måndag, mars 28, 2011

Din heder - Martin Svensson

"När Viktor efter en kort promenad kommer hem till sin lägenhet, upptäcker han att hans balkongdörr är uppbruten. Men ingenting verkar ha blivit stulet. Det här blir början på en rad besynnerliga händelser som leder till att Viktor kommer i kontakt Meryem, en palestinsk-kurdisk tjej i tjugoårsåldern som han har ett vagt minne av att han träffat under en blöt natt på krogen. Viktor dras mer eller mindre ofrivilligt in i Meryems liv och får både hennes bror och hennes svartsjuke pojkvän efter sig och lär även känna hennes färgstarke farbror Memmet. Snart har det gått så långt att alla tror att Viktor är Meryems nya pojkvän, och Viktor gör tappra försök att ta sig ur vad han uppfattar som en alltmer absurd historia. Din heder utspelar sig under en sommar i Stockholm och är berättelsen om Meryems kamp om rättens till sitt eget liv. Den handlar också om vad som händer när två kulturer kolliderar med varandra och familjens heder blir en ursäkt för att förtrycka kvinnor."

Den här boken låter bra, men jag hade mina misstankar om motsatsen när det var Martin Svensson som hade skrivit den. Ja, jag vet att det låter dumt, men jag har svårt att se honom som någon författare. Mina misstankar blev tyvärr uppfyllda. Efter halva boken gav jag faktiskt upp. Språket i boken är riktigt uselt, och allt är skrivet i "jag-form", vilket jag inte alls gillar. Jag tycker det är extremt få författare som lyckas få till bra historier när det inte finns en berättare i boken, och Martin Svensson är dessvärre inte en av dem.

Betyg:
1 av 5

Bokfakta:
Författare: Martin Svensson
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 251
Utgivningsår: 2009-10
ISBN: 9789186067632

2 kommentarer:

Lena sa...

Jag läste en annan bok av Martin Svensson förra året tror jag. Den var bara okey...inget utöver det vanliga och språkmässigt var den ganska dålig.

Unknown sa...

när lammen tystnar