lördag, januari 23, 2010

Hemlös - med egna ord


"Raine Gustafsson väcks halv åtta i ett cykelrum av att en kille hämtar sin cykel. »Är det ok att jag sover lite till?« frågar Raine. »Det är lugnt«, svarar killen. Så Raine ligger kvar till halv ett. Susanna Berner ligger på rygg i solskenet i en hamn och vet att hon inte bara är mamma - hon är skitfull också. Tommy Erlholt kommer ihåg hur han bara grät när han hamnat på fosterhem, efter att pappan krossat familjen med »knytnävar, knivar, pistoler, sprit och fyllkompisar«.
Hemlös - med egna ord är ett unikt dokument. Texterna har publicerats i gatutidningen Situation Sthlm. De handlar om lycka, längtan, misslyckande, sorg, död, missbruk, kärlek, saknad, skuld och frihet. Och om tio år av hemlöshet. Dessutom texter av Liza Marklund, Fredrik Lindström, Lo Kauppi, Johanna Nilsson, Birgitta Stenberg, Jan Lindström, Katerina Janouch & Robert Bohman."

Den här boken köpte jag just för att överskottet av försäljningen går till Situation Stockholm, ett väldigt viktigt projekt. Jag köpte flera exemplar på en gång och gav bort till olika personer.
Texterna i boken har alla varit tidigare publiserade i tidningen Situation Stockholm som säljs av, och till förmån för, hemlösa i Stockholm. Texterna handlar mycket om just hemlöshet och missbruk. Det är texter i form av debattinlägg, dikter, krönikor och dagböcker.
Texterna är ofta tankeväckande och intressanta, och jag önskar jag bodde närmare Stockholm så jag kunde köpa tidningen, då jag tycker att det är en intressant och viktig tidning!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 343
Utgivningsår: 2008-08-25
ISBN: 9789185625710

3 kommentarer:

Rolf Nilsson sa...

Ja, vad skulle denna tidning vara om inte hemlösa människor fanns? Och hur länge skulle den överleva om människor inte ville "snaska" i sig av våra medborgares misär och istället såg till att problemet med hemlöshet löstes? Men då vissa människor förstått att egentligen ingen bryr sig om sakfrågan, så byggs en massa pseudoverksamheter på hemlösa människors bekostnad. Dessa använder sedan giriga människor som falsk marknadsföring med urvattnade ord som: "vi hjälper hemlösa". Vilket är sant ur ett tjäna pengar perspektiv, men att de skulle hjälpa hemlösa att slippa vara eller kallas det är i mångt och mycket rena lögnen. Och då blir vi i vår okunskap i grund och botten medverkare till att antalet hemlösa ständigt ökar i vårt land. Jag jämför inte med andra länder av den enkla anledningen att jag bor här och att frågan skulle bli för komplex.

Ango sa...

Rolf Nilsson:
Är det någon som någonsin påstått att de hemlösa som säljer Situation Stockholm inte längre är hemlösa? Att de börjar sälja tidningen betyder inte att de får tak över huvudet, däremot betyder det att de får chans att tjäna lite egna pengar, något som betyder massor för självkänslan.
Att ha sk "pseudoverksamheter" är inte en lösning på sikt, men en helt ok lösning för stunden.
Nu var det inte det det här inlägget handlade om, utan om boken med texter som de hemlösa själva har skrivit!

Rolf Nilsson sa...

Kan du inte komma och förklara detta för de fem människor som varit med från starten av tidningen och har turen att fortfarande leva. Dock i sin inre självkänsla som hemlös.

Att bygga upp företag i Sverige är bra för sysselsättningen, då arbetslösheten i vårt land är oförsvarbart hög. Med över 25 % av våra unga mellan 18-25 går arbetslösa, ligger vi etta på Europatoppen eller snarare botten.
Men vad vissa gör, är att bygga upp sina företag på hemlösa människors bekostnad och i deras namn och blir/är utan trygga hem att erbjuda hemlösa ett hemlöshetscementerande bolag.
Att sedan företagen i ”godhetens” namn anställer hemlösa som ett slags alibi för företagets vinstintresse, rättfärdigar inte grunden för att hemlösa människor måste finnas för att företagsledningen och aktieägarna ska få ”gotta” sig i och visa sin ”goodwill” i hemlöshetens ”hjälpande” hands namn.

Utifrån detta har jag sammanställt en del frågor angående den ”goda viljan” företag tycker sig visa våra hemlösa genom att tjäna stora pengar åt sig själva och ge smulor till ”de andra”.

Detta gäller rättvisefrågor (”rättighetsfrågor”) och annat som tycks vara helt oviktigt då det gäller ”hjälpen” till hemlösa.

1. Vilket företag i Sverige har 8-10 avlidna medarbetare varje år?

2. Vilket företag i Sverige undgår ett arbetsgivaransvar gällande missbruk bland sina medarbetare?

3. Vilket Svenskt företag sponsras av Stockholms allmännyttiga och ett stort antal andra bostadsbolag? Vilka anmärkningsvärt är just de som till största del bär skulden för att vi har just bostads/hemlösa i vårt land.

4. Vilket svenskt företag anses inte vara godkänd som inkomstreferens till bostadsbolag till en lägenhet om du är en hemlös tidningsförsäljare?

5. Vilket svenskt aktiebolag har byggt upp hela sin grund på att det finns hemlösa människor?

6. Vilket Svenskt företag har som de själva säger ca 400 medarbetare utan att fackföreningar ifrågasätter verksamheten gällande arbetstagarnas rättigheter?

7. Vilket svenskt företag slipper betala ut semesterersättning till sina hemlösa medarbetare?

8. Vilket svenskt företag slipper betala ut de första 14 dagars sjukersättning andra företag tvingas göra när någon blir sjuk?

9. Vilket svenskt företag i hemlöshetens namn sponsras av näringslivet?

10. Vilket aktiebolag får miljonbelopp av stat, kommun och diverse fonder för att ”hjälpa” hemlösa trots vetskapen av att de inte kan det? För med hjälp åt hemlösa måste väl ändå menas att människor ska slippa vara/kallas det?

11. Är detta företag (aktiebolag) en arbetsplats, eller är det bara ett mycket sofistikerat tiggeri som står för något helt annat än vad de utger sig för att göra?

12. Vill verkligen detta aktiebolag på allvar se en lösning av hemlösheten?Svaret på alla frågor utom de två sista är: ”Blaskan” Situation Stockholm