fredag, oktober 26, 2007

Generalsekreteraren - Mark Fredel


"Stockholm 2001. Den unga studenten Alex skall praktisera på Världsbanken och börjar med några veckor på UD i Stockholm. Alex får, till synes av en slump, ett dokument i sin hand som behandlats som topphemligt under 40 år. Nu har sekretessen upphört men handlingen borde inte funnits kvar i arkivet, allt annat är sedan länge omsorgsfullt bortplockat och förstört.

Stockholm 1961. Dag Hammarskjöld är generalsekreterare i FN och kalla krigets rädslor härjar fritt. Svensk polis och militär får indikationer från hög ort att amerikanerna är oroliga. Man har läst Dag Hammarskjölds privata dagboksanteckningar. Kan en man med sådana religiösa grubblerier vara i stånd att styra FN? Lider han av omnipotens? Vart för han världssamfundet? Kanske inte i den riktning som USA vill.

En hemlighetsfull tjänsteman från FN, John Warden, dyker upp i Alex liv. Han antyder att den svenska regeringen var insatt i hotbilden mot Dag Hammarskjöld men inget gjorde. John pressar Alex att ta reda på mer om vad som egentligen hände när Dag Hammarskjölds plan sköts ner i Kongo 1961. På regeringskansliet råder stor oro över det utlämnade dokumentet och Alex har svårt att förstå vad som händer när hans liv allt mer börjar likna en amerikansk actionfilm där han är den jagade.

Generalsekreteraren är skriven inifrån. Miljön som skildras har i många år varit författarens. Därför har denna valt att skriva under pseudonym."

För att komma in i boken och verkligen gilla den här, behöver man vara i alla fall något intresserad av politik. Är man helt ointresserad av politik så kommer man nog, tyvärr, tycka att boken är tråkig och seg.
Som tur är så är jag väldigt intresserad av politik, och tyckte därför inte att det var så svårt att komma in i boken.
Författaren bygger långsamt upp en historia, en historia som når sin kulmen strax efter halva boken.
Hela storyn är snyggt upplagd, även om jag ibland kunde känna att det var lite överdrivna saker.
Boken håller en genomgående hög nivå, och man kan inte slappna av och lägga boken ifrån sig efter att man kommit in i handlingen! En stark öppning av pseudonymen Mark Fredel, och jag undrar jag om det inte kommer komma fler böcker av författaren med huvudkaraktären Alex. Det finns cliffhangers i boken så vi får väl se!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Mark Fredel
Förlag: Kabusa böcker
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789173550161
Skicka en kommentar