tisdag, juli 16, 2013

Sex, sprit och ätstörningar : tonåringarnas handbok till föräldrarna - Fridah Jönsson

"Tonåringar är ett säreget släkte. Svåra att nå, förstå och kommunicera med. Och vi vuxna vill stötta, hjälpa och vägleda dem ? Vi vill att de ska få bli vuxna utan att slå sig alltför illa på vägen.

Men hur pratar man om alkohol och droger? Och vad händer när de skaffar pojk- eller flickvän? Tänk om man misstänker att ens barn lider av ätstörningar, kanske mobbas eller bara stänger in sig med sin dator i veckor. Hur gör man rätt och inte bara fel i sina försök att kommunicera?

Och jo, det finns andra böcker i ämnet, men alla är skrivna av de som redan ÄR vuxna även om de HAR varit unga. Det är liksom pudelns kärna - de kan helt enkelt inte veta hur det är att vara ung nu i det hightech-samhälle vi lever. De fick inte hatkommentarer på sina bloggar, hot via sms eller blev taggade på facebook-bilder som de inte ville vara med på. Men sådan är vardagen för våra tonåringar, och dagens föräldrar har ingen aning om hur de ska tackla det.

Men här finns hjälpen så att vuxna lär sig lyssna på vad ungdomar vill, känner och tycker. Och det viktigaste rådet får ni redan här: Ta hand om era tonåringar, krama dem ofta och säga till dem att de är bäst i världen. För det är det vi vill. Fridah Jönsson, själv ung bloggare, banar väg åt oss och hjälper oss in i tonåringarnas snåriga verklighet. Hon har samlat ett tjugotal unga röster som naket och okommenterat ger oss sina tankar och erfarenheter kring sex, alkohol, nättrakasserier, depressioner, musikfestivaler, kläder, vänskap, skola och framtidsplaner, ja - hur det är att vara tonåring idag."

Med bara månader kvar innan vi har en tonåring här hemma, tyckte jag att det skulle vara kul att läsa den här boken! Det är alltid intressant att få höra från den det berör mest, dvs tonåringarna i det här fallet.
I de flesta kapitlen konstateras det att vuxna inte förstår för det är så annorlunda nu mot när de vuxna var tonåringar. Ändå känner jag igen mig i de tankar som skrivs, från min egen tonårsperiod. Hur olika är det egentligen? Jag tror faktiskt att idag är mer lika "då" än vad många tonåringar vill inse. Jag brottades med samma tankar och dilemman som många av de tonåringar som skrivit i boken, gör. Självklart är det ett mer hightech-samhälle idag än vad det var när jag var tonåring, men tankar på sex, killar, utbildning, egna kroppen, vänner, vuxna i allmänhet och föräldrar i synnerhet, känns väldigt lika, idag som för 20-25 år sedan. Kanske är det så att vi vuxna förstår tonåringarna bättre än vad tonåringarna vill tro, men vi kanske är dåliga på att hantera vår förståelse?!
En bra bok som ändå rekommenderas till såväl tonåringen som till föräldrarna!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Fridah Jönsson
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 194
Utgivningsår: 2012-10
ISBN: 9789175031187

1 kommentar:

Lexie sa...

Var gärna med i min tävling som du hittar här om du gillar deckare: http://www.lexielaser.org/2013/07/vinn-cuckoos-calling.html