söndag, juli 26, 2015

En mörkare himmel - Mari Jungstedt & Rubern Eliassen

"I gryningen puttrar en fiskebåt in mot hamnen i Arguineguin på södra Gran Canaria. En av fiskarna får syn på en död kvinna som ligger på klipporna nedanför den norska sjömanskyrkan. Hon är skandinaviskt blond, naken och kroppen är arrangerad efter en berömd målning från fjortonhundratalet, Venus födelse. Polisen söker febrilt efter gärningsmannen och får oväntad hjälp av den svenska journalisten Sara Moberg, som driver den skandinaviska tidningen på ön och den norske före detta polisen Kristian Wede, nyanställd vid konsulatet i Las Palmas.

När ännu en kvinna hittas död, arrangerad efter ett berömt konstverk, tätnar mystiken. Kopplingar går till ett yogacenter i de kanariska bergen, ett massageinstitut i Playa del inglés, och den norska sjömanskyrkan i Arguineguin.

En mörkare himmel är den första boken i en ny serie kriminalromaner som utspelar sig på semesterparadiset Gran Canaria, en ö utanför den afrikanska kusten med ändlösa stränder och en sol som aldrig går ner. Men idyllen är bara en fernissa, baksidan ska visa sig mörkare och mer brutal än vad både Kristian och Sara kan föreställa sig.


Det här är del 1 i en ny serie där Mari Jungstedt är en av två författare. Jungstedt har tidigare skrivit om Gotland och nu handlar det om Gran Canaria istället.
Det är inte helt olikt det man är van vid att läsa av Jungstedt, även om jag kan tycka att det blir lite spretigt u handlingen här och där. Förmodligen för att det är två författare som skriver tillsammans.
I det stora hela är det en helt ok bok, och jag kommer förmodligen fortsätta läsa serien.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Mari Jungstedt & Ruben Eliassen
Förlag: Albert Bonnier förlag
Antal sidor: 348
Utgivningsår: 2014-12-30
ISBN: 9789100142247

Inga kommentarer: