måndag, oktober 26, 2009

Som om jag inte vore där - Slavenka Drakulic


I boken får man följa Slavenka under tiden i Bosnien, när kriget bryter ut och hon hamnar i läger. Slavenka blir våldtagen av soldater, gravid, hamnar i Sverige där hon senare föder en son. En son hon först inte vill veta av, utan vill få bortadopterad direkt efter förlossningen.
Starka berättelser om ett krigsdrabbat folks vardag, som ändå inte riktigt når fram.
Jag retar mig på att det inte står några namn i boken. Alla personer omnämns som S. eller T. eller N. Jätteirriterande! De enda namn som nämns som just namn är Maj och Britt som är rumsgrannar på BB med Slavenka.
En stark handling, men lite utan personlighet tyvärr!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Slavenka Drakulic
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9172630663

4 kommentarer:

Amy sa...

Att de flesta personer benämns med bara en bokstav beror helt enkelt på att de fortfarande är på fri fot. Författaren är nog helt enkelt rädd om sitt liv. Och även om de var infångade har de släktingar som är beredda att göra vad som helst för att familjenamnet inte ska smutsas ner.

Ett för jävligt sätt att tänka på men så är det tyvärr.

Ango sa...

Amy:
Inte omöjligt att det var så som du säger, men för att få ett bättre flyt i storyn kan man använda fingerade namn. Även Slavenka själv benämns som S. Väldigt störande (för mig i alla fall) och det gör att jag får svårt att ta till mig historien.

Boktokig Eva Boström sa...

Håller med om att hon kunde ju ha valt fingerade namn. Lättare att ta till sig en story med namn!

Anonym sa...

Boken handlar inte alls om Slavenka Drakulic själv, hon berättar en annan kvinnas historia.