onsdag, september 22, 2010

Skäms du?

Läste ett inlägg inne hos Vixxtoria om det där med att skämmas över att man inte läst vissa böcker (kan vara en viss genre, klassiker eller en viss författare t ex). Jag känner mig ganska unik ibland för jag skäms inte över att alla böcker i mina bokhyllor är olästa (över 200 olästa står och väntar på att läsas). Lästa böcker ger jag nämligen bort så fort jag läst dem.
Jag skäms inte heller över att jag varken läst Strindberg, Kafka eller Dostojevskij (eller någon annan klassisk "finförfattare" heller). Inte heller skäms jag över att jag inte läst något av Dan Brown eller att jag inte alls gillar Jan Guillous böcker om Carl Hamilton. Varför skulle jag skämmas? Vem bestämmer att mitt val av litteratur skulle vara sämre än någon annans? Vem bestämmer att man "måste" läsa vissa böcker? Nej, jag skäms verkligen inte. Jag väljer och väljer bort helt efter eget tycke (nåja, såklart påverkas jag av andras tyckande också) och gillar jag inte en bok så lägger jag bort den och glömmer den. Som Vixxtoria konstaterar så finns det så många böcker och varför tvinga sig att läsa något bara för att man "ska" ha läst något?
Skäms du över att inte ha läst någon bok, eller över att du gillar en viss genre?

5 kommentarer:

Boklusen sa...

Jag skäms inte, men det är inget jag framhåller att jag ibland gillar att läsa lättlästa romaner typ Danielle Steel. Det är så omskrivet som "dålig" litteratur.

Vixxtoria sa...

Go girl! Du har precis fattat vad det handlar om! Och det verkar som om du har många bra böcker kvar att läsa :-)

klok som en bok sa...

Nej skämmas har jag slutat med, men det känns fortfarande som att jag borde ha läst vissa klassiker.

Annica sa...

Jag skäms inte för de böcker jag läst eller de böcker jag inte läst och knappt kommer att läsa heller? Varför ska man skämmas?

Monika Häägg sa...

Nej, jag skäms inte. Det har nog funnits tider när jag tyckt att min läsning inte har innehållit rätt sorts böcker men det bryr jag mig inte om längre. Jag läser mycket ungdomsböcker och de är faktiskt ofta väldigt bra.