söndag, maj 24, 2009

Champagneflickan: en svensk strippa berättar - Caroline Jensen


"Champagneflickan en svensk strippa berättar är den sanna historien om hur en ung svensk kvinna på grund av olyckliga omständigheter hamnar i sexindustrin i Köpenhamn och försörjer sig som strippa, ända till dess att en av hennes arbetskamrater blir brutalt mördad. Det är en nyanserad och inträngande skildring av en verklighet som omges av både många fördomar och romantiska föreställningar. Här får vi veta hur det verkligen är att arbeta på en strippklubb och umgås med personer i den undre världen.Champagneflickan är ett i allra högsta grad levande vittnesmål av en sann överlevare. Det är med stor berättarglädje och befriande självdistans som Caroline Jensen ger oss sin historia om den hisnande korta färden från tryggt svenskt vardagsliv till den utsatta tillvaron i den danska porrbranschen. Det här är ingen sensationstext, utan verkligheten så som den upplevdes av en som var där."

Den här boken är bra, just för att den sakligt berättar hur branschen är inifrån. Den är från en persons perspektiv, självklart, men samtidigt bekräftar den att det finns lyckliga strippor och prostituerade, vilka ständigt förnekas. Alla i branschen är inte misslyckade, nerknarkade eller intvingade. Många gör det av fri vilja, och gör det för att de själva vill.
Här läser vi om Caroline som berättar hur det kom sig att hon "halkade" in på banan, och hur det kom sig att hon blev kvar.
Boken är bra, men slutet känns kanska snabbt nerskrivet. Det känns som om en del sekvenser glöms bort, vilket gjorde att jag inte riktigt förstod ett par saker (förrän flera sidor senare), eftersom avgörande fakta uteslutits.
Trots det är det en underhållande bok, tidvis, och väldigt dramatisk bok, tidvis. Klart läsvärd!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Caroline Jensen
Förlag: Lind & Co förlag AB
Antal sidor: 336
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789185801602
Skicka en kommentar