tisdag, september 02, 2014

Stjärnlösa nätter - Arkan Asaad

"Stjärnlösa nätter är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàr ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld.

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig.
Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.

Arkan Asaad skriver ogarderat, charmigt, väldigt kul och väldigt sorgligt. I Stjärnlösa nätter får vi för första gången ta del av en hederskultur från en ung mans synvinkel. "

Den här boken är väldigt, väldigt bra och ger en inblick i en annan kultur, långt ifrån vår. Hedersrelaterade händelser har uppmärksammats en hel del de senaste åren, men det har uteslutande varit från en kvinnlig synvinkel. Här kommer det ur en mans synvinkel. Mycket intressant att se att det inte skiljer sig något speciellt. Kraven är desamma oavsett kön!
Boken är snabbläst och väldigt svår att lägga ifrån sig när man väl har börjat läsa den.
Jag tyckte att den var extra intressant eftersom jag dagligen träffar den här etniska gruppen i mitt arbete. Jag har fått en vidare förståelse för deras synsätt i och med den här boken!


Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Arkan Asaad
Förlag: Norstedts förlag
Antal sidor: 250
Utgivningsår: 2012-01-16
ISBN: 9789113035659

Inga kommentarer: