)
37. Blodsarv - Denise Mina (pocket)
38. Helt åt skogen - Pia Juul (danskt band)
39. Baedeker för månresenärer - Mina Loy (pocket)
40. Livet i familjen: om det viktiga samspelet - Jesper Juul (pocket)
41. Tjuvlyssnat - Damon Rasti & Gloria Hedman (inbunden)
42. Rwanda and genocide in the twentieth century - Alain Destexhe (häftad, studentlitteratur)
43. Ljus över snö - Anita Shreve (pocket)
44. Helt vanliga män - Cristopher R. Browning (inbunden)
45. På det fjärde ska det ske - Kajsa Ingemarsson (pocket)
46. Duck city - Lena Andersson (pocket)
47. Hemliga pappan - Andreas Ekström (pocket)
48. Ge svar på tal - Anders Mathlein (pocket)
49. Nu vill jag sjunga dig milda sånger - Linda Olsson (pocket)
50. Flickan i källaren - A. Hall & M. Leidig (pocket)
51. De största vatten - Arne Dahl (pocket)
52. Hembiträdet - Marie Hermanson (pocket)
53. Reel history - Robert Brent Toplin (häftad, kurslitteratur)
54. Clio på bio - Ulf Zander (inbunden, kurslitteratur)
55. Utvald att leva - Jerzy Einhorn (pocket)
56. Midvinterblod - Mons Kallentoft (.pdf-fil)
57. Tankar från sängkanten - Marian Keyes (pocket)
58. Perpetrators, victims, bystanders - Raul Hilberg (häftad, kurslitteratur)
59. Att välja glädje - Kay Pollack (pocket)
60. Göteborg i päls - Per Johansson (pocket)
61. Isprinsessan - Camilla Läckberg (pocket)
62. Grabben i kuvösen bredvid - Jonas Helgesson (inbunden)
63. Fires of Hatred: Ethnic Cleansing in Twentieth-Century Europe - Norman M. Naimark (häftad, kurslitteratur)
64. Anhörig - Katerina Janouch (pocket)
65. Sucka mitt hjärta men brist dock ej - Mark Levengood (inbunden)
66. En fuskmammas bekännelser: första året - Hillevi Wahl (häftad)
67. Det som ögat ser - Ann Lagerhammar (pocket)
68. Gladiator, Film and history - Martin M. Winkler (häftad, kurslitteratur)
69. Hål i huvudet - Jenny Jägerfeld (pocket)
70. Grundkurs i statistik - Jan Byström (häftad, kurslitteratur)
71. På spaning med Ann - Ann Söderlund (häftad)
72. Dotter önskas - Katerina Janouch (pocket)
73. Ett år av magiskt tänkande - Joan Didion (inbunden)
74. Alla de stillsamma döda - Anna Jansson (pocket)
75. Krumelurpiller - Astrid Lindgren (inbunden)
76. Forskningsmetodik - Idar Magne Holme & Bernt Krohn Solvang (häftad)
77. Kvalitativ forskning i praktiken - Karin Widerberg (häftad)
78. Varför vetenskap? - Ulf Bjereld, Marie Demker & Jonas Hinnfors (häftad)
79. Bortom mammas gata - Alexandra Pascalidou (inbunden)
80. Skugga - Karin Alvtegen (inbunden)
81. Ett sista livstecken - Hannah Nyala (pocket)
82. Självkänsla nu - Mia Törnblom (pocket)
83. Louis Drax nionde liv - Liz Jensen (inbunden)
84. Vi som ser på - Johan Unenge (pocket)
85. Taxi - Alexandra Pascalidou (inbunden)
86. Emma, vem är du? - Calle Ljungström (pocket)
87. Pappadagar i råttans år - Daniel Möllberg (inbunden)
88. En komikers uppväxt - Jonas Gardell (pocket)
89. Saffransköket - Yasmin Crowther (pocket)
90. Det tredje offret - Lisa Gardner (inbunden)
91. Kärleksbarnet - Hillevi Wahl (pocket)
92. En sorts kärlek - Ray Kluun (inbunden)
93. Generalsekreteraren - Mark Fredel (inbunden)
94. Familjepack - Linda Hambäck & Anna Lagerblad (inbunden)
95. Ett oskrivet blad - Marie Hermanson (pocket)
96. Predikanten - Camilla Läckberg (pocket)
97. Den du inte ser - Mari Jungstedt (pocket)
98. Theories of Development - William C. Crain (häftad, kurslitteratur)
99. Mintgrodornas återkomst - Karin Brunk Holmqvist (inbunden)

Bokfemman v. 42

Nu är det dags för en ny bokfemma och den här veckan är det:
Nämn fem författare som du tycker ska få Bokfemmepriset 2007 och motivera varför.
Med tanke på Nobelpriset i litteratur så handlar det nu om "Bokfemmepriset 2007".
Jag har gått och funderat ett par dagar nu för att komma på vilka jag vill ge priset till och jag har kommit fram till att de här gäller för min lista:
  • Astrid Lindgren
    Kan hon aldrig få Nobelpriset så kan hon i alla fall få Bokfemmepriset (inte för att hon har nytta av bokpriser nu, men ändå). Fantastiska böcker som många, många barn världen över vuxit upp med.
  • Stephen King
    Fantastisk författare som jag läst det allra mest av. Ett tag var det faktiskt bara King som gällde när det handlade om läsning för mig.
  • Enid Blyton
    Vilka underbara böcker hon har skrivit. Spänning som är lagom för en "nästan-tonåring". Även Blyton är en författare som står sig än idag!
  • Henning Mankell
    Har skrivit många härligt spännande böcker. Extra mycket gillar jag honom nu när han gör något riktigt bra med sina pengar. Tack för det, Mankell!
  • Jonas Gardell
    Priset är inte bara för hans böcker, utan för allt han gör. Det spelar ingen roll om han skriver böcker eller manus, eller sjunger; han är lika underbar för det!

tisdag, oktober 16, 2007

Det tredje offret - Lisa Gardner


"Det är en helt vanlig dag i den lugna, idylliska småstaden Bakersville. På ett ögonblick utplånas friden. Någon har tagit med ett vapen till skolan och börjat skjuta ner folk. Skrikande och gråtande elever försöker hitta försvunna kamrater och lärare. Det är blod överallt. Till slut hittar man den skyldige. Han kommer ut från en av skolsalarna, likblek och med en pistol i var hand. Alla har varit övertygade om att gärningsmannen är en galning som inte hör hemma i trakten, men den som håller i skjutvapnen är sheriffens unge son."

Det här är en bra bok, en väldigt bra bok.
Det tog inte många sidor innan man kom in i handligen och det blev spännande.
Flera händelser, som verkar vara långt från varandra, visar sig hänga ihop och ingenting verkar vara som det ser ut.

På slutet blir det lite förutsägbart, men det gör ingenting, för boken är väldigt spännande i alla fall!

Betyg:
4 av 5

Filmfakta:
Författare: Lisa Gardner
Förlag: Damm förlag
Utgivningsår: 2006-01
Antal sidor: 335
ISBN: 9789171302779

söndag, oktober 14, 2007

Saffransköket - Yasmin Crowther


"Det är med spänning jag kastar mig över Yasmin Crowthers debutroman och jag kan lugnt säga att mina förväntningar blir infriade." Helsingborgs Dagblad
Maryam är uppvuxen i de bergiga gränstrakterna mellan Iran och Afghanistan, men har bott i London i många år. Hon är gift med en engelsman och har en dotter, Sara.

En dag händer det Sara något dramatiskt, något som får tragiska konsekvenser och som Maryam delvis är skyldig till. I den pressade situation som uppstår ger Maryam efter för en önskan att fly från alltihop. Hon reser hem. Hem till det land där hon som ung var tvungen att dölja ansiktet bakom en slöja, strida med sin far för att inte bli bortgift mot sin vilja, där hon inte tilläts vara vän med pojken hon älskade, och inte fick studera.

Hemma i England försöker Sara genom foton och fragmentariska stycken av poesi få ihop bitarna av moderns förflutna. Vad är det för hemlighet Maryam bär på? Vad är det som gjort att hon aldrig helt acklimatiserat sig i England, aldrig kommit sin make eller dotter riktigt nära?"

Det här är en fin och välskriven bok, men trots det så tilltalade den inte alls mig.
Den handlar om levnadsöden och skillnader mellan olika kulturer. Person- och miljöbeskrivningarna är fantastiskt beskrivna och författarinnan imponerar med den här debutromanen. Varför tilltalar den då inte mig? Jag vet inte! Jag tycker boken är seg och jobbig att läsa. Jag önskar verkligen att jag visste varför jag känner så, men jag gör inte det. Boken lämnar inga bestående känslor eller tankar hos mig...tyvärr!


Betyg:
3 av 5

Filmfakta:
Författare: Yasmin Crowther
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 227
Utgivningsår: 2007-09
ISBN: 9789170015250

En komikers uppväxt - Jonas Gardell


" Tolvårige Juha Lindström är klassens clown. Att vara rolig är det enda han är bra på. Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och dvärgkaninen Prutten - och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt fula hår och som Juha skäms för, den mobbade Thomas som har en galen tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan."

Det här är en smärtsam skildring av en barndom, en barndom som tyvärr är den som gäller för vissa barn.
Gardell har ett underbart språk, och jag imponeras och fascineras bara mer och mer av den mannen. Han är underbar!
Boken bär på mycket smärta men också på en del humor, och jag kan inte låta bli att fundera på om delar av handlingen är självupplevd, eller iakttagen av Gardell själv.
Det är en bok som är väldigt lättläst och som man får svårt att lägga ifrån sig när man väl har påbörjat den.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Jonas Gardell
Förlag: Pan reprint
Antal sidor: 248
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9789172630543

torsdag, oktober 11, 2007

Beck - I Guds namn



"En kändisfotograf har blivit mördad... Vad kan han ha fotat som fått honom brutalt bragt om livet?"

Det här är den sista Beckfilmen, och det märktes ganska tydligt i handlingen.
I den här filmen börjar det bli mer personligt än tidigare. Nya frågor väcks och man försöker på ett subtilt sätt avsluta en fantastisk era av 24 Beckfilmer.
Det är en väldigt bra avslutning, även om hela gåtan i filmen känns lite rumphuggen. Lösningen på gåtan känns lite för enkel för att vara Beck (men så kändes det i förra filmen också). Jag hade nog velat ha en större skruv på slutet.
I det stora hela är det här ett bra och värdigt avslut!
Jag kommer verkligen sakna att ha en ny Beckfilm att längta efter!

Betyg:
4 av 5

Filmfakta:
Regissör: Harald Hamrell
Skådespelare: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Marie Göranzon m fl.
Åldersgräns: 15 år
Speltid: 89 min
Releasedatum (DVD): 2007-10-10

tisdag, oktober 09, 2007

Bokfemman v. 41

Temat för veckans Bokfemma är olästa böcker. Nämn 5 böcker som du velat/tänkt läsa länge och motivera varför du inte har läst dem.

Oj, det finns massor av böcker som jag har tänkt läsa, men aldrig kommit till skott. Alla klassiker som man "ska" läsa har jag hoppat över till exempel. De har aldrig intresserat mig, men jag har ändå funderat på att läsa dem. Eftersom anledningen till att jag inte har läst dem är samma för varje bok så motiverar jag inte efter varje. Jag har helt enkelt inte orkat bry mig om att ta tag i och börjat läsa de här böckerna (fast jag kanske egentligen är lite sugen på att läsa dem).
Min lista den här veckan ser ut så här:
  • Gösta Berlings saga - Selma Lagerlöf
  • Processen - Franz Kafka
  • Brott och straff - Fjodor Dostojevskij
  • Raskens - Vilhelm Moberg
  • Den gamle och havet - Ernest Hemmingway

Det finns ju hur många som helst, till, som jag inte har läst, men det är för att historierna inte tilltalar mig. Jag har ändå tänkt så många gånger att jag ska läsa dem...någon gång.

måndag, oktober 08, 2007

Pappadagar i råttans år - Daniel Möllberg


"Namn: Alexander
Ålder: 33 år
Familj: Varannan vecka Emil, 4 år, och Sebastian, 3 år. Varannan vecka utan barn. Halv. Utan eget liv. I väntan på pappadagarna.
Yrke: Tillfälligt projektanställd
Bor: Hyr en sunkig etta i andra hand av en misstänkt kriminell

Alexander satsade på familjen, tog hand om barnen när tjejen gjorde karriär. Men det sket sig och Alexander hamnar utanför allt - ingen bostad, inget jobb och en värdelös utbildning. Veckorna utan barnen suger och de tafatta försöken till ett nytt sexliv är bara pinsamma.
Desto bättre går det för exet, hon tjänar storkovan och ska snart gifta sig...
Men han har två underbara söner och en övertygelse om att allt ska fixa sig!"


Den här boken är rapp och humoristisk samtidigt som den är insiktsfull, sorglig och varm.
Jag älskade verkligen blandningen av alla elementen som är i den här boken. Det jag tycker mycket mindre om är språket. Det känns lite som "Mitt sommarlov" över det stundtals. Ibland blir tempusen fel och det är ganska mycket stavfel i boken (prao som korrekturläst kanske?). Bortser man från det, så är det en riktigt, riktigt härlig bok. Man sitter och fnissar och charmas totalt av "Alexander" i boken.
Jätteroligt att få höra från en man, hur det är att vara "varannan-vecka-förälder".
Och så måste jag såklart fundera vidare på hur mycket sanning/egen erfarenhet det ligger bakom historien. Är Alexander Daniel själv? Är Sofia Tilde de Paula? Inte vet jag!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Daniel Möllberg
Förlag: Wahström & Widstrand
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789146214762

torsdag, oktober 04, 2007

Emma vem är du? - Calle Ljungström


"Om sökandet efter en kvinna som möjligen, eller troligen inte finns. Hon är Emma från Kalles klätterträd, och representerar den romantiska drömmen. Under tjugo veckor sökte Calle efter henne på olika sätt; konkret i vardagen och drömmande i tanken, såväl hemma i Stockholm som i Romeo och Julias Italien. Han annonserade och affischerade, han letade på Spraydate, han efterlyste henne över högtalarsystemet på Coop Forum, han talade med parterapeuter, han gick vilse bland gränderna i Venedig, och hela tiden undrade han: Vad gör jag om jag faktiskt hittar henne?"

Det här är en ganska märklig, men samtidigt ganska rolig och spännande bok.
Ljungström går på Konstfack och ska göra ett projekt. Han ska hitta Emma. Han vet ju inte vem Emma är, eftersom det börjar som en kul grej.
I boken får man läsa dagboksanteckningar som Ljungström har skrivit i sin jakt på Emma. Man får också följa mailkonversationer med olika "Emmor" på Spraydate, dit han också vände sig för att försöka hitta sin Emma.
Boken bjuder inte bara på skrivna ord, utan också på vackra foton.
En annorlunda och lite mysig bok, som man snabbt läser ut.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare:
Calle Ljungström
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 127
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789170015267

onsdag, oktober 03, 2007

Taxi - Alexandra Pascalidou


"Idén bakom Alexandra Pascalidious nya bok, Taxi, är lika enkel som genial: taxichaufförer från hela världen berättar sina historier.

Taxichaufförer skär genom samhället i sina bilar. De har blicken i backspegeln och örat mot asfalten. De kör oss till bröllop och begravningar, till akuten eller till älskaren mitt i natten. Detta är deras historier. Följ med in i fängelser och fuktiga källarlokaler, till vackra villakvarter och lyxkrogar - från New York till Nairobi. Taxi är tjugotre resor, tjugotre livsöden från en värld i rörelse."

Pascalidou är en kvinna jag hyser stor respekt för. Hon verkar ha lika stort hjärta som hjärna, och är en, i mina ögon, fantastisk person.
I boken Taxi berättar flera taxichaufförer i olika delar av världen om sitt ursprung, sin familj, sitt liv, sin glädje och sorg. En del berättelser är otroligt sorgliga och smärtsamma, medan andra är riktigt humoristiska, men det alla berättelserna har gemensamt är viljan att öppna sig och berätta för sin passagerare.
Jag, liksom Pascalidou, är nyfiken på mina medmänniskor, men hittills har jag aldrig frågat "Var kommer du ifrån, kompis?", utan bara i mina tankar funderat på vilka levnadsöden människor bär på.
Nästa gång jag åker taxi ska jag ställa samma fråga som Pascalidou ställt till så många chaufförer. Jag ska sitta och lyssna med alla sinnen öppnen, och kanske får jag också häpnas över vilka historier som berättas.
En underbar bok som är en perfekt "pendlingsbok" eftersom det är olika långa berättelser, vilket gör det enkelt att avsluta när det är dags att kliva av t-banan, tåget eller bussen.

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Alexandra Pascalidou
Förlag: Bokförlaget Atlas AB
Antal sidor: 236
Utgivningsår: 2007-09
ISBN: 9789173893152

tisdag, oktober 02, 2007

Bokfemman v. 40

Veckans tema för Bokfemman är sagor. Nämn dina 5 favoriter i genren.

Oj, vilken svår bokfemma det var den här veckan! Det finns så otroligt många fina sagor som jag dels läste själv när jag var liten, och dels som jag har läst för mina egna barn. I sagorna finns det så mycket moral, som man som barn inte tänker på, men som man minns när man blir äldre. Inte helt sällan kan man få en känsla av igenkänning i böckerna.

  • Flickan med svavelstickorna - H.C Andersen
    Det här är en av mina favoriter. Den är så otroligt fin, så sorglig, men så tänkvärd. Den påminner oss om att vi ska vara glada över det vi har och inte glömma bort dem som inte har det lika bra som vi har det.
  • Den fula ankungen - H.C Andersen
    Andersens självbiografi stämmer kanske in på många av oss. Vi känner oss udda, utanför och fula både nu och då, speciellt när vi är små och växer upp och inte alltid hittar rätt i våra nya roller i livet, eller i vår nya identitet. En underbar bok som visar att allt inte alltid är som det först verkar (och lite "skrattar bäst som skrattar sist").
  • Odysséen - Homeros
    Många skulle nog protestera och säga att det här inte är någon saga, men den går faktiskt under epitetet "grekiska sagor".
    Det är en fantastisk berättelse om kärlek, och vad den kan få oss att göra.
  • Hans och Greta - Bröderna Grimm
    Även det här är en ganska ryslig historia där den elaka styvmamman är den som bestämmer i familjen och gör livet hemskt för barnen. I den här sagan vill hon att mannen ska lämna sina barn ute i skogen för att de ska få färre munnar att mätta.
    En saga som är otäck, men som också beskriver kreativiteten hos barn.
  • Tummelisa - H.C. Andersen
    Den här är också sorglig, men återigen beskriver den hur det är att vara annorlunda, att inte se ut som alla andra.
    Väldigt "söt" saga om den lilla, lilla Tummelisa.

Jag hade egentligen kunnat skriva "Alla sagor av H.C. Andersen" på en punkt, för han har skrivit så många fantastiska sagor, som nästan alla har blivit väldigt kända och omtyckta.
Bröderna Grimm är också fantastiska sagoskrivare, men deras sagor är lite otäckare än Andersens. Inte sällan finns det häxor och onda varelser i Bröderna Grimms sagor.

Ett svårt tema, och jag skulle egentligen behöva mer tid att fundera på vilka sagor jag skulle vilja ha med, med nu har jag lagt in några av mina favoriter i alla fall!