måndag, oktober 29, 2007

Familjepack - Linda Hambäck & Anna Lagerblad


"Styvmamma, låtsaspappa, extrasyskon, bonusbarn. Antalet separationer i barnfamiljer ökar hela tiden och de förändrade könsrollerna innebär nya mönster i familjebildningarna. Få pappor vill vara ”söndagspappor” och få mammor uppfattar sig som ensamt ansvariga för barnen. Istället växer antalet barn med växelvis boende där föräldrarna delar ansvaret mer jämnt mellan sig. Det är en positiv utveckling men den ställer nya krav på styvfamiljen. I ett trettiotal djupt personliga berättelser får vi möta styvföräldrar i deras kamp för att få familjerelationerna att fungera. Det är berättelser om sorg och lycka, kärlek och hat, lust och längtan. Vi får möta vuxna kvinnor och män i all deras litenhet och storhet, i deras mod och deras rädslor. Styvfamiljer är precis som ”riktiga” familjer en tummelplats för känslor av olika slag. Skillnaden är kanske främst att många känslor i styvfamiljen är tabu – vi pratar inte om dem. Istället bär många dem tyst inom sig. I den här boken bryts tystnaden."

Den här boken har stått i bokhyllan bra länge, men jag har inte kommit mig för att läsa den förrän nu. Efter att ännu en gång ha känt att jag inte är "lika viktig" eller biologisk förälder till två av barnen i familjen, så kände jag att jag behövde lite feedback.
Äntligen fick jag läsa om andra män och kvinnor som också lever i "styvfamiljer" och hur de upplever det. Det visade sig att mina känslor stämde väldigt väl in med hur de andra har upplevt det!
Det här var den absolut bästa lisan för själen just nu! Jag behövde boken starkt, och jag är innerigt glad att jag köpte den för länge, länge sedan, men inte läst den förrän nu!


Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Linda Hambäck & Anna Lagerblad
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 255
Utgivningsår: 2006-02
ISBN: 9789170372186
Skicka en kommentar