måndag, mars 07, 2016

Sekten på Dimön - Mariette Lindstein

"På en dimmig och vindpiskad ö utanför Bohusläns kust, har en New Age-rörelse slagit sig ner. Deras karismatiske ledare, Franz Oswald, har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. Rörelsen har en magnetisk dragningskraft på kändisar och makthavare i höga positioner. Sofia Bauman, som precis tagit sin universitetsexamen, blir fascinerad av Oswalds lära. Osäker på vad hon vill göra med sitt liv, och charmad av Oswald, antar hon hans jobberbjudande. Snart blir hon dock varse de enorma uppoffringar som engagemanget kräver. Och när sommaren ger vika och höstdimman driver in och slukar ön, börjar hon undra om hon blivit indragen i en sekt. Samtidigt anar hon att det finns en skillnad mellan rörelsens ansikte utåt och Oswalds avsikter, och ju fler stenar hon vänder på, desto mer ångrar hon sitt beslut.
Men Oswald styr med järnhand och ett elstängsel har rests runt sektens ägor.
Vägen tillbaka till ett normalt liv förvandlas långsamt till en mardröm.
För ingen har någonsin lämnat ViaTerra."

Den här boken handlar, i fiktiv form, om författarinnan och hennes tid i en sekt. Hon har valt att skriva boken som fiktion, och allt är förmodligen inte självupplevt även om mycket säkert stämmer från hennes egen tid.
Det är spännande, och intressant om vartannat. Insikten om hur lätt det är att dras in i en sekt, slår mig när jag läser det här. Komplimanger som ges och som får personerna att känna sig viktiga och värdefulla för andra. Det handlar inte om att det är människor med dålig självkänsla eller dåligt självförtroende, utan ofta om starka och drivna människor, som fastnar. Ledarna i sekterna är så otroligt duktiga på att manipulera sin omgivning!
En del två är på väg, och kommer finnas i bokhandeln i augusti i år.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Förlag: Mörkersdottir förlag
Uppläsare: Björn Wahlberg och Gunilla Leining
Utgivningsår: 2015-11-24
ISBN: 9789175990743

Inga kommentarer: