söndag, augusti 18, 2013

Bara betydelsefulla dör - Varg Gyllander

"Vinterhimlen färgas orange av tusen facklor. Under bedövande tystnad marscherar unga män i korta, glansiga jackor genom det lilla samhället som en gång om året förvandlas till skådeplats för den nynazistiska rörelsens viktigaste manifestation. Men i skogen väntar en man med ett uppdrag, och innan kvällen är över är en av nazisterna död.

Kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin dras in i en utredning som spretar åt alla håll, politiska och privata. Levin tvingas mot sin vilja att gräva i den döde nazistens förflutna och konfrontera otäcka familjehemligheter. Samtidigt blir frågetecknen alltfler: Vem är den rökande mannen vid mordplatsen, och vad händer egentligen bakom dörrarna i det ökända Örnnästet?

Holtz arbetar som vanligt med en blandning av noggrannhet och spontana infall. Gåtans lösning ligger fortfarande långt borta, men julen kommer allt närmare och Holtz kämpar med sina ensamhetskänslor. Hans kärlekshistoria med den unga praktikanten Nahid sätter spår och får honom att begå ett fatalt misstag."

 Det här är mitt första möte med Varg och hans kriminalromaner. Jag har tidigare fått för mig att de inte skulle passa mig, varför vet jag faktiskt inte, bara något jag fått för mig. Nu hamnade den här boken i min ägo, och alla böcker som hamnar i mitt hem måste ges en chans givetvis! Nu är jag väldigt glad att jag har den inställningen, för många riktigt bra böcker skulle jag missa annars. Det här är en av dem!
Det här är del 2 i den här serien, men då böckerna är fristående så går det utmärkt att läsa dem i fel ordning.
Efter att ha läst den här är det bara att konstatera att det här är något för mig, i allra högsta grad! Det liknar många andra kriminalare, typ Wallander och Beck. Sånt som jag verkligen gillar med andra ord.
Ingenting i upplösningen är självklart förrän på slutet. Tankarna på lösningen hinner slå många kullerbyttor när jag själv försöker fundera ut hur upplösningen kommer se ut. Allt blir en "Ja, såklart"-upplevelse när det står klart vem som är skyldig.
En bra bok som funkar för alla som gillar svenska kriminalromaner!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Varg Gyllander
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2010-11-10
Antal sidor: 346
ISBN: 9789170028700

Inga kommentarer: