söndag, februari 10, 2019

Jihdes diabetes - Peter Jihde & Karin Jihde

"Jag har en dödlig sjukdom. Men jag lever ett fantastiskt liv tillsammans med den.

Mitt i livet, mitt i karriären och mitt i en familj fick Peter Jihde ett besked som vände upp och ner på allt - han var diabetiker. Han skulle aldrig mer kunna leva som tidigare, aldrig kunna ta ledigt från sin sjukdom.

Hur hanterar man beskedet att man fått en dödlig sjukdom? Det här är en bok om Peter Jihde bakom kameran - om hans resa från totalt mörker och förlorad livslust till att hitta vägar för att fortsätta göra det man älskar och få ett fantastiskt liv tillsammans med sin sjukdom.

Peter har diabetes typ ett; och han är långt ifrån ensam med sin diagnos. De olika formerna av diabetes är tillsammans en osynlig folksjukdom. Diabetes typ ett har ökat med 50 % på tre decennier. Ungefär var tionde människa i Sverige har idag förstadiet till diabetes typ två.

Trots detta saknade Peter information. Därför är denna bok också ett resultat av möten med experter och andra diabetiker. Vad äter man? Hur tränar man? Hur lever man - fullt ut?"

Många människor har svårt att förstår att diabetes är en dödlig sjukdom, och många som lever med sjukdomen känner skam. Sjukdomen har kommit att förknippas så väl med felaktiga levnadsvanor, trots att just diabetes typ 1, inte har något alls med våra levnadsvanor att göra.
Diabetes typ 2 kan däremot vara en orsak av dåliga vanor. Peter själv tränar mycket och äter bra, och trots det drabbades han som vuxen av den autoimmuna sjukdomen diabetes typ 1.

Den här boken är hans och hans frus bidrag till att sprida kunskap. Han valde också att fotografera alla sprutor han tog under sitt första år, och lägga ut bilderna på sitt instagramkonto, även det för att sprida kunskap och hjälpa till med att sudda bort de tabu som finns kring diabetes.
Boken hanterar både fakta och känslor. Man får det bästa från båda världarna. Även om man inte har diabetes, eller känner något idag, som har det, är boken viktig upplysning för oss alla. Det är väldigt troligt att vi kommer stöta på diabetes i vår närhet någon gång i livet.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Peter Jihde & Karin Jihde
Förlag: Volante
Utgivningsår: 2016-11-15
Antal sidor: 223
ISBN: 9789188123572

Inga kommentarer: