måndag, oktober 19, 2009

Livets aviga och räta - Kate Jacobs

"Varje fredag träffas kvinnorna i garnaffären Walker & Daughter. En vana, en trygghet och ett andningshål. De är alla olika - här finns Anita som mist sin man, Peri som lämnat juridikstudierna för att designa väskor, förlagsredaktören KC som letar nytt jobb, Lucy som pliktskyldigt stickar en herrtröja utan att veta vem hon ska ge den till ... Och så Georgia, ensamstående mamma till tonårsdottern Dakota och den drivande kvinnan bakom garnaffären i de flotta kvarteren på Manhattan. Kate Jacobs skriver humoristiskt och bär på en brinnande passion för stickning! Varje kapitel har en rubrik som för tankarna till stickor, garn och nystan. Som läsare får du en längtan att själv börja sticka"

Det här är definitivt en av de bästa böckerna jag läst i år. Detta trots att storyn egentligen är ganska banal och intetsägande.
Boken handlar om garn och stickning (vilket jag gillar i och för sig), och den handlar i allra högsta grad om vänskap på olika plan.
Boken behandlar vänskap bland mor och dotter, mamma och pappa, otippade och olika vänner. Vänskap över generationsgränserna, vänskap som inte bryr sig om hudfärg, social status eller ålder. Vänskapen beskrivs på ett otroligt varmt och innerligt sätt.
Jag har försökt läsa boken långsamt för att den ska räcka så länge som möjligt, men trots det så tog den ju slut. Nu hoppas jag att Knit two snart kommer på svenska så jag får läsa om fortsättningen.
Förhoppningsvis kommer boken som film under 2010, då filmrättigheterna är köpta.
Bokens garnaffär har såklart en egen hemsida där man kan få såväl muffinsrecept som stickningstips.

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare:
Kate Jacobs
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2008-09-11
Antal sidor: 368
ISBN: 9789185625918

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Den här tyckte jag också var jättebra. Den svenska översättningen av del två verkar dock dröja...

//Kerstin

Boktokig Eva Boström sa...

Ja, det är en mysig bok! Den kommer man ihåg! Ser fram emot filmen, hoppas att den kommer ut snart! Har du hört något mer om den?