fredag, mars 11, 2011

Annorlunda syskon - Frida Blomgren


"Att växa upp med ett funktionshindrat syskon

Annorlunda syskon handlar om hur det kan vara att växa upp med ett funktionshindrat syskon. Om svårigheter och glädjeämnen och hur det kan prägla de friska barnen.

Boken bygger på intervjuer med nio vuxna syskon där författaren Frida Blomgren har utgått ifrån tio frågeställningar, en för varje kapitel. Det som främst slår en är hur mycket de olika syskonen har gemensamt, både egenskaper och erfarenheter, trots att deras familjer och hemförhållanden har sett olika ut.

Många berättelser handlar om den oro för sjukdom som fanns under barndomen. När syskonen blir äldre finns också tanken på att den dag föräldrarna inte längre orkar eller är kvar i livet, kommer ansvaret att läggas på det friska syskonet. Samtidigt har många nära till glädje och de har lärt sig att inte oroa sig i onödan utan att leva i nuet."

Det här är en väldigt intressant bok om hur det är att växa upp med syskon som har någon form av funktionshinder. Frida har intervjuat flera personer som idag är vuxna, om deras syn på syskonet, sig själv och deras uppväxt.
Till viss del kan jag själv relatera till dessa vuxna och deras uppväxt då jag växte upp med en utvecklingsstörd moster som bodde hos oss. Mina barn har en storebror med funktionshinder och utvecklingsstörning och därför var det också intressant att läsa det här.
Boken är uppbyggd med olika teman där intervjupersonerna först sagt sina tankar. Efter det är det Frida själv som tyckt och tänkt och slutligen är det Maria Wanker som är psykoterapeut och som arbetar med den här typen av tankar och frågor dagligen, som reflekterat över det som sagts.
En mycket intressant och insiktsfull bok!
(boken är ett recensionsexemplar från förlaget)
Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Frida Blomgren
Förlag: Ica bokförlag
Antal sidor: 104
Utgivningsår: 2010-09
ISBN: 9789153434252

Inga kommentarer: