tisdag, september 13, 2011

Fröken Duktig: en självbiografi - Annika Sjöö

"Hela sitt liv har hon varit en Fröken Duktig. Dansaren Annika Sjöö, som 2009 knep en plats i tevetittarnas hjärtan när hon i en tårfylld final vann Let`'s Dance i TV4 tillsammans med Magnus Samuelsson, världens starkaste man. Men duktigheten har haft ett högt pris. I sin självbiografi berättar hon om hur prestationsångesten tidvis varit nära att knäcka henne.


Annika Sjöö, det är hon den där glittrande, glada. Tjejen som alla var avundsjuka på i skolan eftersom hon inte bara var snygg och smart, utan dessutom snäll och trevlig. Tjejen som så småningom blev svensk juniormästare i dans, lyckades med allt hon företog sig och krönte det hela med en vinst i ett av våra mest folkkära teveprogram.

Men under den perfekta ytan fanns en annan Annika. En Annika som törstade efter bekräftelse, som aldrig tillät sig själv att vara sämre än bäst och vars liv handlade om att ständigt prestera och vara på topp. Hur detta duktighetskomplex efter hand ledde till ångest och en förvrängd kroppsuppfattning, och om en kändisvärld i vilken bara det perfekta är gott nog, skriver hon i denna utlämnande självbiografi.

I en berättelse som är lika personlig som allmängiltig sätter hon fokus på ett viktigt samtidsproblem. Vill vi leva i ett samhälle som inte tillåter något annat än perfektion? Och vem sopar ihop bitarna när allting rasar?"

Jag har beundrat Annika Sjöö sedan jag såg henne i Let's Dance första gången. Jag har tyckt att hon verkat vara en otroligt skicklig dansare med en sprudlande och underbar personlighet! Att dessutom komma 2:a i Let's Dance två år i rad och sedan vinna det tredje året, det tyder på att man är otroligt skicklig på att lära ut de kunskaper man har.
I den här boken får man verkligen veta att allt inte är som det ser ut. Vem hade trott att under den där glada och spralliga ytan, dolde sig en personlighet med svår prestationsångest?
Annika Sjöö berättar öppet som sitt liv somFröken Duktig och vad hon har gjort för att komma så långt som hon har gjort. Boken är inte bara en biografi över Sjöös liv, utan också full med redskap man  själv kan använda för att nå ett mål. 
(boken är ett recensionsexemplar från förlaget)

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Annika Sjöö
Förlag: Icaförlaget
Antalet sidor: 187
Utgivningsår: 2011-08-11
ISBN: 9789153435389Inga kommentarer: