söndag, juli 23, 2006

Målgång - Jane Tomlinson

"För knappt fem år sedan fick Jane Tomlinson domen av sin läkare: Du kommer att dö i cancer inom ett halvår. Två år senare satt hon bredvid Sven Göran Eriksson och de andra idrottskändisarna på BBC:s årliga idrottsgala. Hon var där för att ta emot en av de finaste utmärkelserna.

Jane fick sin första tumör redan 1990. Ena bröstet opererades bort och den behandling som följde verkade framgångsrik. Men cancern låg och lurade i kroppen och i augusti 2002 fick hon alltså beskedet att den spridit sig till skelettet och lungorna. Hon blev naturligtvis förtvivlad, men hon bestämde sig för att kämpa. Hon hade alltid varit envis, men aldrig särskilt sportig. Det ändrade hon på nu. Hon började simma och löpa. Trots andningssvårigheter och molande värk avverkade hon det ena loppet efter det andra. Det hägrande målet var London Marathon. Ingen, förutom hon själv, trodde att hon skulle lyckas. Hon har sedan dess genomfört såväl London Triathlon som Ironman Triathlon Florida, världens kanske tuffaste idrottstävling.

I Målgång berättar Jane och maken Mike om hur hennes och familjens liv gestaltat sig sedan hon fick sin cancerdiagnos. Det är en bok som man på sina ställen läser med tårar i ögonen, men när man kommit till sista sidan är man uppfylld av tacksamhet mot en medmänniska som förmedlat så mycken livsglädje och kämpaglöd.

Jane Tomlinson är högskoleutbildad röntgentekniker. Hon är nu 41 år. Hon, hennes man Mike, och barnen Suzanne, Rebecca och Steven är bosatta i Rothwell utanför Leeds. En av Janes viktigaste drivkrafter är att samla in pengar till cancerforskningen. Hon springer alltid med Cancer Research UK-emblemet på tröjan och är nu uppe i mer än en miljon pund."
Källa: Exlibris

Den här boken gestaltar en otrolig kvinna. Jane uppvisar ett mod och en styrka som är beundransvärd.
Man får följa henne och hennes familj genom år kantade av cancer. Det finns bra dagar när Jane orkar det hon tänkt göra, och så finns det dåliga dagar när hon bara orkar ligga i sängen.
Bokens sista notering är gjord i januari 2004, men hennes kamp fortsätter. Hon genomför fortfarande olika lopp för att få in pengar till sin organisation (pengarna går till cancerforskning).
Man kan följa henne och läsa hennes dagbok från senaste loppet som pågår just nu, juli 2006, här: Janes appeal

Bokfakta:
Författare: Jane och Mike Tomlinson
Originaltitel: The luxury of time
Antal sidor: 529
Förlag: Bra Böcker, ingår i serien En sann historia
Utgiven: 2005-07
ISBN: 9170022178

Inga kommentarer: