onsdag, december 31, 2014

Fred! 100 röster mot våld och krig - Saam Kapadia, Jeppe Wikström

"År 2009 har Sverige haft fred i 200 år - ett världsunikt förhållande. Glädjande nog minskar antalet väpnade konflikter mellan länder och antalet fredsavtal ökar. Men samtidigt dödas och skadas tusentals människor världen över varje år av terror handlingar, uppgörelser i undre världen och av våld på öppen gata, i hemmen och i skolor. Det finns alltså ingen anledning att stillatigande acceptera sakernas tillstånd. I Sverige är våldet och hoten, framför allt bland yngre, oacceptabelt utbrett. Sparkar, slag och regelrätt misshandel inträffar varje dag. Vi har vant oss vid att läsa om knivslagsmål och vapenhot, butiksrån och skottlossningar vid nattklubbar och restauranger. För många är våldet och rädslan en del av vardagen.
Fred! 100 röster mot våld och krig är en bok som kommer att sätta i gång samtal och ge både alternativ och argument. Här finns bilder av världens bästa fotografer och texter av storheter som John Lennon, Martin Luther King, Astrid Lindgren, Peter Englund, Kerstin Ekman, Christer Fuglesang och Anne Frank. Men här kommer också att finnas nyskrivna texter av unga svenskar av i dag. Konflikter kommer alltid att finnas mellan människor - men vi måste hjälpa varandra att lösa utan våld.
Redaktörer för boken är Jeppe Wikström, fotograf och förläggare, samt Saam Kapadia, tidigare krigskorrespondent och nu senast redaktör för radioprogrammet Konflikt i P1. Boken ska ha formatet 13 x 19 cm, vara 192 sidor tjock och tryckas helt i fyrfärg. Formgivningen görs av Patric Leo, Sveriges kanske främste bokformgivare.
Fred! kommer förhoppningsvis att bli 2009 års mest uppmärksammade svenska bok. Den kommer att kunna starta processer hos tusentals unga svenskar - ochdärmed sannolikt också rädda liv. "

Det här är en mycket bra bok med många röster både från förr och idag, om krig och den påverkan det har på oss alla. Det är mycket foton från olika krig och situationer blandat med kloka ord, fakta och adresser att vända sig till om man vill vara med och göra skillnad.
Den här boken gjordes 2009, och vi vet alla att situationen i världen har blivit än mer ansträngd sedan dess och att den här boken skulle behöva läsas av väldigt många.
Köp boken till dig själv, eller ge den till någon i present!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Saam Kapadia, Jeppe Wikström
Förlag: Max Ström
Antal sidor: 191
Utgivningsår: 2009-09-08
ISBN: 9789171261472

Inga kommentarer: