tisdag, oktober 08, 2013

Påtaglig risk att skada - Tove Klackenberg

"Två barn hittas döda i en garderob hemma hos en problemfamilj. Till en början ser det ut att vara ett lätt fall för åklagaren Svea Lundström Duval: Allt tyder på att det är barnens labila moder som har bragt dem om livet. Socialarbetaren, eller hemma-hos-personen, som hittar barnen berättar också om en familj med svåra ekonomiska och psykiska problem. Eftersom Jenny, modern, tros ha varit ensam vid tiden för mordet så verkar en fällande dom oundviklig.

En del frågor återstår emellertid. Varför samarbetar inte Jenny med sin advokat Monika Larsson? Inte ens när barnens far uppenbarligen ljuger reagerar hon. Svea får intrycket att hon inte ens förstår vad som har hänt. Detta tillsammans med nya uppgifter gör att målet så småningom börjar verka alltmer osäkert. Svea inleder, trots anonyma trakasserier, en egen undersökning och finner en betydligt mer komplicerad historia än den hon själv presenterat i rätten."

Det här är Klackenbergs debutroman, och det är en väldigt stark debut. Klackenberg är skicklig med orden och lindar in allt på ett bra sätt. Ibland känns vissa saker långsökta, men allt vävs ihop på ett finurligt sätt. Ingenting är helt givet, även om man relativt snart drar sina misstankar i en viss riktning. Helt klart för sig hur allt ligger till får man först på slutet.
Det är roligt att Klackenberg har valt att låta advokater och åklagare spela huvudrollen istället för kriminalpoliser.
Perfekt höstläsning när vinden viner runt husknuten!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Tove Klackenberg
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2003-06-01
Antal sidor: 243
ISBN: 9789127094871

1 kommentar:

Lena sa...

Låter spännande....och vilket läckert omslag!!