måndag, februari 04, 2013

Gilla hata horan - Johanna Nilsson

"Jonna och Gloria är 15 år och bästisar. De är inte särskilt populära, men inte heller mobbade. Men så hänger de med på en luciafest och får dansa med Robin, skolans snyggaste, coolaste kille. Han verkar tycka att de är helt okej, till och med söta. Det är nästan för bra för att vara sant. Det är det också. Det börjar skrivas elaka kommentarer på Glorias blogg och på Facebook bildas en Hata horan-grupp. Gloria mår så dåligt att hon börjar skära sig igen. Jonna måste göra något. Gloria får inte råka mer illa ut. Hon bestämmer sig för att ge igen med samma mynt, för på nätet kan vad som helst hända.
Vem är hora nu då? "

Det här är ännu en bok med Facebook som huvudarena. I den här boken är det ungdomar, som går i 9:an. Vi har "töntarna" och de coola, såklart. Vi får följa tre personer, Jonna, Gloria och Robin och läsa deras individuella berättelser om samma händelser.
Vi får veta att Gloria inte alltid varit så populär och vi får verkligen se en inblick i en tonårsvardag.
Johanna Nilsson skildrar hur otroligt lätt ett näthat byggs upp, hur lite som krävs för att det ska bli en skillnad mellan "töntig" och "populär". I dagens mediasamhälle där barn och ungdomar rör sig på helt andra sociala arenor än tidigare, är det otroligt viktigt att vi vuxna vågar vara med, vågar göra oss "obekväma" och vågar ställa frågor. I den här boken kan vi se vad som händer när vuxna blundar, eller inte vill/vågar/orkar ta tag i det som inte är bra.
Boken är en väldigt stark berättelse och även om handlingen i sig är fiktiv, kan jag inte låta bli att känna att det här är precis vad jag just har läst/hört/sett själv. Ta Göteborgsupploppen helt nyligen till exempel!
Boken går under epitetet ungdomsbok, men borde läsas av alla barn/ungdomar, föräldrar och lärare!
Boken är ett samarbete mellan Friends!, Pocketförlaget och författarinnan Johanna Nilsson. För varje köpt bok går 2:- till Friends!. Köp därför boken, låna den inte bara!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 167
Utgivningsår: 2012-08-22
ISBN: 9789186969547

2 kommentarer:

Carro sa...

Jag har länge tänkt läsa den där, gillar verkligen Johanna Nilsson :)

Nina sa...

Skulle nog kunna tycka om den där boken. Får se om jag hittar den.