tisdag, april 03, 2012

Skamfläck - Caroline Engvall

"Sandra är tjejen som har växt upp på en av Sveriges finaste gator just bredvid Strandvägen i Stockholm. Perfekt yta. Ingen kunde ana att hon lät äldre män våldta henne medan hon låtsades sova över hos sin kompis.
När Nadja var 15 år spreds bilder på henne i skolan. Kroppen tappade betydelse. Hon kunde lika gärna använda den till det enda hon var riktigt bra på sex.
Jocke är 17-åringen som låter sig utnyttjas av våldsamma sexköpare. För pengarna försörjer han sig själv och sin pappa.
Sandra, Nadja och Jocke är en bild av ett nytt Sverige, något vi gärna vill blunda för.
Alla var barn när de började sälja och ha sex för att försöka låta ångesten i själen pysa ut.
Tyvärr finns Sandra, Nadja och Jocke på riktigt.
Berättelser som deras finns överallt runt omkring oss. I alla svenska städer och byar. I alla samhällsklasser. Med hjälp av ord, våld och hot står våra barn ut med allt sexköparna gör med dem samtidigt som de kämpar för att bevara sin största hemlighet.

Skamfläck är en skakande historia, skickligt sammanflätad av Caroline Engvall, författarinnan bakom försäljningssuccén 14 år till salu".
Har man läst 14 år till salu, vill man läsa den här också. Ämnet är oerhört skrämmande, med tonåringar som av olika anledningar säljer sina kroppar till äldre män. I den här boken får vi följa flera personer, och även en kille den här gången.
Det är skrämmande, det är vidrigt och det gör mig så förbannad att barn ska behöva gå igenom sånt här, utan att vi i omgivningen märker något. Vem vet, kanske skulle något av mina barn göra så här för att få "lätta pengar"... En fruktansvärd tanke!
I slutet av boken finns det tips på vart man kan vända sig om man märker att ett barn far illa, eller om man misstänker att de säljer sig själva. Oerhört viktig kunskap!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Caroline Engvall
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 228
Utgivningsår: 2012-02-22
ISBN: 9789186675738


2 kommentarer:

Nilmas Bokhylla sa...

Läste den ganska nyligen och även om det är en viktig historia gav jag inte den mer än 2/5. Den gjorde mig besviken, helt klart.

Lena sa...

Håller med dig det är läskigt vad som håller på att hända. Internet för både med sig positiva och negativa saker. Och det är skrämmande hur lätt det är i vissa fall för dessa vuxna män att ta kontakt och övertala barn/tonåringar att göra som de vill.

Jag blev väldigt berörd när jag läste denna boken, i vissa fall ville jag bara hoppa in i boken och ge dessa individer en kram. Efter allt de genomgått.

En otroligt viktig bok!