måndag, oktober 05, 2009

Prins Annorlunda - Sören Olsson & Yvonne Brynggård-Olsson


"En februaridag 1991 föddes Ludvig, ett efterlängtat första barn. Hans föräldrar, Sören och Yvonne, hade förberett sig och föreställt sig hur livet med barn skulle bli. Redan efter några veckor visste de att inget skulle bli som de trott. Med beskedet att Ludvig hade Downs syndrom började en ny resa, först en sorg över att de inte fått det barn som de drömt om, sedan en växande kärlek till Ludvig. Prins Annorlunda är boken om en pojkes uppväxt, omvärldens skräck inför det okända och om föräldraskapets glädje, kamp och sorg. Bokens författare Sören Olsson (känd för bland andra böckerna om Sune) och Yvonne Brynggård-Olsson säger själva att: "Boken är en inbjudan till ett annorlunda liv. Det är en biografisk berättelse om hur det är att ha ett barn som inte är som alla andra. Vi vill förmedla glädjen, sorgen och allt annat vi har känt genom åren med Ludvig."

Det här är en väldigt speciell bok. Det är en kärleksförklaring till det barn, som inte var det barn föräldrarna hade väntat på. Det är tankar kring första tiden, om jämförelser med andra barn, om sorg, men framför allt om glädje och kärlek.
Trots allt som Ludvig och resten av familjen får gå igenom, är hela berättelsen otroligt varm och kärleksfull.
Ludvigs ärlighet och kärlek till familjen är underbar, och det är väl alltid ärligheten som jag alltid tänker på när det gäller individer med Down syndrom eller andra mentala utvecklingsstörningar. Denna ärlighet finns även hos min moster och bonusson, och hos alla de med DS som jag mött i mitt liv.
Boken är fantastiskt varm och jag rekommenderar den till alla!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare:
Sören Olsson & Yvonne Brynggård-Olsson
Förlag: Prisma
Antal sidor: 210
Utgivningsår: 2008-09-22
ISBN: 9789151849126

1 kommentar:

sorenolsson sa...

Hej!

Vad roligt att du gillade vår bok!

Det betyder mycket.

Må så gott

/Sören