söndag, juni 01, 2014

Min pappa Ann-Christine - Ester Roxberg

"Vad vet vi om våra föräldrar?

År 2010 kommer 58-årige prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut som Ann-Christine och lever idag som kvinna. Detta är dottern Esters berättelse om vad som händer när man plötsligt får en pappa som heter Ann-Christine.
Ingen var förberedd på att den hobbysnickrande prästen och trebarnspappan Åke Roxberg skulle förändra sitt liv, allra minst familjen. Ester Roxberg skriver om att förlora en förälder, som ändå finns kvar i en annan skepnad. Hon försöker förstå och acceptera, döljer sin vrede, lägger pussel med sina hågkomster. Hon minns sin barndom som prästens yngsta och vilda dotter och sin uppväxt i Zimbabwe och Småland under en tid då hemligheten ännu var gömd. Minnen som nu måste omprövas på väg mot det nya, som ingen vet hur det ska bli.

"Hej, jag skulle vilja boka kyrka till vår sons dop.
- Ja, det ska vi ordna.
- Men min pappa är präst och vi vill att han döper.
- Ja, helt okej, vad heter han?
- Ann-Christine Roxberg.
- Jaså, jag tyckte du sa din pappa.
- Ja.
- ... Jaha."

Hur skulle man reagera om ens pappa berättar att han också heter Ann-Christine, och gärna vill vara denna Ann-Christine i ens sällskap? Jag vet inte hur jag skulle reagera. Jag tror, och hoppas, att jag skulle reagera med nyfikenhet. Att jag skulle tycka att det var helt ok, men såklart väldigt ovant. Att det skulle ta ett tag att vänja sig vid att kanske säga det nya namnet istället för pappa.
Ester vet hur det är, och det är det den här boken handlar om. Hur hon, familjen och resten av omgivningen reagerade på att ha Ann-Christine runt sig.
Med ett fantastiskt språk beskriver Ester hur det var, och hur det är idag. En annorlunda bok, som är väldigt läsvärd!


Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Ester Roxberg
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 190
Utgivningsår: 2014-01-16
ISBN: 9789146224990

Inga kommentarer: