lördag, juli 22, 2006

Smärtans barn - Waris Dirie

"Bestsellerförfattaren Waris Dirie är tillbaka med en ny bok där hon fortsätter kampen mot kvinnlig könsstympning - denna gång med fokus på Europa.

I En blomma i Afrikas öken skildrade Waris Dirie det fasansfulla övergrepp hon utsattes för vid fem års ålder då hon blev könsstympad. Boken såldes i miljontals exemplar över hela världen och plötsligt hade denna grymma form av tortyr fått ett ansikte. Dirie har sedan dess ägnat sitt liv åt att informera om, väcka opinion mot och bekämpa kvinnlig könsstympning, bland annat som goodwillambassadör för FN.

I sin nya bok, Smärtans barn, har Waris Dirie tillsammans med en grupp kvinnliga journalister undersökt förekomsten av könsstympning i Europa. Resultatet är skrämmande: Det finns över 500 000 könsstympade kvinnor i Europa, kvinnor som lever med svåra trauman och fysiska smärtor. Genom en rad intervjuer och vittnesmål visar Dirie hur även europeiska läkare är beredda att utföra ingreppen, hur myndigheterna är handfallna, stillatigande eller helt enkelt ovetande. Det gäller ju inte europeiska kvinnor! Dirie redovisar skakande fall över hela Europa och även Skandinavien får en grundlig belysning. Det vi inte trodde förekom i Sverige kan utföras just nu, i vår omedelbara närhet.

I början av arbetet med boken fattade Dirie ett oåterkalleligt beslut: ”Från och med nu ska jag viga mitt liv åt att bekämpa kvinnlig könsstympning i Europa. Till den dag varje barn kan känna sig säkert, till den dag alla är medvetna om att könsstympning inte är en kulturell yttring utan ren och skär tortyr.”
Källa: Adlibris

Den här boken är den tredje boken av Waris. Den här gången handlar det inte om henne och hennes uppväxt, utan om hennes viktiga kamp emot kvinnlig könsstympning.
Boken är skrämmande informativ, och otroligt viktig.
Att kunskapen och oviljan att tala om den kvinnliga könsstympningen är så otroligt utbredd, det trodde jag inte. Inte så att jag är välinformerad om det, men en del visste jag ju.
I Sverige finns det flera organisationer som arbetar mot könsstympning och jag kommer ge länkar till deras hemsidor, samt till Waris sida längre ner.

Boken går inte att betygsätta eftersom det inte är någon ren skönlitterär bok, utan handlar om något otroligt viktigt! Mitt enda betyg blir: LÄS DEN!

Bokfakta:
Författare: Waris Dirie
Originaltitel: Children of pain
Antal sidor: 236
Förlag: Bra Böcker (Ur En sann historia-serien)
ISBN: 9170023042

Länkar (till de som kämpar mot könsstympning):
Amnesty
BRIS
RFSU
RISK (Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympning)
Rädda Barnen
SIMKO (Svenska Informatörer Mot Kvinnlig Omskärelse)
Terrafem (ideell organisation)
Unicef Sverige

Länk till Waris Dirie Foundation:
Waris Dirie Foundation

1 kommentar:

enAnnan sa...

Hit kommer jag tilbaka -det vet du. :)
Jag ahr aldrig läst en bok av Waris, men denna blev jag klart intresserad av. Kul med alla länkar oxå Ango!!

Flightplan tyckte jag oxå mycket om. :)

Kramar