söndag, februari 02, 2020

Idag är jag fri - Josefin Dahlberg

"När Josefin är 10 år dricker hon alkohol för första gången. Fem år senare är hon beroende och lever ett liv fyllt av ångest och minnesluckor. Hon har hittat en egen väg till uppmärksamhet och vaknar ofta i fel killes säng. När hon är 20 år inser hon att hon måste sluta dricka innan det är försent. Med hjälp av stöd från vänner och familj tar hon till slut mod till sig och går in på en alkoholmottagning. Då vänder livet.

Idag är Josefin fri från alkoholen och lever i nuet genom arbete, yoga och meditation. Genom sin berättelse hoppas hon inspirera andra att lägga alkoholen på hyllan till förmån för hälsan och livet.
Josefin Dahlberg, född 1990, är en svensk influenser från Dalarö."


Josefin har tyvärr växt upp med missbruk som en del av vardagen, och därför är det inte så konstigt att hon själv hamnar där, även om det kommer väldigt tidigt in i hennes liv. Josefin, som själv läser in boken, berättar öppenhjärtigt om sin uppväxt, om kampen mot olika droger, om kärleken till sin missbrukande pappa.
Delar av berättelsen kan jag själv känna igen mig i, då jag själv drack alldeles för mycket för många år sedan. Att ta mod till sig och acceptera att det är ett problem, och sedan göra något åt det, är modigt, väldigt modigt! Det är först när man själv inser att man har ett problem som man kan börja läka igen.
Boken är ett viktigt inslag i alkoholdebatten, då Josefin var väldigt ung när hon började dricka. Jag rekommenderar ändå att man läser boken istället för att lyssna på den, då uppläsningen sker i en rasande takt, så det blir jobbigt att lyssna några längre stunder.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Josefin Dahlberg
Förlag: Saga Egmont
Utgivningsår: 2019-12-18
Uppläsare: Josefin Dahlberg
ISBN: 9788726314960

Inga kommentarer: