onsdag, oktober 31, 2007

Ett oskrivet blad - Marie Hermanson


"Just som han ska gå får han syn på henne: en stor, tjock kvinna som står i ett mörkt hörn och fumlar med sin kappa. Ena ärmen har hon fått på sig, men den andra får hon inte fatt i - hon trevar efter den och hamnar fel gång på gång. När hon vänder ansiktet mot honom ser han i hennes ögon en förvirring och skam som han själv är väl bekant med. Som om det var någon annan som handlade i honom kliver han fram, hjälper henne med kappärmen och frågar om han får bjuda henne på café.

Huvudpersonerna i Marie Hermansons nya roman heter Reine och Angela, och de är två udda människor utan stora förhoppningar på livet. Men de finner varandra och försiktigt börjar de bygga upp en tillvaro tillsammans. De flyttar ihop, gifter sig och när de får en pojke tycks det Reine att han vunnit själva storvinsten. Men lyckan vänder. Det visar sig att pojken lider av en svår sjukdom och när Reine gör ett desperat försök att skaffa pengar till en dyrbar behandling utomlands hamnar han i ett händelseförlopp som han snart inte kan kontrollera. Och hans förhållande till Angela förändras, han blir rädd. Vem är hon egentligen bakom sitt orörliga ansikte och vad har hon varit med om i sitt tidigare liv?"

I början påminde den här boken lite om Karin Fossums bok "Jonas Eckel", men likheterna försvann halvvägs in i boken.
Boken är spännande, och en riktig "page-turner". Inte alls tjock, men bjuder på en spännande historia och ett bra språk.
Jag gillade det här, och kan glädja mig åt att ha fler böcker av Hermanson i "att-läsa"-högen!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Marie Hermanson
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 255
Utgivningsår: 2001-09
ISBN: 9789100576547
Skicka en kommentar