torsdag, augusti 30, 2012

Förbannade fred - Johanne Hildebrandt

"Journalisten Saga Rydberg åker till Afrika för att rapportera om konflikten i Darfur. Reportagen ska visas i tv-sänd gala, där pengar ska samlas in till en välgörenhetsorganisation. Med på resan följer den unga, populära bloggaren Lena Runhag, något som kommer att få oanade konsekvenser för Sara.

Femtonåriga Ghalia och hennes släktingar försöker fly till flyktinglägren i Tchad efter att deras by har attackerats. Anders, en svensk SSG-soldat, har börjat tvivla på de franska specialstyrkor han tjänstgör tillsammans med."

I den här boken handlar det mycket om fredsuppehållande styrkor och vad de gör, liksom om de välgörenhetsföreningar som ofta växer upp som svampar ut marken periodvis. Hildebrandt vinklar sin historia och visar på de problem som uppstår när inte alla kort läggs på bordet och vad som kan hända om man vågar vara lite obekväm.
Hildebrandt skriver mycket bra och målande och boken känns väldigt obehaglig med jämna mellanrum. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att det här mycket väl skulle kunna hända (och händer) i Sverige när det gäller t ex välgörenhetsgalor och även de trupper som skickas till krigsförande länder för att de ska försöka få fred i landet.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Johanne Hildebrandt
Förlag: Anderson pocket
Utgivningsår: 2010-06-09
Antal sidor: 222
ISBN: 9789185567669   

1 kommentar:

Lena sa...

Har läst andra böcker av Hildebrandt men inte denna ännu!