tisdag, augusti 07, 2012

Fyrmästarens dotter - Ann Rosman

"Det var som om murbruket inte längre orkade bära den tunga hemlighet som stenhuset så länge bevarat. Innanför väggen fanns ytterligare ett rum som en gång hade tillhört fyrmästarens familj. I dunklet därinne låg en människokropp. Ansiktet var vänt mot dem som om de varit väntade.

På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand pågår ett intensivt arbete med att ställa i ordning den nya turist- och konferensanläggningen. Bostäderna för den tidigare fyrpersonalen på ön ska rustas upp och den renoverade krinolinfyren Pater Noster från 1868 ska återbördas till sin ursprungliga plats. Det är april och invigningen närmar sig.
Två polska murare håller på att reparera den inre väggen i fyrmästarbostadens matkällare när de får en mycket obehaglig överraskning. Väggen ger plötsligt vika och i utrymmet bakom vilar kvarlevorna av en man. Kroppen är välbevarad men har av allt att döma legat där länge.
Karin Adler, vid kriminalpolisen i Göteborg, får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Det blir inte heller bättre av att Karins förhållande med sambon Göran är på upphällningen och att relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten. Allt medan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?"

Jag är nog kanske en av de sista i det här landet att upptäcka Ann Rosmans böcker om Marstrand, men nu har jag i alla fall hittat dem och den första boken gillade jag så pass att det kommer bli fler så småningom.
Jag gillar att Rosman skildrar svensk skärgård på ett underbart sätt. Hon får med de små öarna som gärna glöms bort i andra sammanhang. Jag gillar också att hon blandar nytt och gammalt, dvs händelser från förr som får en upplösning i nutid på ett lite finurligt sätt.
Den här boken är kanske inte riktigt i stil med andra svenska deckare, den här känns lite "mjukare" i stilen, om man kan säga så. Kanske att den här känns mer "kvinnlig" på något sätt, men det gör absolut inte att det är en "typisk tjejbok", absolut inte. Den här boken passar män precis lika bra!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Ann Rosman
Förlag: Ponto pocket
Antal sidor: 348
Utgivningsåe: 2010-05-07
ISBN: 9789186587208

1 kommentar:

Monika sa...

Hittade Rosman för bara två månaders sedan så det blev lite sent även för mig. Men fler blir det, helt klart :)