söndag, mars 17, 2013

Ökenblomman återvänder - Waris Dirie

"Fristående forts. på förf:s En blomma i Afrikas öken. Waris Dirie återvänder till sitt ursprung i den somaliska nomadkulturen, träffar sina föräldrar och de människor hon växte upp med. Förf. är fotomodell och engagerad mot kvinnlig omskärelse."

Det här är en väldigt intressant bok för mig, ur flera hänseenden. Dels för att man får veta vad som hänt med Waris udner åren i Europa och USA, men också hur hon upplever att komma tillbaka till sin familj i Somalia efter att ha varit borta från dem i över 20 år. Att följa hennes tankar och åsikter på hur hon och andra kvinnor behandlas i Somalia gör att man inser att det tar väldigt mycket tid att förändra när resurserna är knappa eller obefintliga.
Boken är också väldigt intressant för mig ur det hänseendet att jag arbetar med människor som flytt från Somalia. Jag får en inblick i en kultur som ligger långt, långt från vår, och som gör att jag får en vidare förståelse för tankar, åsikter och handlingar. En förståelse som jag inte hade tidigare.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Waris Dirie
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2004-04-01
Antal sidor: 248
ISBN: 9789170020940

2 kommentarer:

Nina sa...

Jag såg filmen En blomma i Afrikas öken, och tyckte att den var riktigt bra. Jag har dock inte läst någon av böckerna.

Lena sa...

Böcker som jag gärna vill läsa!