onsdag, juli 08, 2015

Jag är Malala : flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna - Malala Yousafzai

När talibanerna tog kontroll över Swatdalen i Pakistan vägrade en ofattbart modig flicka att låta sig tystas. Malala Yousafzai stred för alla flickors rätt till utbildning, vilket tisdagen den 9 oktober 2012 var nära att kosta henne livet. Malala var på väg hem då skolbussen stoppades av beväpnade talibaner. Hon sköts i huvudet på nära håll och det var få som trodde att hon skulle överleva. Bokens titel är svaret på den fråga talibanerna ställde då de klev på bussen: Vem är Malala?

Malala har fortsatt att arbeta för alla barns rätt till utbildning genom The Malala Fund, en välgörenhetsorganisation som investerar i lokala utbildningsprogram och stödjer personer som kämpar för rätten till utbildning runt om i världen.
I oktober 2014 tilldelades Malala Nobels Fredspris, som den yngsta pristagaren någonsin. (17 år)
 
Det har tagit lång tid att läsa den här boken. Inte för att den är ointressant, absolut inte, utan för att jag vill hinna ta till mig det Malala säger. Jag ville också kunna smälta det jag läste och dra paralleller till de kvinnor jag själv känner som kommer från Pakistan.
Boken är väldigt intressant. Malala berättar innerligt om sin dröm om att alla barn, och framför allt flickor, ska ha rätt till utbildning. Det är svårt att tänka sig in i hennes värld, när man själv lever i en värld där skolan är obligatorisk för alla barn.
Malala berättar också om den svåra tiden efter att hon blev skjuten av talibaner på väg hem från skolan. Skotten som sköts mot henne på grund av att hon stod upp för sina och andras rättigheter!
 
Betyg:
4 av 5
 
Bokfakta:
Författare: Malala Yousafzai, Christina Lamb
Förlag: Massolit förlag
Antal sidor: 285
Utgivningsår: 2014-10-21
ISBN: 9789187785894

Inga kommentarer: